Share

Prima serie a medaliilor omagiale „Ion Creangă 180” a fost înmânată astăzi, în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea marelui scriitor. Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Iași, Muzeul Literaturii Iasi, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași și Asociațiunea ASTRA – Despărțământul „Mihail Kogălniceanu”.

„Sprijinul culturii nu trebuie făcut numai de către oameni de cultură. Este o datorie pe care trebuie să o aibă orice administrator al unei instituții, indiferent dacă se numește primărie sau nu. Lupta pentru cultură este o continuă necesitate și, de altfel, toți am acceptat că este calea spre salvare. Referitor la Ion Creangă pot spune că pentru mine el a rămas copil, s-a născut și a murit copil și, în sufletul nostru, va dăinui copil”, a declarat primarul Mihai Chirica, în deschiderea manifestării.

Evenimentul a fost moderat de Valentin Talpalaru, muzeograf al Muzeului Literaturii Române Iași, și a cuprins, pe lângă alocuțiuni ale organizatorilor, și festivitatea de decernare a medaliilor omagiale care au fost oferite personalităților și instituțiilor care au contribuit în mod esențial la prezervarea, promovarea și diseminarea operei marelui prozator.

Manifestarea a fost inclusă în cadrul Zilelor „Ion Creangă”, care au loc în perioada 26 februarie – 3 martie, în Iași, Chișinău și Târgu Neamț. Cu această ocazie mai au loc a șaptea ediție a Festivalui Național de Literatură „Ion Creangă”, lansări de cărți dedicate operei și vieții scriitorului, spectacole și vizionări ale dramatizărilor realizate după opera scriitorului și colocviul „Ion Creangă la Convorbiri literare” (cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la primul număr al revistei „Convorbiri literare”). Seria manifestărilor dedicate lui Ion Creangă continuă în perioada 2-3 martie, la Târgu Neamț, cu un program realizat de partenerii locali și Parohia de la Humulești.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ