Domeniul FARMACEUTIC, piatra de temelie a familiei PALADE (COJOCARU)

Practic atât în Iași cât și în Bacău interesele familiei Palade – Cojocaru se întrepătrund puternic cu activitățile legate de comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate.

Interesele celor două familii Palade din Bacău și Cojocaru din Iași s-au reunit prin intermediul copiilor Laura Cojocaru și Dragoș Palade.

Familia COJOCARU

Laura, fiica Ilenei COJOCARU, fost Prorector la UMF Iași, a fost insuflată puternic de activitatea profesională a mamei sale.

Ileana Cojocaru a obținut în 1976, diploma de farmacist la UMF Iași. Din 1980, s-a angajat la UMF Iași și a urcat continuu în ierarhia acestei universități. Pe cale de consecință, influența asupra devenirii fiicei sale Laura nu avea cum să nu fie altfel decât, covârșitoare.

Dar doamna Cojocaru nu și-a exercitat influența doar asupra fiicei sale. A fost pentru o perioadă lungă de timp mâna dreaptă a fostului rector al UMF Iași, Vasile Astărăstoae. Nimic nu mișca în UMF Iași fără ca Astărăstoae să nu fie informat de către doamna Cojocaru. La rândul său, Astărăstoae era un apropiat al fostului primar Gheorghe Nichita.

Bine ancorată atât în zona farmaceutică (fiind printre altele și conf. dr. la Facultatea de Farmacie) cât și în spațiul politico-administrativ local, familia Cojocaru întrevede brusc posibilități nemăsurate. Și cum să nu profite de ele.

Deși Ileana era implicată în FARMIL SRL din anii ’90, totuși familiei îi lipseau resursele necesare deschiderii unei anverguri pe măsura relațiilor pe care le aveau mai nou la dispoziție. În 2008, Astărăstoae o răsplătește pe Ileana Cojocaru. Aceasta devine prorector la UMF IAȘI.

În prezent, Ileana Cojocaru este asociat unic în FARMIL SRL. Firma a fost înființată în 24.11.1994. Cu o cifră de afaceri de 313.239 ron, Ileana se ocupă în prezent de Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice. Din informațiile noastre, Ileana Cojocaru s-a pensionat între timp. Surse din interiorul UMF IAȘI ne-au explicat că între echipa actualului rector și Cojocaru nu au existat “puncte comune”.

Dar să ne întoarcem cu 10 ani în urmă.

2008, un an excelent pentru familia Cojocaru 

Proaspăt numită prorector, Cojocaru Ileana și fiica sa Laura se pun serios pe treabă! Laura acționase deja pe mai multe planuri, “farmaceutice”. După cum vom putea remarca și soțul Laurei Cojocaru, este tot descendent al unei familii cu profil farmaceutic, dar băiatul este din Bacău. Venit la Iași pentru studii medicale, tot la UMF, cei doi sfârșesc prin a se căsători.

Laura înființează în 2005, LARA FARM SRL, însă abia în 2008, beneficiază de o infuzie masivă de capital în firmă.

LARA FARM cunoaște trei creșteri fabuloase: în 2008 când depășește 1 milion cifră de afaceri, următorul an când își dublează cifra de afaceri și în 2013 când depășește 7 milioane cifră de afaceri. În aceste momente au intervenit câteva decizii strategice în managementul LARA FARM SRL.

După 2013, evoluția firmei a cunoscut creșteri fără precedent: 11 milioane în 2014, 17 milioane în 2015 și peste 21 milioane în 2016.

Gurile rele din Iași au găsit explicații peste explicații pentru această creștere fulminantă. Din ancheta noastră, aceste piste nu s-au verificat! Prin urmare nu vom vehicula nici un fel de speculații, atâta timp cât nu apar dovezi sau măcar “suspiciuni rezonabile” în acest sens.

Tot din portofoliul familiei Cojocaru mai fac parte și următoarele firme:

MIRCO MEDICAL SRL

Înființată la jumătatea anului 2016, Mirco Medical are drept obiect de activitate asistenta medicala specializata.

Asociați în firmă sunt COJOCARU ILEANA CORNELIA cu 38.46%, PALADE LAURA MIHAELA cu 30.77% și COJOCARU COSMIN ALEXANDRU cu 30.77%. Administratorul firmei este POPESCU DRAGOS CRISTIAN.

Deși este proaspăt înființată firma este deja într-o creștere accelerată. Probabil LARA FARM funcționează ca firmă suport. În 2017, cu doar 3 angajați, MIRCO MEDICAL a avut o cifră de afaceri de 280.952 ron.

Istoricul familiei PALADE în domeniul farmaceutic la BACĂU ar putea explica și creșterea susținută a LARA FARM în IAȘI

EMMAFARM S.R.L. este singura firmă în care soții Dragoș și Laura PALADE au activități economice în comun.

În această firmă, Dragoș este asociat unic iar soția acestuia este administratorul firmei. După cum era de așteptat firma are drept obiect de activitate tot Comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate. Firma, cu un singur angajat, are o cifră de afaceri de 393.768 ron.

Dragoș mai este asociat în PALNISFARM SRL. Aici se petrece un alt miracol.

Cu doar 2 angajați PALNISFARM SRL, cu sediul în Bacău, a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri în sumă de 969.721 RON. Asociații Dragoș și Salomia dețin 39 respectiv 61% din acțiunile firmei. PALADE T. SALOMIA deține și funcția de administrator.

Tot la Bacău, Dragoș și tatăl său Vasile PALADE dețin în părți egale CLINICA PALADE SRL.

Clinica este administrată de PALADE I. VASILE. Cu o vechime de 24 de ani și cu 20 de angajați, clinica are o respectabilă cifră de afaceri de peste 3 milioane ron. În clinică se practică activitati de asistenta spitaliceasca respectiv, Activitati ale centrelor de recuperare psihica si de dezintoxicare, exclusiv spitale și Activitati ale caminelor de batrani si ale caminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure.

Cireașa de pe tort și cel mai probabil sursa întregii bunăstări a familiei Palade dar și Cojocaru: SALOFARM SRL

Înființată în 1991, cu 75 de angajați și având la bază Comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice in magazine specializate, SALOFARM reprezintă de fapt baza întregii construcții. De aici au provenit cel mai probabil resursele financiare, dar mai important know-how-ul care a stat la baza dezvoltării LARA FARM. Ce-i drept fără relațiile familiei Cojocaru, această evoluție nu ar fi fost posibilă în Iași.

Toate aceste calcule probabil și le-a făcut Vasile Palade, tatăl lui Dragoș, în clipa în care a sprijinit tânăra familie să se dezvolte în Iași. La fel a procedat și soacra mică.

SALOFARM SRL a avut în 2016 o cifră de afaceri de 31.575.203 ron.

Pentru ajutorul acordat fiului de la Iași, Vasile PALADE a lăsat în SALOFARM SRL drept asociați pe PALADE V. BOGDAN cu 80% și pe PALADE T. SALOMIA cu 20%. Ambii sunt și administratori în această firmă.

LARA FARM SRL a obținut și are în continuare contracte cu statul, însă valoarea acestora se află la un nivel nesemnificativ din cifra de afaceri. Cel puțin deocamdată.

Mesajul redacției Ziarului “Buna Dimineata Iași”

Dacă aveți un posibil răspuns sau poate un indiciu pentru reporterii de anchetă ai ziarului nostru ne puteți scrie pe adresa office@bunadimineataiasi.ro! Doar cu ajutorul dvs vom putea să STOPĂM acest furt generalizat din bugetele publice! Orice indiciu poate conduce la finalizarea unei anchete. Fiecare anchetă jurnalistică poate conduce la declanșarea unei anchete judiciare și pe cale de consecință la punerea sub acuzare a celor care delapidează bugetele statutului și care implicit ne fură pe fiecare dintre noi! Ziarul “Buna Dimineata Iași” își asumă protejarea deplină a confidențialității surselor care ajută la realizarea acestor anchete.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ