Share

Raluca Turcan, vicepremier interimar (PNL) a declarat că ultima dată permisă de Constituție, pentru alegerile locale, ar fi 28 iunie (perioada de organizare ar fi 14 mai28 iunie). Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor anticipate a fost respinsă în Senat, dar urmează să fie discutată în Camera Deputaţilor.

Guvernul interimar condus de Ludovic Orban, a publicat în Monitorul Oficial, Ordonanța de Urgență pentru organizarea alegerilor anticipate. Astfel, termenul de anunțare a datei pentru anticipate ar scădea de la 90, la 50 de zile. Dintre noutăți, multe îi vor privi pe ieșeni, direct și indirect.

Ieșenii din Diaspora pot alege acum 4 senatori și 8 deputați

În primul rând, ieșenii sunt numeroși în Diaspora, de aceea, cei aflați în această situație, pot să aleagă acum 4 senatori și 8 deputați (dublu față de situația de la alegerile trecute) care să-i reprezinte. Ieșenii din Diaspora pot vota trei zile (vineri, sâmbătă și duminică), iar cei din țară pot vota două zile, în caz că se desfășoară alegeri simultane (locale la termen, respectiv, parlamentare anticipate).

Ieșenii pot vota, la anticipate, ca orice român, pe liste suplimentare, oriunde în țară, cu o singură excepție: ”în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”.

Partidele, alianțele și independenții pot strânge cu 50% mai puține semnături, decât până acum, pentru înregistrarea candidaturii.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

În cazul desfășurării concomitente a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor locale, un ieșean va putea vota cu aceeași ștampilă, pe buletine de vot diferite. Asta înseamnă că un ieșean va trebui să introducă în fiecare urnă un buletin de vot: pentru Camera Deputaților, pentru Senat, pentru Primar, pentru Consiliul Local, pentru Președintele Consiliului Județean, pentru Consiliul Județean, deci, 6 buletine de vot.

Asta înseamnă că se va îngreuna timpul de vot, pentru că votantul trebuie să semneze tabele separate, pentru ambele scrutine (general și local).

PSD va fi marele perdant al alegerilor din Iași

PSD va fi marele perdant al alegerilor din Iași, fiindcă PSD conta, de regulă, pe alegătorul aservit (alegători din instituțiile controlate politic de PSD, firmele de casă ale PSD, pensionari, asistați sociali) și ”legat de glie”, adică în secția de care aparținea. PSD miza pe faptul că ieșenii cu actele în Iași, dar care muncesc în alte părți nu ar fi putut vota unde se aflau, dacă nu erau în județ la data alegerilor. Vorbim, în general, de tineri ieșeni care lucrează în alte orașe și care nu ar fi votat cu PSD.

Citeste si   Marcel Ciolacu, APEL la președintele Klaus Iohannis: România nu este pregătită să intre în campanie electorală

Deși nu e cazul în Iași, UDMR știe că riscă să nu atingă pragul electoral (minim 5% la nivel național sau minim 20% în cel puțin patru circumscripții electorale), fiindcă harghitenii și covăsnenii sau mureșenii (adică cei din județele unde UDMR domină electoral) aflați în Iași, vor vota în Iași și nu vor vota liderii UDMR.

Vorbim, în general, de tineri ieșeni care lucrează în alte orașe și care nu ar fi votat cu PSD

Minoritățile naționale (altele decât cea maghiară) care nu au reușit să aibă un mandat de deputat sau senator, ca urmare a voturilor obținute (dacă organizația nu a obținut minim 5% la nivel național sau minim 20% în cel puțin patru circumscripții electorale), au dreptul la un mandat de deputat, garantat de art. 62 alin. (2) din Constituţia Ro­mâ­niei, republicată, dacă au obţinut, la nivel național, un număr de voturi egal cu cel pu­ţin 10% din numărul mediu de vo­turi valabil exprimate pe ţară, pentru alegerea unui deputat. Așadar, minoritățile naționale, altele decât cea maghiară, au și ele temerile lor, cu privire la soarta votului din Iași, fiindcă în Iași sunt minorități naționale, reprezentative la nivel național.

Citeste si   Demisie de răsunet în PSD. Nicolae Șerban a făcut anunțul:"Este ca și cum la Mondiale în 94, România îl scotea pe Hagi"

ALDE și PMP sunt partide aflate în criză nervoasă, fiindcă liderii lor sunt tot mai convinși că atingerea pragului electoral (minim 5% la nivel național sau minim 20% în cel puțin patru circumscripții electorale) va fi un vis frumos. Practic, doar PNL, PSD și USR, după ultimele sondaje de opinie, ar putea vedea Palatul Parlamentului, pe interior, ocupând băncile sălii de plen și ale comisiilor parlamentare, pentru următorii patru ani, dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate.

Membrii influenți ai PSD, în actualul ”establishment din Kisselef”,  sunt împărțiți când vine vorba de anticipate, mulți lideri (majoritatea fiind aleși locali sau parlamentari) fiind dezamăgiți că de la conducerea centrală li s-a transmis că ”partidul este pregătit pentru alegerile anticipate și pentru orice tip de alegeri”.

Vestea proastă pentru PSD ar fi că va coborî sub pragul psihologic de 20% din sufragii, cel mai mic scor din istoria acestui partid politic, care a guvernat, în toate combinațiile posibile, în cea mai mare parte a celor 30 de ani, de la primele alegeri democratice din România.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ