Share

Medicamentele care conțin RANITIDINĂ, retrase din toate farmaciile din România. Ce alternative există la această substanță?

În urmă cu câteva luni în SUA a izbucnit un scandal cu privire la retragerea de pe piață a produsului Zantac (medicament pe bază de ranitidină), pe motiv că ar putea determina apariția cancerului, iată că și Uniunea Europeană ia o decizie similară. Astfel, în acest moment, toate medicamentele care conțin Ranitidină au fost blocate de la vânzare.

Agenția Națională a Medicamentului anunță blocarea vânzării în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină.

Citeste si   APIA efectuează PLATA ajutorului de stat în sectorul CREȘTERII ANIMALELOR

Blocarea comercializării medicamentelor ce conțin ranitidină constituie o măsură preventivă luată de autoritățile române, după ce Grupul european pentru Calitatea Medicamentului a anunțat că au fost depistate în această substanță impurități care prezintă potențial cancerigen pentru oameni.

În așteptarea unei decizii a Comisiei Europene asupra posibilelor riscuri ale tratamentului cu ranitidină, vânzarea medicamentelor ce conțin această substanță rămâne blocată în România. Interdicția temporară se aplică atât pentru medicamentele cu administrare orală, cât și pentru soluțiile injectabile pe bază de ranitidină.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

Pacienții care aveau prescrise medicamente conținând această substanță sunt anunțați că există pe piață tratamente alternative, pentru prescrierea cărora sunt sfătuiți să se adreseze medicului.

Ranitidina este o substanță ce reduce cantitatea de acid din stomac, permițând înlăturarea durerilor și grăbind însănătoșirea stomacului și a duodenului. Era comercializată în farmacii ca antibiotic cu diferite gramaje.

Ranitidina era indicată în următoarele situații

  • Ulcer duodenal şi ulcer gastric benign, inclusiv în cazul asocierii cu administrarea de antiinflamatoare
  • Profilaxia ulcerului duodenal asociat cu administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (inclusiv acid acetilsalicilic), în special la pacienţii cu antecedente de afecţiuni ulceroase.
  • Ulcer duodenal asociat infecţiei cu Helicobacter pylori.
  • Esofagită de reflux.
  • Ameliorarea simptomatologiei bolii de reflux gastroesofagian.
  • Sindrom Zollinger-Ellison.
Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

Copii cu vârsta între 3 şi 18 ani

  • Tratamentul pe termen scurt al ulcerului peptic.
  • Tratamentul refluxului gastro-esofagian inclusiv al esofagitei de reflux şi ameliorarea simptomelor bolii de reflux gastro-esofagian.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ