Share

Este oficial: Mihai Chirica va fi membru PNL și va candida la Primăria Iași, din partea PNL

În plus, are toate șansele să devină numărul 2 în ierarhia politică a PNL Iași. Avem curajul să spunem că deja, Mihai Chirica visează să devină numărul 1 în politica ieșeană, nu doar în PNL. În data de 7 martie 2020, ceea ce ziarul nostru dădea drept certitudine cu 2 luni în urmă, a devenit oficial.

Mihai Chirica s-a înscris în PNL, va candida la Primăria Iași din partea liberalilor. Așa cum am estimat anterior, Mihai Chirica va vrea și o funcție de conducere la nivel județean, pe care a și obținut-o deja: „Astăzi, 7 martie 2020, în urma depunerii adeziunii pentru dobândirea calității de membru, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a fost cooptat, conform statutului, în cadrul Biroului Politic Județean al PNL Iași. Totodată, membrii BPJ au aprobat candidatura președintelui PNL Iași, Costel Alexe, pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, precum și candidatura primarului Mihai Chirica pentru Primăria Municipiului Iași, urmând ca aceste candidaturi să fie validate în Biroul Politic Național al Partidului Național Liberal. Iașul este, alături de București, Cluj, Constanța și Timiș, un obiectiv important pentru Partidul Național Liberal și noi, la nivel județean, ne propunem să avem pentru prima data în 30 de ani Iașul Liberal”.

Observăm că dorința PNL este, în realitate, să cucerească București și Constanța, fiindcă la Cluj și Timișoara sunt deja primari liberali, iar Craiova, din start este considerată pierdută

Astfel, PNL a reușit să fure startul, recrutându-l pe Mihai Chirica, exclus din PSD, știind că aceasta este singura șansă.

Pentru decizia ca Mihai Chirica să fie candidatul PNL, au votat în cadrul Biroului Permanent Județean (BPJ),  20 de membri, 3 au votat împotrivă și 2 s-au abținut. Pe surse, s-a afirmat că același for conducător a aprobat cu 30 voturi „pentru”, ca în data de 21 martie 2020, când se va întruni conducerea filialei județene Iași, Mihai Chirica să devină prim-vicepreședinte județean al PNL. În aceeași ședință, Costel Alexe a fost propus să candideze la funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași, așteptându-se validarea acestora în cadrul Biroului Politic Național al PNL.

Evident, această mutare a PNL seamănă cu mutarea din șah numită „gambit”

Aceasta impune sacrificarea unui pion, pentru inducerea în eroare a adversarului, care va pierde mai târziu, hazardându-se să acapareze pionul.

Pionul sacrificat se numește Marius Bodea, care nu și-a înțeles rolul și a părăsit tabla de joc, nu înainte de a face declarații de dezamăgire, în spiritul celor făcute anterior. Marius Bodea și-a depus demisia din PNL, în semn de protest față de decizia PNL:

Un mare pas înapoi pentru PNL: un partid istoric a ajuns îngenuncheat în fața unui pesedist rapace, așa cum este Mihai Chirica. Decizia Biroului Politic Județean al PNL Iași din această seară este o mare palmă dată liberalilor, votanților acestui partid și a simpatizanților deopotrivă (…) Ce vom putea spune astăzi oamenilor? Că cele 5-6 vile ale primarului Chirica, în valoare de peste 1 milion și jumătate de euro, ale unui om care toată viața a lucrat la stat, trebuie să fie un reper de înavuțire pentru fiecare funcționar public român? Că e normal ca fiecare bebeluș de politician să aibă câte o proprietate de un sfert de milion de euro pe numele său? (…)

După 22 de ani de apartenență la PNL, singurul partid politic în care am activat, în care m-am implicat și când partidul se zbătea la 7-8 la sută și nu găseam cui să îi dau bună ziua în sediul din Iași, fiind incontestabil unul dintre membrii asumați ai PNL Iași, cu rezultate politice și profesionale importante, aleg să îmi dau demisia din ceea ce a devenit astăzi organizația PNL Iași. Nu mă voi înscrie în nici un alt partid, nu am acceptat nici o ofertă călduță pentru consolare, rămân dedicat Iașului și ieșenilor pe care i-am reprezentat cu onestitate și nu le voi tranzacționa încrederea lor în mine”.

Citeste si   Mesaj de solidaritate pe zidul din fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

Dezamăgirea domnește și în tabăra USR-PLUS, care spera ca PNL să se asocieze cu USR

USR știe că va încasa cea mai usturătoare înfrângere la aceste alegeri locale, preambulul eșecului de la viitoarele alegeri parlamentare (indiferent dacă sunt anticipate sau la termen). Este de ajuns să ne uităm ce dezastru e în Italia, devastată de Coronavirus, țară unde „Cinque Stelle”, partid similar USR câștigase cam tot, de la locul în guvern, la primării de mari orașe, inclusiv Roma.

Cosette Chichirău deputat USR de Iași speră că decizia PNL va fi avantaj pentru USR, deși doar un amator în ale politicii poate gândi astfel. Îmi pare rău pentru studiile în SUA ale doamnei Cosette Chichirău, pentru profesionalismul de care a dat dovadă pe unde a lucrat, dar în politica românească va fi o stea căzătoare, nu a priceput și nu va învăța nimic:

Chirica la PNL este o eroare monumentală din partea PNL. Vor fi, de fapt, doi candidați PSD în cursa pentru Primăria Iași: unul asumat de PSD, probabil Tudor Ciuhodaru, și unul asumat de PNL, Mihai Chirica. PNL ratează, pentru a câta oară, șansa de a fi o forță reformatoare în România. PNL face această greșeală catastrofală de frica USR-PLUS, care îi poate fura electoratul definitiv dacă este lăsat să administreze marile orașe ale României. Ironia este că dacă ar exista o colaborare onestă între PNL și Alianța USR-PLUS, ambele ar avea de câștigat.

„Dar pentru PNL, este mult mai urgentă distrugerea USR-PLUS decât înlăturarea PSD, care nu-i deranjează cu nimic”

Obiectivul în politică nu este să exiști ca partid, ci să exiști ca țară. Ori PNL a demonstrat încă o dată că este prea miop și egoist ca să înțeleagă un lucru atât de elementar despre politica mare.

Alianța USR-PLUS rămâne singura forță politică puternică și credibilă din Iași, iar candidatul Alianței la Primăria Iași va pleca cu șanse mărite după această decizie stupefiantă a PNL. Mihai Chirica nu a realizat niciun proiect mare pentru Iași în cei cinci ani de când este primar și în cei 19 ani de când este în Primăria Iași, deși a avut susținerea Guvernului și a consilierilor locali PSD.

Acest lucru nu se va schimba sub o altă culoare politică. Politicienii care urmăresc doar averea personală nu se schimbă decât în două feluri: prin vot sau prin pușcărie. Iar a doua metodă nu funcționează întotdeauna, cum ne-a demonstrat cazul Baia Mare. Așa că hai să-l schimbăm pe Mihai Chirica prin vot. Și să dăm o lecție usturătoare politicienilor miopi!

USR a arătat că a învățat prea repede din mâncătoriile partidelor cu vechime de pe eșicherul politic românesc

USR a arătat că a învățat prea repede din mâncătoriile partidelor cu vechime de pe eșicherul politic românesc: înlăturarea tipic stalinistă a fondatorului Nicușor Dan,  acuzații de fraude la votul intern, falsificări de semnături în campania #FărăPenali în funcții publice, suspiciuni de fraude cu fonduri europene în cazul liderului Dan Barna și multe altele.

Citeste si   Care este scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar

Din păcate, pentru Cosette Chichirău, perspectiva politică nu este prea roz. După dezamăgirea de la locale (în sondaje nu trece de 20%), va suferi o înfrângere la parlamentare, laolaltă cu tot partidul.

Atât declarațiilor lui Marius Bodea cât și celor făcute de Cosette Chichirău, li se potrivește o replică dintr-un film: „Mai bine să greșești laolaltă cu tot partidul tău decât să ai dreptate de unul singur contra lui”

Ca fost ziarist, ca purtător de cuvânt al Guvernului Cioloș, se pare că nu a uitat prima dragoste, presa, deoarece declarația sa este seacă, nu se avântă spre „marile victorii” ale viitorului, la care visează Cosette Chichirău:

Anunțul PNL prin care îl „adoptă” oficial pe primarul pesedist Mihai Chirica este unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria lungă a acestui partid. PNL arată că nu dă doi bani pe integritate și onestitate și e condus pe contrasensul bunului simț, înghițind orice broască râioasă care-i promite voturi.

Alianța USR PLUS rămâne singura șansă de a scoate Iașul din feudalismul lui Chirica. Vom strânge rândurile și vom prezenta tuturor cetățenilor din Iași, foarte curând, oferta noastră comună pentru Primăria Iași și județ. Ne vom lupta cu un balaur cu două capete – PSD și PNL – dar o vom face cu toată convingerea și fără frică”.

Adică, Liviu Iolu, candidatul propus de PLUS afirmă că va merge la luptă, va lupta, dar nu se hazardează în a spune ce succes va avea.

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL a declarat:  „Eu îmi doresc din toată inima ca PNL să rămână PNL, iar Chirica să rămână cu camarila sa hrăpăreață din PSD, cu care face echipă bună la Iași de 20 ani (…) PNL este, în acest moment, cel mai mare partid al țării și cu cea mai mare încredere în rândul românilor și ieșenilor. De ce să trădăm încrederea oamenilor aducându-l în rândurile noastre pe arhetipul pesedistului?

Etienne Ignat, consilier local PNL a fost mai vehement, el anunțându-și, la fel ca Marius Bodea, demisia din PNL.

Mihai Chirica a ținut și el să declare că este onorat de oferta Președintelui PNL Ludovic Orban și speră să se integreze în viziunea președintelui Klaus Iohannis:

„Ca primar ales al Municipiului Iași, toate proiectele Iașului și ale Moldovei sunt permanent în atenția mea. Nu de fiecare dată am găsit sprijinul necesar pe plan național pentru realizarea acestor proiecte (…) Am luat act de invitația expresă a președintelui PNL, Ludovic Orban, șeful Guvernului României, de a fi susținut drept candidat la Primăria Municipiului Iași de către PNL. Nu putem clădi o Românie normală fără o democrație reprezentată în Parlament de către partidele politice.

Acum avem ocazia unică de a putea colabora pentru proiectele Iașului într-un mod coerent și unitar, plecând de la Președintele României, trecând prin Parlament și Guvern, până la nivel de administrație județeană și locală. Astfel, proiectele mari ale Iașului și ale Moldovei, precum Autostrada Unirii, Șoseaua de Centură a Municipiului Iași, extinderea Aeroportului Internațional Iași, noul stadion și sala polivalentă, sau de interes public vital, precum Spitalul Regional de Urgență, sunt motivele pentru care susținerea candidaturii mele de către Partidul Național Liberal mă onorează și mă motivează în plus”.

Situația de la Iași arată că politica românească nu este nici mânăstire de maici și nici pension de maniere elegante

Situația de la Iași arată că politica românească nu este nici mânăstire de maici și nici pension de maniere elegante (în epoca modernă, Iașul era celebru în existența acestor pensioane). Toate partidele din statele ieșite de trei decenii din totalitarism fac astfel de „transferuri”, fiindcă, în politică, nu contează persoanele de pe prima scenă ci persoanele din culise care vor să nu piardă controlul.

Citeste si   SECETA PEDOLOGICĂ face RAVAGII! Fermierii ieșeni așteaptă ajutoarele de la stat

USR a pierdut partida înainte ca ea să înceapă, fiindcă PNL a mers pe mâna lui Nicușor Dan, care, practic este rupt de USR, fiind în conflict cu Dan Barna. Așadar, ca și la Iași, pe plan național, marea învinsă al politicii românești a anului 2020 este USR și nu se știe cât de posibilă mai este fuziunea cu PLUS. La PSD, PMP, ALDE, Pro România, este liniște.

Aceste partide se concentrează pe rămânerea în Parlament, eventual cu ajutorul unor alianțe. Să nu uităm că tot Winston Churchill afirmase: „Istoria va fi îngăduitoare cu mine, fiindcă voi avea grijă să o scriu eu”. Așadar, istoria candidaturii lui Mihai Chirica din partea PNL va avea șanse să fie un succes, dacă va fi scrisă de PNL ca partid de guvernământ după alegerile parlamentare din 2020.

În cursul zilei de ieri (08.03 – n.r), Costel Alexe și Mihai Chirica au avut prima ieșire publică

Cu ocazia zilei de 8 Martie, edilul de Iași a împărțit flori împreună cu președintele PNL Iași, Costel ALEXE.

Cei doi au participat și la prima acțiune comună în calitate de colegi de partid, un eveniment organizat de Direcția de Asistența Socială prin care sute de femei din categorii defavorizate primesc tichete valorice de 50 de lei. Acțiunea s-a desfășurat la Cinema Victoria.

Lângă Chirica s-au afișat și unii consilieri locali PNL care până recent mai aruncau critici la adresa primarului, Alex Cotofan, Ciprian Bostan, Tudor Dornean.

Am decis să oferim o floare și să le spunem «La mulți ani!» ieșencelor. Este prima ieșire publică alături de domnul Alexe după ziua de ieri. Suntem o echipă care vrea ca județul și ca municipiul Iași să fie puncte de referință pentru Regiunea de Nord Est. Asta nu o poate face decât o echipă care să contureze de la vârful piramidei politicii românești, președintele țării, și până la nivelul ultimei administrații locale din țară un proiect concret pe care să-l ducem la bun sfârșit”, a declarat Mihai Chirica.

„Este un bun prilej să urăm «La mulți ani!» tuturor femeilor din viețile noastre și să le prețuim zi de zi. Gândul nostru se îndreaptă către doamenle din județul nostru și să le asigurăm că vom asigura condiții de bucurie zi de zi. În momentul de față, la aceste alegeri, PNL după Cluj, Timișoara și Oradea, își propune ca Iașul, Constanța și alte județe din Moldova să fie liberale., Să avem proiecte care să reducă decalajele dintre estul și vestul țării. Sunt convins că toți oamenii de bună credință ne vor da votul pentru că suntem determinați să realizăm proiectele pe care ni le-am propus“, a declarat Costel Alexe.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ