Share

Ce este litiaza renală?

Litiaza renală, cunoscută popular și sub denumirea de „pietre la rinichi”, este o afecțiune care se întâlnește la 10% din populație (afectând una din zece persoane); aceasta se realizează prin acumularea de cristale care ulterior formează mici „pietre” în rinichi sau în alte segmente ale căilor urinare.

Care sunt cauzele?

Printre cele mai importante cauze se află deshidratarea. Consumul insuficient de lichide va duce la scăderea cantității de urină produsă – similar cu modul în care o substanță se dizolvă mai ușor într-o cantitate mai mare de lichid și mai greu într-o cantitate mai mică, la fel și aceste cristale pot dispărea mai greu dacă cantitatea de urină este insuficientă.

Printre cauze se mai află dieta bogată în proteine de origine animală, obezitatea, sedentarismul, dezechilibrul metabolic (în special afecțiunile care afectează modul de metabolizare a calciului).

Care sunt simptomele?

Dacă aceste „pietre” au dimensiuni reduse, se pot elimina odată cu urina; în cazul în care au dimensiuni mai mari, semnul frecvent este durerea de tip „colică renală” – durere intensă, care începe puternic la nivelul zonei lombare și a flancurilor,  durere care afectează zona din josul spatelui, ce se simte și în lateral, care poate „coborî” spre organele genitale); această durere nu dispare indiferent de poziția în care stă persoana afectată, fiind însoțită de durere la urinare și eliminarea de cantități mici de urină.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Cum putem preveni apariția acestor pietre?

Cel mai important și ușor mod de prevenire este consumul suficient de lichide, pentru a elimina zilnic 2-2.5 litri de urină; consumul de calciu este important (cele mai multe „pietre” sunt compuse din oxalat de calciu), iar contrar unor mituri consumul mai scăzut de calciu nu este benefic, astfel că este necesar să se consume în fiecare  zi 1000 mg calciu (consumul prea scăzut sau prea ridicat poate crește riscul de apariție a litiazei renale).

Oportunitate unică în Iași

La Spitalul Parhon funcționează un centru unic în sud-estul Europei, ce analizează compoziția pietrelor la rinichi și orientează tratamentul specific în funcție de cazul fiecărui pacient. Centrul este realizat după model francez, fiind rezultatul unei colaborări între medicii ieșeni și cei din Paris, purtând numele unuia dintre cei mai mari specialiști internaționali în domeniul litiazei renale,  profesorul  Michel Daudon, care a fost prezent la deschiderea centrului.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

„Activitatea centrului a început în aprilie 2019, aparatura fiind achiziționată prin donații publice și private prin Asociația Urologilor din Iași. În momentul de față primim inclusiv prin poștă fragmente litiazice pe care le analizăm și transmitem rezultatul solicitanților.

Inițiativa este unică în europa de sud-est, nimeni din această regiune nu a mai solicitat înființarea unui centru de acest fel în cadrul unui Spital de Boli Renale. Se lucrează după standardele și protocoalele din Franța, existând o colaborare cu Spitalul Tenon din Paris, unde oameni din cadrul centrului au participat la stagii de specializare”, a precizat dl Prof. Univ. Dr. Cătălin PRICOP, Șeful Departamentului de Litotriție Extracorporeală, fondator și șef al Centrului de Analiză Morfologică și Spectroscopică “Michel Daudon” din Cadrul Spitalului Parhon.

Standarde ridicate de tratament la Spitalul Parhon

Din fericire, tratamentul pietrelor la rinichi se poate face prin metode moderne în cadrul Spitalului Parhon, unde recent a fost achiziționat un aparat de litotriție extracorporeală  performant Dornier Compact Sigma (aparat ce distruge pietrele prin trimiterea de unde de șoc către acestea, procedură numită litotriție extracorporeală); aparatul îl înlocuiește pe cel care exista până acum, costul de achiziție fiind de câteva sute de mii de euro.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Studiile multianuale din anii 2015, 2016 și 2017 realizate la Clinica Urologică a Spitalului Parhon au relevat că litiaza la tineri (18-40 ani), care au risc de recidivă mai mare, impune de la an la an costuri din ce în ce mai mari, ce depășesc suma de 360.000 euro/an.

Acest fapt justifică achiziția acestui aparat ultramodern și performant, de care pot beneficia și persoanele care au depășit vârsta de 40 de ani, din Iași și din toate județele Moldovei. După obținerea tuturor avizelor de funcționare acest aparat va fi singurul dispozitiv instalat într-un spital de stat din regiunea Moldovei, la care vor putea avea acces toți cei care suferă de litiază renală sau ureterală.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ