Share

Ministrul Sanatatii spune ca nu exista niciun motiv ca activitatea de transplant sa fie intrerupta, ca exista finantare si ca urmeaza sa fie elaborate proceduri clare de alocare a organelor recoltate.

Vlad Voiculescu a precizat ca o activitate atat de sensibila din punct de vedere etic trebuie sa fie guvernata de transparenta si reguli elaborate de profesionisti a caror probitate profesionala este in afara oricarui dubiu, fara sa fie “umbrita de antecedente penale”.

“O activitate atat de sensibila din punct de vedere etic, cum este transplantul, trebuie sa fie guvernata de transparenta si reguli elaborate de profesionisti a caror probitate profesionala este in afara oricarui dubiu si nu este umbrita de antecedente penale”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, finantarea transplantului este continua, nu exista sincope, iar cadrele medicale implicate in acest domeniu au la dispozitie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea mortii cerebrale sunt cunoscute de multi ani si nu sunt puse in discutie in acest moment.

El a mai spus ca Ministerul Sanatatii va incepe saptamana viitoare consultari cu specialistii din domeniul transplantului, pentru elaborarea si implementarea unor proceduri clare referitoare la modul in care sunt alocate organele recoltate.

Ministerul Sanatatii face apel la responsabilitate, “pentru a se evita folosirea activitatii de transplant ca tema de campanie electorala”.

Niciun transplant de 10 zile, sustine ANT

Conducerea Agentiei Nationale de Transplant (ANT) declara, luni, ca in ultimele zece zile nu s-a mai facut niciun transplant, fapt fara precedent in Romania si atentiona ca afirmatiile “denigratoare si calomnioase” privind activitatea de transplant induc panica in randul pacientilor si vor duce la scaderea dramatica a transplanturilor si la cresterea mortalitatii.

Directorul executiv al ANT, Radu Deac, a aratat ca sunt false informatiile ca alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci pe baza unei “cutume”, precizand ca exista o evidenta stricta privind pacientii aflati pe listele de asteptare si donatorii aflati in moarte cerebrala declarati.

”Sunt false informatiile ca alocarea de organe nu se face dupa criterii clare”

Precizarile au fost facute dupa ce ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca, in urma verificarilor facute de Corpul de control din MS, au fost gasite nereguli grave in privinta modului de alocare si de prioritizare a pacientilor pentru transplant, astfel ca bolnavii nu beneficiaza de sanse egale.

Corpul de control a facut mai multe verificari in cadrul carora s-a descoperit ca, desi exista liste de asteptare acestea nu sunt corelate la nivel national, iar criteriile de prioritizare “sunt mai degraba subiective”, a aratat ministrul.

Voiculescu a precizat ca au fost sesizate organele de ancheta in privinta neregulilor descoperite.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ