Share

Au trecut alegerile locale, iar ”frăția liberală”, ”echipa de galactici” a PNL, înțelegând aici președinții liberali de consilii județene și primarii liberali de municipii care  formau ”unitatea de monolit ” a Dreptei se pare că se va stinge ca un foc de artificii.

Mihai Chirica, membru al PNL Iași și Primar al Iașului, trecut de la PSD a uitat când îl aproba pe Rareș Bogdan, apostolul mediatic al PNL când spunea la Iași, că toți primarii liberali vor fi genii ale dezvoltării orașelor lor și că nimic nu le va sta în cale.

Guvernul liberal Ludovic Orban a cam întors spatele Iașului și a uitat ce a promis când defila cu Ludovic Orban, Costel Alexe, Mihai Chirica la braț în campania electroală pentru alegerile locale, sub discursurile meșteșugiste de fost jurnalist ale euoparlamentarului Rareș Bogdan, punând cruce din pix Autostrăzii Unirii sau Autostrăzii A8.

Mihai Chirica știe când îi scapă de sub control căruța puterii pe care s-a cocoțat pentru patru ani și începe să-și amintească de faptul că a fost mulți ani la PSD, iar acolo, criticile la adresa lui Emil Boc, fie că era parlamentar, primar sau șef al executivului erau un fel de fișă a postului.

Mihai Chirica a declarat recent, supărat că Iașul nu va primi nimic din megaproiectele anunțate de Guvern (pentru că administrația lui nu a știut să creeze proiecte care să determine alocările de bani europeni), că la Cluj-Napoca, condus de liberalul Emil Boc, nu se va face ”Metroul”, proiect de mare anvergură care va înghiți 1 miliard de euro din finanțări europene și contribuții de cofinanțare din partea statului român:

Să vă spun o chestie care m-a pus pe gânduri. Municipiul Cluj Napoca avansează  un proiect de metrou cu o valoare de 1 miliard de euro. Am luat și eu studiul de prefezabilitate si acolo spune ca se va construi o rețea de metrou de 14 kmPăi noi la Iași facem cu doar 15 milioane euro 2 pasaje rutiere în Podu Roș.

M-am uitat pe site-urile din Cluj să văd reacția oamenilor față de costurile metroului, nu-i interesează, poate să fie și 7 miliarde (corect gramatical este pot să fie și 7 miliarde – n.r.), numai să se facă. Bine, că n-o să se facă, asta e altceva. La noi însă e atâta scandal pentru cele 15 milioane de euro necesare pasajelor din Podu Roș.

Expresia ”atoateștiutorului-oracol” Mihai Chirica : …” numai să se facă. Bine, că n-o să se facă, asta e altceva …” , supărat pe presa care îi critică incompetența și goana după îmbogățire, este o mostră de balcanism fanariot combinat cu un defetism românesc, tipic eternilor aleși care știu ei că nu se face ceva și mai bine este să nu se apuce de nimic de anvergură ci, să ia fața mulțimii cu ceva rapid, cu o poleială îndoielnică, menit să atragă voturi pe timp scurt.

Citeste si   Cum se vor desfășura la IAȘI manifestările DEDICATE aniversării Unirii Principatelor ROMÂNE

Amintindu-și că a fost cândva inginer constructor la Conest și șef al serviciului tehnic al Primăriei pe care azi o conduce, Mihai Chirica a spus că pentru a avea metrou la Iași, ar trebui săpat până la 120 de metri, livrând la final un ”hai să fim serioși” autentic românesc.

Cât privește mult trâmbițata idee a pasajelor, atât a celor supraterane, cât și a celor subterane,  ele trebuie proiectate pentru a decongestiona traficul într-o zonă, direcționându-l într-o altă zonă de ieșire, care să nu se congestioneze la rândul ei, datorită creșterii fluxului de trafic rutier de pe acel pasaj în zona de ieșire.

Adică pasajele trebuie să fluidizeze traficul între două zone decongestionate, nu să îl decongestioneze la intrare și să-l blocheze la ieșire. Sunt memorabile astfel de pasaje inaugurate cu mare pompă la Craiova (Valea Vlăicii, Universitate care aglomerează foarte mult principala intersecție a Craiovei, Bulevardul carol cu Bulevardul Calea București) și la București (Ciurel), care deblochează traficul la prima intersecție ca să-l aglomereze la următoarea și așa foarte aglomerată. Întîmplător sau nu, acele proiecte criticate ca fiind inutile au fost asumate de primari PSD.

Împrumutând ceva din stilul unui fost membru PSD și fost primar la Sectorul 5 din București, Marian Vanghelie, Mihai Chirica se face și expert în muzică ușoară și spune că va aduce faimosul festival ”Cerbul de Aur” la Iași:

Speranța noastră este că vom aduce la Iași «Cerbul de Aur». Noul primar al Brașovului s-a găsit să zică că pentru ei nu mai e bun acest festival iar eu le-am zis să ni-l dea nouă că pentru noi e bun.

Acolo e o scenă pe care se promovează cu adevărat valorile muzicii ușoare românești și internaționale, nu e o terchea berchea de aia pe plajă (Festivalul Neversea, care a fost un succes în 2019, fiind cel mai mare festival pe plajă din Europa). Deci dacă Brașovul renunță Iașul e pe primul loc să-l primească. 

Chiar mă gândeam până unde poate să meargă lipsa de fler. De ce nu ne-a dat nouă Dumnezeu să avem până acum un festival Mamaia, unde a cântat Toto Cotonio (corect Toto Cutugno n.r.)”.

Ideea lui Mihai Chirica despre ”Cerbul de Aur” ține de dramaturgia lui Vasile Alecsandri, mai exact de personajul Bârzoi, soțul ajuns ispravnic al ”Coanei Chirița”, care aflând și el că vine cineva ”în cercetarea isprăvniciei” dă ordin să fie o petrecere în stil ”evropenesc”.

Dacă tot vrea să sprijine cultura, că bani europeni, oricum nu știe să atragă, Mihai Chirica ar putea face un festival al Iașului, care chiar ar atrage românii de pretutindeni. Acolo ar putea fi piese de teatru, sesiuni pentru scriitori, secțiuni de creație populară, bucătărie tradițională moldovenească.

În primul rând, Allen Coliban, noul primar de Brașov a spus că Festivalul ”Cerbul de Aur” nu se încadrează în viziunea mandatului său, în formatul care ar bloca Piața Sfatului și nici așteptările culturale nu ar fi atât de mari. TVR, deținătoarea ”brandului” a precizat că nu se pune problema schimbării formatului și l-a contrazis în privința așteptărilor culturale ale acestui festival, început în anii comunismului, reapărut pentru puțin timp în anii 90 și apoi reluat în 2018 (19 ediții în total), după care a fost din nou pus pe lista de așteptare după ce se va termina actuala pandemie.

Allen Coliban a declarat: Cred că necesită o regândire «Cerbul de aur», o redefinire a lui. Poate într-un alt cadru, poate într-o altă dimensiune, cu un alt buget. «Cerbul de aur» este o tradiţie, dar cu siguranţă nu îşi mai are rostul în Piaţa Sfatului şi să blocheze tot centrul oraşului, pentru că nu este un festival care să atragă cu adevărat. Nu e un magnet pe zona culturală.

Este o discuţie pe care ar trebui să o rezolve o analiză şi o strategie şi de aceea avem nevoie de un manager cultural în Primărie. Şi am în vedere pe cineva, dar toate la timpul lor (…)trebuie să gândim o strategie care să poziţioneze Braşovul pe scena culturală, pentru că, sinceri să fim, la ora actuală nu suntem relevanţi în domeniu.

Lumea nu vine sau, mai bine spus, de ce ar veni lumea la Braşov pentru cultură? Avem, într-adevăr, Amural, care atrage oameni, avem festival de jazz, de stand-up, dar nu sunt nişte motoare culturale”.

Replica TVR a venit rapid :

” 1.Cerbul de Aur este un concept şi brand al Televiziunii Române. Nimeni nu poate interveni în modificarea lui. Deci nici primarul ales al Braşovului.

2. Festivalul Internaţional Cerbul de Aur a contribuit la faima Braşovului, pe plan intern şi internaţional, mai mult decât orice altă manifestare culturală. Şi la bunăstarea acestui frumos oraş. Ar trebui să dezvoltăm aceste direcţii în beneficiul tuturor.

3. Cerbul de Aur a fost întotdeauna rezultatul unui parteneriat tradiţional, puternic şi pozitiv, între Televiziunea publică, Ministerul Culturii, Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Braşov. Televiziunea Română rămâne în aşteptarea unui dialog aplicat, constructiv şi deschis despre potenţialul generos şi continuitatea acestui Festival. De altfel, managementul TVR va include organizarea acestui Festival în proiecţia bugetară a anului viitor.

4. Şi pentru că a fost menţionat cuvântul «tradiţie» vă reamintim că Cerbul de Aur este singurul Festival din România, transmis in direct, cu o istorie de peste 60 de ani şi cu un palmares de nouăsprezece ediţii. Este unul dintre primele festivaluri de interpretare din Europa. La ei, organizatorii, miniştrii, primarii, nu se ating de conceptul acestora, locaţiile sunt consacrate şi nimeni nu se gândeşte la înlocuirea lor. Ci la dezvoltarea lor. Tradiţia înseamnă continuitate ”.

Cât privește mutarea Festivalului, au existat discuții și în trecut, înainte de 2018, numai că TVR a preferat să nu organizeze festivalul decât să-l mute în altă parte.

Citeste si   O tânără, de 23 ANI, din municipiul IAȘI a fost reținută de POLIȚIȘTI în urma unei INFRACȚIUNI

Titlul Festivalului este ”Cerbul de Aur”, adică se referă la un simbol al Brașovului, în timp ce la Iași, nu se știe dacă se mai găsesc nici bouri (zimbri), simbolul Moldovei. Omai fi vreun cerb pe la Grădina Zoologică. Mihai Chirica are bani de sifonat din banii publici ai ieșenilor, mai știe că poate prinde bani din bugetul TVR care este acum alimentat direct de Guvernul României și așa mai trec patru ani de mandat.

Citeste si   Legile puterii | Nunțile și botezurile vor fi INTERZISE în continuare. Raed Arafat explică în ce condiții se deschid restaurantele

Mihai Chirica nu știe că la Cluj, a devenit o tradiție celebrul festival Untold, care a atras fani din întraga Europă și care a creat chiar o nișă economică în Cluj, așadar nu va putea nici aici să-l învingă pe Emil Boc. Nici măcar echipa de fotbal a Iașului, unde Mihai Chirica este implicat puternic nu merge prea bine, fiind pe locul 13 în Liga I.

Clujul mai are în plan să atragă investiții de 2 miliarde euro, are aeroportul modernizat, este conectat la autostradă, are cea mai modernă sală de sport din România și 2 stadioane funcționale, la standarde internaționale.

Mai este ceva, ce Mihai Chirica știe și anume că Guvernul României va trata cu spatele Moldova din simplul fapt că în Moldova nimeni nu amenință cu secesiunea. Transilvania și Clujul au, pentru cine a fost acolo, nostalgia imperială austro-ungară, ca și Timișoara și Banatul într-o formă latentă, concretizată în manifestări pe stadioane cu steagurile Transilvaniei și Republicii Banatului, cu stickere puse pe mașini (simbolul TR). Adică, Guvernul de la București știe că Transilvania este orientată economic spre Vest de secole, că Transilvania a fost în competiție cu ”Vechiul Regat” în ultimul secol.

Moldova nu are ”unde să se ducă”, deși sunt mulți nemlțumiți că Iașul nu a evoluat ca Bucureștiul după 1862, în 1866, ieșenii sărbătorind abdicarea lui Cuza și cerând anularea Unirii din 1859. Mihai Chirica știe că fără autostradă și metrou, Iașul îi atrage pe moldovenii de peste Prut, care vor buletine de Iași și, implicit de România. De aceea, Guvernul de la București știe că nu ajută Transilvania dacă leagă Iașul de Târgu-Mureș, iar moldovenii ajung în Vest și fără autostradă, chiar călătorind cu trenurile vechi și pe liniile hdorogite ale CFR.

Aceasta este logica unui guvern liberal în care Premierul este din Brașov și Președintele din Sibiu. Iar logica ieșeanului Mihai Chirica este că a prins încă patru ani ca primar, timp în care își poate vedea liniștit de afacerile imobiliare, de zugrăvitul multelor case pe care le are, de sporirea averii, mai dându-le ieșenilor câte o ”fumigenă” cu pasaje și festivaluri transplantate.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ