Share

În cadrul rubricii „Agenda primarului” ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași.

Săptămâna aceasta ne aflăm în comuna Bârnova și discutăm cu primarul comunei, Mihai BALAN.

REP: Cum v-ați putea descrie comuna? Ce ar trebui să știe cititorii despre comuna dumneavoastră?

Primar Mihai BALAN: Comuna Bârnova este situată la 5 km distanță de aglomerația municipiului Iași și are în componență satele Bârnova, Cercu, Păun, Pietrărie, Todirel și Vișan. Comunele cu care se învecinează sunt: Dobrovăț (Sud), Tomești și Schitu Ducă (Est) și Ciurea (Vest).

La ora actuală comuna are 6.432 de locuitori, conform ultimului recensământ din 1 iulie 2016, dar în realitate deservește peste 8.000 de locuitori, fapt confirmat de numărul locuințelor noi construite. Din dorința de a fi departe de aglomerație, poluare urbană, traiul zgomotos, mulți tineri au decis să își construiască un imobil în comuna noastră, o comună departe de aglomerație care îți oferă un trai liniștit.

”Zona Bârnovei e și o oază de relaxare, o zonă turistică în care se îmbină armonios monumente istorice și ale naturii, biserici, tradiția și autenticul. Locuitorii comunei sunt oameni cu spirit civic dezvoltat, deschiși la tot ce înseamnă implicare în ceea ce este inovativ și constructiv pentru dezvoltarea și promovarea comunei, sunt oameni întreprinzători care reprezintă și fac cinste comunei la nivel local și național, sunt oameni frumoși care iubesc locurile și comunitatea în care trăiesc”

Comuna Bârnova este străbătută de șoseaua națională DN24, care leagă Iașul de Vaslui. Din acest drum, la Păun, se ramifică șoseaua județeană DJ248D, care duce spre vest făcând legătura cu Ciurea. Din DJ248D, la Bârnova se ramifică șoseaua județeană DJ247A, care face legătura cu cartierul Bucium.

R: Care este bugetul comunei pentru anul în curs? Cum răspunde această valoare necesităților pe care comuna le are?

”Singurele pârghii de dezvoltare pentru realizarea investițiilor rămân accesarea fondurilor guvernamentale sau sursele externe de finanțare din fonduri europene”

M.B: Bugetul comunei pentru anul în curs este de 11.695.990 lei, dintre care pentru finanțarea secțiunii de funcționare este alocată suma de 6.931.420 lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare este alocată suma de 4.764.570 lei.

Deoarece bugetul comunei este calculat în funcție de numărul de locuitori înregistrați cu domiciliul în comună Bârnova, valoarea bugetului este insuficientă pentru a răspunde necesităților locuitorilor, pentru a asigura cheltuielile publice și mai ales investițiile. Mulți dintre locuitorii din comuna Bârnova, mai exact o treime din populație are domiciliul în metropola urbană a Iașului, astfel venitul înregistrat de aceștia se adaugă la bugetul municipiului Iași.

R: Ce lucrări/activități specifice aveți pregătire pentru această perioadă?

M.B: În această perioadă am intervenit pe drumurile publice cu lucrări de plombare cu beton rutier, iar pe drumurile comunale nemodernizate am venit cu completare și împrăștiere de piatră.

Citeste si   PERSONALUL Serviciului de reintegrare a PENITENCIARULUI Iași vă invită la EXPOZIȚIA REGIONALĂ ”Educație și RESTAURARE prin artă SACRĂ”

Au fost montate limitatoare de înălțime pe drumurile asfaltate din comună, tocmai pentru a asigura starea de funcționare a acestora pe o perioadă îndelungată.

Se efectuează cu regularitate lucrări de gospodărire prin decolmatare șanțuri, rigole și podețe, curățarea stațiilor de așteptare a mijloacelor de transport în comun. De asemenea, asigurăm întreținerea spațiilor publice prin servicii de igienizare și curățare a spațiilor verzi.

Până la instalarea sezonului rece și cât timp temperaturile vor permite, continuăm lucrările pe care le avem în derulare la obiectivele de investiții privind extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă în comună Bârnova, finanțate prin PNDL și cel de reabilitare și modernizare a 6,7 km de drumuri comunale, proiect finanțat din fonduri externe nerambursabile prin AFIR.

R: Ne puteți face o scurtă descriere a proiectelor pe care le aveți în implementare? Vă rugăm să vă referiți la domeniu, valoare, termen de finalizare și sursa de finanțare.

M.B: În momentul de față, avem în derulare :

 • Amenajare grupuri sanitare interioare și racordarea la canalizare și apă potabilă pentru Școala Gimnazială Bârnova și Școala Todirel, conform HG nr. 363-din 30.05.2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale prin bugetul Ministerului Educației Naționale în valoare totală de 170.000 lei,  termen finalizare 2019;
 • Reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de viituri în comuna Bârnova, 3,6 km sursă de finanțare: CNI, în valoare totală de 5.003.935,06 lei;
 • Extinderea rețelei de alimentare cu apă în comună Bârnova, lungime totală de 7,5km proiect finanțat prin PNDL I în valoare de 1.662.413,91 lei termen de finalizare 2022;
 • Modernizare drumuri locale în comuna Bârnova, jud. Iași proiect finanțat prin AFIR în cadrul PNDR măsură 7.2 în valoare totală de 5.313.662,04 lei termen de finalizare 2020;
 • Amenajare locuri de joacă și spații de recreere pentru copii și adulți în satele Vișan și Bârnova – proiect finanțat prin GAL în cadrul PNDR Măsura 7 – „DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN ZONELE RURALE” în valoare totală de 517.157,00 lei termen de finalizare 2020;
 • Extinderea sistemului de alimentare cu apă potabilă în lungime totală de 2,9 km proiect cofinanțat din buget local prin convenție cu SC ApaVital S.A.;
 • Realizare PUG pentru comuna Bârnova, sursă de finanțare MDRAP – 101.000,00 lei;
 • Împrejmuirea cu gard a terenului de sport Bârnova proiect finanțat din bugetul local.

Dintre proiectele de investiții ce au fost finalizate aș vrea să le menționez pe cele mai importante

 • Construire Școală Gimnazială în sat Păun, comuna Bârnova – Investiția de aproape 200 000 euro a fost realizată prin parteneriatul pe care primăria Bârnova l-a dezvoltat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind inclusă în Programul privind reabilitarea Infrastructurii școlare derulat de Banca Europeană de Investiții și Banca Mondială;
 • Reabilitarea și modernizarea iluminatului public stradal în satele Păun și Cercu prin montare lămpi economice tip LED sursa de finanțare bugetul local, în valoare totală de 507.529,05 lei;
 • Reabilitarea și modernizarea iluminatului public stradal în satele Pietrăria, Todirel și Vișan prin montare lămpi economice tip LED, proiect finanțat din buget local, în valoare totală de 519.244,06 lei;
 • Amenajare spațiu de joacă și zonă de recreere pentru copii și adulți în sat Păun comuna Bârnova sursa de finanțare: buget local, în valoare totală de 239.471,78 lei;
 • Extindere rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bârnova, proiect finanțat din bugetul local, în valoare totală de 249.041,00 lei;
 • Sistem de supraveghere video stradală sursa de finantare: buget local, în valoare totală de 42.016,00 lei;
 • Reabilitare drumuri comunale prin plombări cu beton rutier a drumurilor comunale sursa de finanțare buget local;
 • Reabilitarea infrastructurii rutiere afectate de viituri în comuna Bârnova 5,5 km sursa de finanțare: CNI sesiunea a II-a.
Citeste si   CUM funcționează finanțările neoficiale ale partidelor? Speța viitorului deputat Marius MINEA rămas dator cu 230 000 euro la anturajul PNL IAȘI!

R: Ce planuri de investiții aveți în pregătire (dotări, modernizări, construcții)?

M.B: În acest moment avem în pregătire următoarele proiecte:

 • Dotarea Căminului Cultural Bârnova, jud. Iași  sursa de finanțare PNDR 2014 – 2020 GAL COLINELE IAȘILOR;
 • Extindere rețea de distribuție gaze naturale în comuna Bârnova – satele Cercu, Vișan proiect cofinanțat din buget local și DelgazGrid SA;
 • Construire bază sportivă în sat Păun, finanțat prin CNI/buget local;
 • Construire sediu nou administrativ pentru Primăria comunei Bârnova finanțat prin CNI/Buget local;
 • Implementarea unui sistem de supraveghere video la nivel de comună;
 • Extinderea rețelei de canalizare;
 • Construire grădiniță și after school în sat Vișan;
 • Construire școală nouă în sat Bârnova.

R: Care este gradul de implicare al Primăriei pe care o conduceți în viața comunității sub aspect social? 

”Elevii și studenții din comuna Bârnova beneficiază de subvenționarea serviciului de transport public până în Iași”

M.B: Suntem în permanență preocupați și deschiși la toate acțiunile de sprijin pe care le putem acorda cetățenilor comunei. Familiile care trec prin situații dificile sau au o situație financiară precară sunt ajutate financiar cu un ajutor de urgență sau tichete sociale, conform HCL.

Copiii cu nevoi speciale beneficiază de un program de sprijin ”Logopedia pentru toți”, finanțat din bugetul local conform HCL.

Avem dezvoltate parteneriate sociale cu Asociații și ONG-uri care se implică în sprijinul și ajutorarea bătrânilor, familiilor nevoiașe cu mulți copii, cu alimente, haine, încălțăminte, rechizite, în funcție de situația semnalată.

Citeste si   Direcția de SĂNĂTATE Publică IAȘI a lăsat BEBELUȘII fără lapte PRAF de 3 LUNI! Părinte: ”Suntem DISPERAȚI”

R: Puteți oferi câteva detalii despre activitățile cultural-artistice sau poate chiar sportive care se desfășoară în comuna dumneavoastră pe parcursul anului?

M.B:  Pe parcursul anului desfășurăm o serie de activități culturale și sportive care să vină în sprijinul comunității și al tinerilor:

Ziua Unirii – la Castanul Unirii din Vișan – moment de comemorare și depunere de coroane la monumentalul Castan al Unirii – martor istoric al vremii, la care participă reprezentanți ai instituțiilor culturale județene, cadre didactice și elevi ai Școlii Gimnaziale Bârnova;

25 mai Castanul Unirii din Vișan – manifestații ocazionate de omagierea zilei de 25 mai 1856, în care sub coroana mărețului castan personalitățile politice ale vremii au pus la cale înfăptuirea Unirii Principatelor din 24 ianuarie;

Ziua EroilorÎnălțarea Domnului – slujba TeDeum la toate parohiile din comuna Bârnova marcate de momente de depunere coroane  la Monumentul Eroilor din satele Bârnova, Păun, Todirel;

Zilele comunei Bârnova – 1-3 iuniecu prilejul cărora se organizează spectacole pe scena de pe terenul de sport Bârnova, iar pe parcursul acestor zile se desfășoară o serie de evenimente cultural artistice; 

Ziua copilului – spectacol cu activități, concursuri, muzică, teatru dedicate copiilor; 

Festivalul de tradiții și artă populară Bârnova – eveniment la care participă meșteri populari locali și invitați din țară și din Rep.Moldova, târgul producatorilor locali care își expun produsele în vederea promovării acestora; 

Vacanțe artistice Bârnova – activitate educativă organizată de Căminul Cultural Bârnova în parteneriat cu Uniunea de Creatie și Arta Interpretativa.

1 Decembrie, ziua națională a României

‹‹Vreau o țară ca afară›› este un proiect de ecologizare. Acțiunea a fost implementată de Asociația Tinerilor Ecologi Români din Iași (TERIS) și Liga Studenților Electrotehniști Iași, proiectul fiind finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului;

Let`s Do It, ROMANIA! – Acțiune de ecologizare organizată la nivel național, implementată de primăria comunei Bârnova cu sprijinul voluntarilor și partenerilor.

R: Cum apreciați relația cu autoritățile județene? În ce măsură ați beneficiat de sprijin din partea acestora?

M.B: Pot spune că avem o colaborare eficientă cu autoritățile publice locale, județene și centrale.

Consiliul Județean Iași este instituția cu care am avut cea mai benefică colaborare. Au răspuns solicitărilor noastre și au reușit să găsească resurse de finanțare pentru lucrările de reabilitarea a drumului județean DJ 247A Bârnova – DN 24.

R: Domnule, Primar, va urăm mult succes și vă mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde întrebărilor adresate


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ