ministrul-sanatatii,-la-“jocuri-de-putere”:-oug-pe-sanatate,-data-in-interesul-pacientilor 

“Nu e o ordonanță de urgență care să prevadă accesul unor spitale la programe, ci una care modernizează legea 95, legea sănătății. Sunt mai multe prevederi în această OUG. Aceasta e dată în special îin interesul pacienților din România și are ca scop a le facilita accesul la servicii medicale după modelul celor din Europa”, a declarat Victor Costache, în emisiunea “Jocuri de putere”. 

“Coplata a fost introdusă și legalizată în 2019 de PSD și ar fi trebuit să intre din aprilie 2020 în cadrul noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Noi ne-am trezit în fața acestei situații care ar fi pus o presiune nejustificată pe populațe și pe finanțele ei. Când introduci această coplată, e foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi, în România, să avem un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate. Când PSD a dat legea, anul trecut, ar fi trebuit să prezinte și o alternativă pentru a absorbi coplata. Noi nu am dat ordonanța împreună cu coplata, tocmai noi am prorogat această coplată”, a mai spus ministrul Sănătății.  

Citeste si   Klaus Iohannis, vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL 2

“În cadrul acestei ordonanțe, noi am prorogat coplata. Practic, trebuie ca, într-un an de zile, să se pregăteasca un sistem de asigurări cmplementare sau de abonamente de sănătate de tip european”, a mai spus ministrul. 

“E un principiul valabil în toată Europa ca pacientul să-și poată alege medicul. Deci era firesc să refacem legea 95 după acest principiu. În paralel, anual, noi plătim cam 130 milioane de euro spitalelor și clinicilor din străinătate deoarece nu permitem pacienților să circule liber în sistemul medical și atunci ei își aleg resurse și soluții terapeutice în Europa. Dacă ar fi să ne comparăm cu Bulgaria, ei plătesc țărilor din Uniunea Europeană între 100 și 200.000 de euro anual. Creând punți și discriminări, am ajuns să ne furăm singuri căciula”, a punctat Costache.

Citeste si   Românii revin în țară prin Vama Nădlac! Victor Ponta, apel către Marcel Vela: ”Noi, practic, importăm Coronavirus"

Cu acești bani, subliniază ministrul, ne finanțăm cel puțin două programe majore de sănătate în fiecare an. 

Reamintim că ordonanța controversată ce privește modificările în domeniul Sănătății a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial.

Ordonanța acordă furnizorilor privați dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiții prevăzute de lege.

În ordonanța de urgență publicată miercuri seara se introduce paragraful nou “pentru bolnavii incluși în programele naționale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătății, precum și pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 și art. 111, furnizorii publici și privați au obligația de a nu încasa sume suplimentare față de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

Citeste si   Klaus Iohannis, vizită la Spitalul Militar de Campanie ROL 2

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: “Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgență se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menționate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătății documentația stabilită prin hotărârea Guvernului”.

Tot la art. 111, se introduce paragraful: “Cheltuielile pentru îngrijirea pacienților aflați în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecțiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obținute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăși sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgență”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ