Share

Viceministrul de Externe, Lilian Darii, l-a convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene pe ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

Discutia va fi centrata pe demararea unei noi etape a procedurii de rotație a pacificatorilor ruși în Zona de securitate anunțată recent de către Ministerul Apărării al Federației Ruse, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Viceministrul Darii a ţinut să exprime ambasadorului rus indignarea cu care autorităţile moldoveneşti au perceput ştirea oficială plasată pe 19 octombrie curent pe pagina web a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, potrivit căreia aşa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început prima etapă de rotaţie în Zona de securitate”.

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

În acest context, oficialul moldovean a atras atenția asupra inadmisibilităţii abaterii de la practica convenită între cele două țări cu privire la mecanismul de rotație a pacificatorilor ruși.

Se face referire la prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

Potrivit acestui acord rotația în cadrul contigentului militar rus implicat în operaţiunea de menţinere a păcii de pe Nistru, urmează să fie înfăptuită din efectivul unităţilor militare dislocate pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Or, după cum este bine cunoscut, Grupul Operativ de Trupe Ruse se află pe teritoriul Republicii Moldova fără consimţămîntul autorităţilor moldoveneşti, adică ilegal, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiţionat şi fără întîrziere.

Modul în care Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a decis să efectueze procedura de rotaţie de această dată nu poate fi perceput altfel decît o tentativă de a legitima printr-un subterfugiu politic prezenţa militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova şi de a induce opinia publică în eroare. În acelaşi context a fost invocată şi continuarea acţiunilor de recrutare în rîndurile forţelor armate ale Federaţiei Ruse a locuitorilor din regiune, inclusiv prin intermediul ediţiilor de publicitate, care provocă nedumerire. Editor L. Alcază

Citeste si   Ionuţ Stroe: România găzduieşte cel mai important eveniment atletic din Europa, după pandemie

Mai multe pe: moldpres.md


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ