Bărbatul de 56 de ani din India a trecut printr-o operație extremă, iar medicii au folosit o tehnică rară de transplant pentru a-i salva viața

Pacientul internat la Spitalul Apollo din Hyderabad trebuia să beneficieze de un transplant standard, dar medicii au realizat rapid că organul donator, prelevat de la un tânăr aflat în moarte cerebrală, avea dimensiuni prea mici.

Alla Gopala Krishna Gokhale, specialistul care se ocupa de cazul indianului, a fost nevoit să apeleze la o altă tehnică de transplant. Într-o intervenție care a durat șapte ore, chirugul a conectat inima sănătoasă la cordul iniţial, care nu mai funcţiona corespunzător. Cea de-a doua inimă are dimensiunea unui pumn și a fost amplasată între plămânul drept şi organul iniţial.

″Cele două inimi ale pacientului sunt complementare pentru a faciliza circulaţia (sângelui), însă bat în ritm diferit″, a declarat specialistul în chirurgie.

″Este o ocazie unică pentru un medic. Intervenţia chirurgicală, cunoscută sub numele de transplant cardiac heterotopic sau  piggyback⁣, este rară, iar la nivel mondial au fost realizat doar circa 150 de astfel de proceduri″, a adăugat el.

După operație, tensiunea arterială a bărbatului operat a revenit la valori apropiate de cele normale, însă el are în prezent două pulsuri şi un model complex de electrocardiogramă.

LĂSAȚI UN MESAJ