Share

Inițiatorul proiectului este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Un apropiat al primarului de Iași și totodată un susținător puternic și activ al acestuia a înaintat un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani dacă prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat” a ajuns în Senatul României.

Din poziția de deputat, Ciuhodaru a sprijinit masiv campania electorală a candidatului pentru Primăria Iași, Mihai Chirica.

În Iași este de notorietate apropierea dintre cei doi.

În acest context, poziția adoptată acum de deputatul Ciuhodaru poate fi explicată doar prin încercarea lui Mihai CHIRICA de a reintra în grațiile lui Liviu DRAGNEA.


A ajuns Mihai CHIRICA în pragul disperării?

Firește că inițiativa este SINUCIGAȘĂ, cel puțin din punct de vedere politic pentru cei care se vor asocia demersului declanșat de Tudor Ciuhodaru.

Citeste si   VIDEO Miercuri, la ora 18:00 "Spovedania lui Rizea": Cum "l-a negociat" Ponta pe Crin Antonescu și l-a înjunghiat pe la spate

Dar această răzgândeală și reconsiderare totală a principiile anterior enunțate ridică mari semne de întrebare.

Inabilitatea politică este evidentă.

Îngrijorătoare este lipsa principiilor, a consecvenței și până la urmă oportunismul.

Primarul Municipiului Iasi, Mihai Chirica, cere DEMISIA Ministrului Justitiei, Florin Iordache si retragerea Ordonantelor de Urgenta adoptate de catre Guvern.

Poate fi interpretată această acțiune și din perspectiva unui puseu de radicalism politic? Sau un atac la adresa libertăților fundamentale?

Dar deserviciile pe care acești politicieni de duzină le aduc Iașului și ieșenilor cum le măsurăm? 

DESPRE PROIECTUL DE LEGE

Proiectul de lege vine în completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal.  Cum justifică deputatul inițierea acestui act normativ? În expunerea de motive, Tudor Ciuhodaru spune că acest proiect trebuie adoptat în contextul cererilor pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

Potrivit deputatului PSD, „în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român”. 

Iată motivele expuse de CIUHODARU: 

  1. „România a fost întodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul trăiesc multe minorități ce nu se pot plânge că sunt prignote sau marginalizate de statul român. Pot folosi limba maternă, pot învăța în limba maternă, se pot manifesta liber și își pot promova cultura și religia.”

  2. „Noul cod penal nu condamnă toate formele de încălcare a articolului 1 și articolului 13 din Constituția România.”
  3. „Lipsa unor măsuri care să descurajeze și să pedepsească orice acțiune împotriva ordinii constituționale săvârșite de persoane, organizații sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări.”
  4. „Evenimentele de la Târgu Mureș, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ținutul Secuiesc, precum și cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară Laszlo Tokes și Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România libertatea, democrația, dreptul de mișcare și libera exprimare, nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esența statului român.”

Libertatea de întrunire este protejată de Constituție în România la articolul 39. 

„Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, se arată în Legea fundamentală a țării.

Citeste si   Ludovic Orban va participa la reuniunea Consiliului OCDE. Programul vizitei premierului în Franța

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ