Share

Care sunt obligațiile angajatorului și ale angajatului, pe timp de PANDEMIE?

 Statul a publicat în Monitorul Oficial RECOMANDĂRI pentru firme și angajatori dar și pentru salariați pe perioada stării de alertă. În noul ordin de ministru se recomandă izolarea la domiciliu și contactarea medicului de familie în cazul în care angajatul prezintă stare generală alterată sau o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius.

Angajaților li se recomandă purtarea obligatorii a măștii de protecție, care să acopere atât gura cât și nasul

Ordinul nr. 1.731/832/2020 al ministrului Economiei și al ministrului Sănătății, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei, pe durata stării de alertă, publicat în Monitorul Oficial pe data de 16 mai, face o serie de recomandări firmelor cu birouri în spații comune. În acest context angajaților li se recomandă purtarea obligatorii a măștii de protecție, care să acopere atât gura cât și nasul, izolarea la domiciliu și contactarea medicului de familie  în cazul în care care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată sau cei care au temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius.

Citeste si   Covid România. Ziua cu 196 de decese, între care și o fetiță care nu împlinise un an. Cine era

”Noile măsuri au fost deja făcute publice. Se recomandă respectarea distanțării sociale respectiv efectuarea acelui control la intrarea în instituție în care angajatului i se măsoară temperatura. Dacă aceasta din urmă este mai mare de 37,3 grade Celsius  salariatului i se refuză accesul în unitate” a declarat avocatul Georgiana PĂUN.

 Munca la domiciliu în perioada stării de alertă este greu de monitorizat

În proiectul de lege cu măsuri aplicabile în perioada stării de alertă  adoptat de Guvern  este menționat faptul că angajatorul poate dispune, cu consimțământul angajatului, desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, modificarea locului de muncă ori a atribuțiilor acestuia.

 ”Este la latitudinea angajatorului. Nu există un cadru legal de monitorizare al orelor de lucru, angajatorul merge pe încredere  sau i se oferă salariatului task-uri pe care trebuie să le îndeplinească conform cerințelor. Munca la domiciliu este greu de monitorizat, depinde de domeniu.” a declarat avocatul Georgiana PĂUN.

Citeste si   Drumarii amenință că nu deszăpezesc șoselele dacă nu primesc salariile mărite. Răspunsul CNAIR

 Ce măsuri speciale  se iau  în cazul în care un angajat este suspect/confirmat  cu noul coronavirus?

În cazul unui lucrător confirmat cu COVID – 19, angajatorul are obligația să informeze Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia își desfășoară activitatea, în vederea demarării procedurilor pentru efectuarea anchetei epidemiologice. De asemenea, angajatorul are obligația să informeze lucrătorii cu privire la procedura de acordare a concediului medical în caz de carantină și izolare la domiciliu.

Dacă este suspect, trebuie să fie izolat și să se contacteze DSP-ul respectiv autoritățile medicale să vină să îl preia pentru internare și efectuarea testelor necesare. Se mai poate contacta și medicul de familie al pacientului pentru îndrumări dar, în niciun caz să nu meargă el singur la spital sau acasă.

Trebuie izolat într-o altă încăpere cât mai departe de ceilalți angajați. Dacă este confirmat pozitiv în urma efetuării testului de coronavirus, el trebuie să se interneze. Chiar dacă este internat nu i se poate desface contractual de muncă. În acest caz, salariatul intră în concediu medical, a mai declarat avocatul Georgiana PĂUN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale solicită angajatorilor, dar și salariaților să dea dovadă de flexibilitate și de deschidere în ceea ce privește stabilirea unor programe de lucru individualizate și în vederea menținerii unor relații de muncă normale și corecte. Autoritățile apreciază că, în măsura în care nu există un indiciu clar privind infectarea la locul de muncă, activitatea trebuie să se desfășoare în condiții normale, cu  asigurarea tuturor normelor de igienă și de protecție a salariaților. Oficialitățile analizează și posibilitatea de a acorda zile libere sau concedii, în situația în care lucrurile vor evolua în sens negativ.

Citeste si   Românii FUG la sate pentru a SCĂPA de IZOLARE! Ioana: ”Să stai ÎNCHIS la bloc e GROAZNIC, în schimb, la curte nici nu SIMȚI că treci printr-o IZOLARE”

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ