Share

Primarul Iașului îl acuză pe Președintele Republicii Moldova, Igor DODON de ISLAMISM

Într-un interviu acordat pentru moldnova.eu, Primarul Iașului îi atacă frontal pe socialiștii de la Chișinău.

Contextul în care face Mihai Chirica aceste declarații

Momentul ales este unul extrem de prielnic pentru Mihai Chirica. Acesta a fost pus într-un con de umbră de către București pe fondul criticilor aduse Președintelui PSD, Liviu Dragnea.

Momentul îl avantajează pe edilul Iașului pentru că partidul din care face parte trece în această perioadă printr-ul proces de alegeri interne. Mihai Chirica este nevoit să identifice noi pârghii pentru a se evidenția la nivel național.

Reamintim cititorilor BunaDimineataIasi faptul că Liviu Dragnea l-a acuzat pe Mihai Chirica de faptul că ar fi ofițer acoperit SIE. Acuzația, deși lipsită de orice fundament, nu este una dezonorantă pentru primarul de Iași.

Surse din interiorul PSD Iași ne-au informat că pe fondul tensiunilor cu Dragnea, lui Mihai Chirica i-a fost pus în vedere să nu candideze pentru Președinția Partidului Social Democrat de la Iași. Susținătorii pe care Chirica îi are la nivelul partidului s-au declarat extrem de indignați de faptul că nici pentru preluarea Organizației Municipale a PSD Iași, Mihai Chirica nu ar fi primit acceptul Bucureștiului.

Situația este cu totul neobișnuită, pentru că în practica PSD Primarul orașului reședință de județ deține și Președinția organizației județene a partidului.

La Iași, PSD deține și Președinția Consiliului Județean. Însă doar această situație nu justifică excluderea politică a Primarului Chirica.

Mize externe pentru sprijin național

Confruntat cu o astfel de izolare cruntă, Chirica a optat pentru câteva mize externe: lobby evreiesc, francofonie și disputa ruso-americana pe subiectul Republica Moldova.

Dacă primele două teme sunt relativ lipsite de riscuri la adresa comunității pe care o reprezintă, cea de-a treia nu a fost măsurată corespunzător.

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

Fum fără foc nu iese! Acuzațiile formulate de Dragnea la adresa lui Chirica pe tema colaborării cu SIE nu sunt total lipsite de fundament. Se pare că Mihai Chirica și-a exprimat dorința de a interveni de pe poziția de primar în subiecte politice de peste Prut. Și nu a fost descurajat, după cum nu a fost încurajat de Serviciul de Informații Externe.

Chirica mizează pe aceste perspective externe pentru a putea câștiga o brumă de susținere la nivel național. Deocamdată fără prea mult succes!

Redăm un scurt paragraf din Interviul acordat de Chirica pentru moldnova.eu

„Dodon gândește ca islamiștii din ISIS”. Interviu cu primarul de Iași, Mihai Chirica
Rep: Nu cred că putem evita două subiecte politice, de actualitate. Primul: Președintele socialist de la Chișinău, Igor Dodon, visează la o Moldovă mare – a recunoscut-o de mai multe ori înainte și după alegerile din 2016. Respectiv, în „planurile” lui intră și Iașiul, avea chiar și o hartă în biroul său de la partid. Cum percepeți dvs. aceste declarații?

Mihai Chirica: Eu, în calitate de lider al Iașiului, țin foarte mult la elemente de diplomație. Nu pot să apostrofez nici dintr-o formă, chiar dacă aș fi pe teritoriul Moldovei. Știți cum e, noi, moldovenii, avem o vorbă pe care o transmitem și domnului Dodon: Pasărea pe limba ei piere. Cu aceste declarații se potrivește foarte bine.

Arată puțină necunoaștere de istorie pe de o parte, iar pe de altă parte arată, din punctul meu de vedere, o lipsă totală de viziune. Că la fel gândesc și ungurii, la fel gândesc și cei din Imperiul Austro-Ungar, la fel gândesc și catalanii, la fel gândesc și curzii, la fel gândesc și islamiștii din ISIS. Toți vor să mai creeze câte ceva pe undeva fără să țină cont de faptul că istoria este ireversibilă. Total ireversibilă. N-o să mai fie niciodată un imperiu roman, imperiu grec, imperiu otoman și alte imperii care s-au stins de foarte multă vreme. Lucrurile se vor duce într-o evoluție firească, tehnologică, de mentalitate, care poate să însemne și dezvoltare, și subdezvoltare, nu înseamnă neapărat progres, dar e evoluție.

Citeste si   VIDEO INTERVIU/Maia Sandu: Sărăcia este problema resimţită de toţi cetăţenii, dar cauza principală a sărăciei este corupţia
Rep: Al doilea subiect ține de referendumul care va avea loc la Chișinău pentru suspendarea primarului Dorin Chirtoacă. Care a fost relația dvs. cu primarul de Chișinău și cum se vede dela Iași situația politică din Capitala Republicii Moldova?

Mihai Chirica: Din păcate, de la preluarea mandatului în iunie anul trecut n-am prea avut ocazia să ne mai vedem. Ghinioanele dumnealui au venit tot cam în aceeași perioadă, dacă nu chiar mai devreme. Sigur, când un om este la pământ este foarte ușor să-i dai lovitura de grație, dar trebuie să-l judecăm pe primarul Chirtoacă, dacă e cazul să facem lucrul acesta, după faptele lui, după ceea ce a reprezentat el pentru comunitatea din Chișinău. Vă spun un singur lucru: dacă Chișinăul nu avea un primar ca și Dorin Chirtoacă, era total debranșat de la traiectoria europeană a lui și chiar a statului moldovenesc. Pentru că toate bătăliile politice între Parlament, Guvern și Primăria Chișinăului i-au dat câștig de cauză lui Chirtoacă de fiecare dată în ceea ce privește traiectoria europeană.

Nu este dreptul meu să apreciez cât de penală sau mai puțin penală a fost fapta lui Chirtoacă. Asta o vor spune judecătorii în cele din urmă. Dar pentru orice om de pe planeta asta există a doua șansă, care poate să-l reașeze acolo unde îi este locul.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Dar întâi trebuie să vedem ceea ce a făcut bine, să nu judecăm sau să aruncăm cu pietre înainte de a afla care este adevărul și desigur ceea ce a făcut bine nu trebuie să fie șters cu buretele și demolat.

Viitorul primar trebuie să fie un primar care să ducă mai departe drumul trasat de către Chirtoacă

Poate nu în totalitate, dar măcar în direcția proeuropeană eu cred că este necesar.

N-o spun pentru faptul că noi suntem membri ai UE și oarecum ne obligă și legea, și apartenența noastră la această uniune să vorbim așa.

O spun din privința unei origini comune: pentru că orice român din această țară nu poate să privească nici într-un fel evoluția acestui stat fără să nu țină cont de faptul real că în urma noastră mai sunt câteva comunități românești foarte mari, de milioane – nu vorbim despre o enclavă de 100.000 de curzi izolați în nordul Turciei sau de o enclavă de 60.000 de unguri izolați în sud-vestul Ucrainei sau de o enclavă de 100.000 de maghiari în centrul României, ci vorbim despre un popor care a rămas izolat, debranșat oarecum de patria mamă și care trebuie să reprezinte întotdeauna un element de atenție continuă.

Un proiect de țară pentru România era proiectul unificării, deci orice președinte pe care l-a avut România trebuia să și-l propună ca proiect – nu știu dacă îl duci la bun sfârșit, dar dacă ți-l propui poți să-l îndeplinești. De aceea, întorcându-mă la Chirtoacă, trebuie să fie continuată politica lui proueropeană, sigur îmbunătățită partea adminsitrativă, că mai era nevoie și de intervenții acolo și să lăsăm să spună legea ce a reieșit.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ