Share

 

Potrivit preşedintelui acestei Comisii de anchetă, senatorul PSD Radu Oprea, agenda încărcată a ministrului şi o deplasare în ţară l-au împiedicat pe acesta să vină marţi în Parlament. Astfel că va fi prezent peste o săptămână, când va fi chemat şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode

„Eu îl rog pe domnul ministru Vela să vină în faţa Comisiei de anchetă, să vină să răspundă întrebărilor deputaţilor şi senatorilor pentru că aşa este corect. Trebuie să răspundă, cu certitudine, unor întrebări care până astăzi nu au primit răspuns, cum ar fi de exemplu – de ce în Ordonanţa Militară 7 a apărut articolul 10 care a dat dreptul curselor charter să fie operate pe aeroporturile din ţară? (…) Cred că nu trebuie să fie speriat, nu are de ce să se teamă să vină în faţa Comisiei de anchetă şi să răspundă unor întrebări care frământă opinia publică din România”, a spus Oprea, potrivit Agerpres.

De asemenea, marţea viitoare, pe 1 septembrie, vor fi invitaţi la Comisie și reprezentanţi ai ITM Cluj, ai unor firme de transport şi de intermediere a forţei de muncă.

Citeste si   „Cazul Piedone”, după câștigarea Sectorului 5, analizat la Realitatea PLUS. Miron Mitrea: Un politician cu foarte multă experiență, campanie în social-media și a fost mult în stradă

Președintele Comisiei Sparanghelul a mai spus că a primit în această săptămână răspunsuri de la companiile care au făcut zboruri charter şi de la firme din România care au transportat muncitorii sezonieri către Aeroportul de la Cluj.

„Vedem deja că există organizatori. Nu este o ilegalitate în această chestiune. Important este că, din ceea ce am văzut noi, Guvernului Orban nu i-a păsat de oameni. (…) Au fost peste 1.900 de oameni care s-au înghesuit într-o perioadă în care nu aveam voie să ieşim din casă decât în baza unor declaraţii”, a explicat acesta.

Senatorul PSD a menţionat că va prezenta concluziile deplasării sale la Suceava atunci când ministrul Vela va veni la comisie.

„Promit că, dacă data viitoare nu se va prezenta (n.red. – ministrul Marcel Vela), voi face publice aceste documente”, a mai transmis Radu Oprea.

Citeste si   Dupa ce au votat primarul mort de COVID, alegatorii din Deveselu s-au dus la mormant sa-l sarbatoreasca

Senatorul PSD a spus că va solicita o nouă prelungire, a doua, cu 30 de zile a activității acestei comisii.

În urmă cu o săptămână au fost audiați prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, și șeful Poliției transporturi Cluj, Florin Oneț.

Parlamentul a aprobat constituirea acestei comisii la solicitarea liderilor Opoziției – PSD, Pro România şi ALDE.

Comisia parlamentară de anchetă, denumită oficial pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel, are rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Plecarea sezonierilor români a avut loc în perioada stării de urgență declarate din cauza epidemiei de coronavirus. În Ordonanţa Militară nr. 2, emisă în timpul stării de urgență, sunt indicate foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice.

Citeste si   Rezultate dezastruoase pentru Camelia GAVRILĂ și Maricel POPA! Se cere DEMISIA celor doi

Pe 9 aprilie, 2.000 de români s-au îmbarcat spre Germania, pentru muncă, de pe Aeroportul Cluj-Napoca. Regulile de distanţare socială nu au fost respectate, iar oamenii au stat la „la grămadă” în parcarea aeroportului. O parte dintre aceştia au venit chiar din judeţul Suceava, unde se afla cel mai mare focar de coronavirus din România la acea dată. Pe 9 aprilie au plecat către Germania 13 curse charter, după ce cu o zi inainte plecase o cursă către Eindhoven, Olanda.

Pe de altă parte, dosarul “Sparanghelul”, în care s-a cercetat nerespectarea măsurilor de siguranţă în cazul celor aproape 2.000 de persoane care plecat la muncă în străinătate de pe aeroportul din Cluj-Napoca, a fost clasat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj pe 24 iulie, pe motiv că “fapta nu există”. Procurorii au mai arătat că nu au fost respectate normele de distanţare fizică, însă această situaţie nu a fost urmată de răspândirea infecţiei. 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ