Share

Primarul Mihai Chirica, a dispus direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale, să ia noi măsuri de prevenire a gripei sezoniere și virozelor respiratorii în Municipiul Iași, inclusiv a noilor provocări reprezentate de coronavirus COVID-19, măsuri suplimentare, față de cele decise în ședințele Comitetului Local pentru Situații de Urgență din 24 februarie și 29 ianuarie.

 La nivelul municipalității este constituită o structură de permanență alcătuită din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași, direcțiilor subordonate și societăților comerciale municipale

Acest grup de lucru flexibil, condus de primarul Mihai Chirica, coordonează toate măsurile necesare evitării apariției gripei sezoniere și infecției cu noul coronavirus și este pregătit să ia măsuri de urgență în eventuale astfel de cazuri.

În acest scop, grupul de lucru ține legătura în permanență cu alte instituții abilitate, precum Direcția de Sănătate Publică, Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Instituția Prefectului – Județul Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași etc. Activitățile și atribuțiile în cadrul grupului de lucru sunt precis stabilite și trasate în regim de permanență, fiecare reprezentant având stabilit câte un înlocuitor, astfel încât Primăria și societățile comerciale municipale să funcționeze la parametri normali indiferent de evoluția situației.

În acest scop, primarul Mihai Chirica a cerut să fie acordată o atenție sporită asigurării continuității și bunei funcționări a serviciilor publice (transportul în comun, salubritatea, asistența socială, lucrările edilitare, evidența populației și starea civilă) a serviciilor de sănătate asigurate de spitalele din subordine, a măsurilor de protecție luate în creșe și în unitățile de învățământ etc.

Direcția de Asistență Socială a primit fonduri suplimentare de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măști și mănuși de protecție pentru cele 90 de cabinete de medicină școlară (83 la unitățile de învățământ preuniversitar și șapte la universități), astfel de materiale fiind achiziționate de Direcția Creșe.

Reprezentanții acestor instituții vor verifica cu maximă atenție starea de sănătate a copiilor din creșe și unitățile de învățământ și vor colabora cu medicii de familie, Direcția de Sănătate Publică și spitalele specializate pentru orice caz semnalat.

Grupul de lucru îi va raporta primarului Mihai Chirica orice eventual caz de infectare, suspiciune sau situație de necesitate imediat ce acestea apar sau, dacă nu există urgențe, de două ori pe zi, la ora 9.00 și la ora 15.00

Pentru a veni în sprijinul ieșenilor care au nevoie de informații sau de sprijin, edilul-șef a dispus organizarea unui birou specializat de relații cu publicul în cadrul Centrului de Informații pentru Cetățeni, care va funcționa zilnic, între orele 6:00 și 23:00, și care va putea fi apelat la numărul de telefon 0232.984.

Prin această structură, angajați ai municipalității special instruiți, vor putea prelua orice sesizare referitoare la eventuale cazuri de gripă ori de infectare cu noul coronavirus, vor îndruma cetățenii și vor trimite sesizările la instituțiile abilitate.

Reprezentanții municipalității, amintesc ieșenilor că informaţii oficiale despre situaţiile legate de COVID-19 pot fi obținute apelând numărul TELVERDE 0800800358, linia fiind asigurată de Institutul Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii.

Tot în vederea informării ieșenilor, materialele oficiale realizate de Ministerul Sănătății pentru popularizarea măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus vor rula pe ecranele LED din mijloacele de transport în comun ale Companiei de Transport Public și în alte spații publice.

În prezent, nu sunt persoane din județul Iași confirmate cu coronavirus și nici persoane în carantină, iar aproape 650 sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică

Reprezentanții municipalității fac apel la persoanele izolate la domiciliu să respecte rigorile legii și atrag atenția că părăsirea domiciliului fără acordul Direcției de Sănătate Publică este sancționată cu amendă de 10.000 de lei.

„Abordăm problema prevenirii gripei sezoniere și provocarea reprezentată de coronavirus în mod responsabil și cu toată atenția, iar toate direcțiile noastre și societățile comerciale municipale sunt bine instruite și mobilizate la maxim. Suntem pregătiți să intervenim în mod direct și să oferim sprijin tuturor celorlalte instituții implicate. În acest moment nu există niciun motiv de alarmare, dar este nevoie să fim cu toții atenți și să luăm toate măsurile de prevenire recomandate de specialiști”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Măsuri deja luate

Reamintim că pe 24 februarie primarul Mihai Chirica a convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, o a doua după cea organizată pe 28 ianuarie, măsurile decise în cele două ocazii fiind deja implementate la nivelul municipalității și al celorlalte instituții partenere.

Întrucât prioritară este populația vulnerabilă, în special copiii și bătrânii, Direcția de Asistență Socială a primit fonduri suplimentare de la Primărie pentru a achiziționa stocuri suplimentare de materiale necesare pentru dezinfectare, măşti și mănuși de protecție pentru cabinetele de medicină școlară.

În colaborare cu Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean, municipalitatea a montat „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la toate intrările în unitățile școlare și a pus la dispoziția unităților școlare sumele necesare pentru completarea stocurilor cu dezinfectanți pentru mâini, soluții de igienizare a spațiilor comune, precum și produse de igienă personală.

Astfel de măsuri de protecție au fost luate și în unitățile administrate de Direcția Creșe

Toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale municipale, în special cele care au relații cu publicul, au achiziționat și folosesc dezinfectanți pentru igienizarea ghișeelor, mânerelor ușilor etc. și vor amplasa la intrări dozatoare cu dezinfectanți pentru mâini. O atenție deosebită în acest context a fost recomandată instituțiilor cu un flux sporit de beneficiari, precum Direcția Locală de Evidență a Persoanelor sau Termo-Service SA.

De asemenea, EcoPiața SA va amenaja „covoare” cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la intrările în piețe și va acorda o atenție deosebită igienizării și dezinfectării tarabelor, cântarelor etc., Salubris SA va acorda o atenție sporită dezinfecției, dar și deratizării la punctele gospodărești.

Compania de Transport Public SA va continua igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun atât în cursul nopților, cât și ziua, la capetele de traseu

De la ultima ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, municipalitatea a organizat un punct de carantină format, deocamdată, din trei module de urgență, acestea fiind racordate la utilități, igienizate, mobilate și cu toate dotările necesare.

Primarul, Mihai Chirica a dispus Direcției de Asistență Socială să pregătească și celelalte cinci module de urgență din dotare, personalul medical și organizarea acestora să fie asigurate de Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Instituția Prefectului – Județul Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ