Share

Autoritățile analizează modificarea Legii 136 privind carantinarea, astfel încât pacienții cu COVID-19 care nu au simptome să poată fi tratați la domiciliu, în condițiile creșterii numărului de cazuri de coronavirus și a aglomerării spitalelor, a declarat luni (12.10 -n.r.) premierul Ludovic Orban.

“Suntem în analiză dacă e necesară modificarea legii, dacă nu se poate pe baza prevederilor actuale. Crescând numărul de cazuri, dacă toţi cei care sunt infectaţi cu COVID se duc la spital, există un timp de aşteptare. Vă spun de ieri de la Direcţia de Sănătate Publică, aveam 150 de persoane diagnosticate cu COVID, care încă nu puteau avea acces şi trebuiau programate într-un timp de 24 de ore pentru evaluarea stării de sănătate.

Pentru că evaluarea stării de sănătate nu înseamnă în mod obligatoriu analize. Se face o evaluare dacă persoana nu are simptome, nu e necesar, de exemplu, să faci radiografie pulmonară, este decizia pe care o ia medicul care evaluează starea de sănătate. Şi aici pentru a permite spitalelor să primească cazurile care într-adevăr necesită şi o evaluare şi un tratament sub supraveghere medicală în spital, cei care nu au simptome poate să li se facă evaluarea stării de sănătate fără să se deplaseze până la spital”, a declarat Ludovic ORBAN.

Totodată, Ministrul Sănătății, Nelu TĂTARU a declarat în cadrul conferinței de presă avută duminică (11.10. -n.r.) la Iași, că medicii de familie care vor monitoriza pacienți infectați cu noul coronavirus, aflaţi la domiciliu, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, prin încheierea unor contracte suplimentare cu Casa de Asigurări. 

„Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”, a declarat Nelu Tătaru.

​Anunțul Ministrului Sănătății, Nelu TĂTARU, a stârnit nemulțumirea medicilor, care spun că nu dispun nici de echipamente de protecție, nici de mașini care să poată fi decontaminate.

În plus, medicii de familie cer demiterea urgentă a lui Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban, care a comentat astfel nemulțumirile lor:

“Trebuie să iei măsuri, dacă nu ești ferm vei pierde. Și trebuie să înțeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (…) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiți la război, mai mor unii dintre ei, din păcate.”

Medicii de familie cer  “demiterea urgentă” a lui Virgil Guran şi aşteaptă scuze publice adesate corpului medical:

“Declarația a fost făcută în contextul reacției medicilor de familie la afirmația ministrului Sănătății, care a anunțat că aceștia se vor deplasa la domiciliile celor confirmați pozitiv. Declarația lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică și iresponsabilă, militarii merg la război înarmați, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale.

Lipsa de respect pentru medici și lipsa de empatie față de pacienți îl descalifică pentru orice funcție publică. Sperând că declarația acestui consilier este o părere personală și nu reprezintă poziția Guvernului român, Societatea Naţională de Medicina Familiei cere urgent demiterea sa.”

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ