ideall.ro

La alegerile prezidenţiale din acest an, alături de votul clasic vor funcționa şi votul prin corespondenţă şi cel anticipat

Votul va fi extins pe durata a trei zile și aceste modificări vizează numai diaspora.

Modificările codului electoral vin în contextul în care mii de români au stat la cozi interminabile și nu au putut vota în 26 mai. Decizia aparține Comisiei speciale pentru Codul electoral.

Mihai CHIRICA: “Este un pas spre o normalitate pe care trebuie toți să o apărăm până la ultima resursă a democrației”

“Am luat act cu deosebită satisfactie de modificarile legislative aduse Codului Electoral care vor da posibilitatea ca la alegerile prezidențiale de anul acesta sa se voteze prin corespondență și timp de trei zile, precum și de aprobare a prelungirii votului în secțiile de votare până la ora 23.59, atât în țară, cât și în afara granițelor.

sensodays.ro

Este un pas spre o normalitate pe care trebuie toți să o apărăm până la ultima resursă a democrației din această țară atât de frumoasă, dar care iși numără cetățenii în toate colțurile lumii cu durerea de a face atât de puțin pentru ca aceștia să revină acasă, unde iși au radăcinile, istoria, familiile, într-un cuvânt viața în ansamblul ei.

Nu este normal să vedem românii din afara granițelor stând la rânduri ale umilinței și neputinței pentru a-și putea exercita dreptul constituțional la vot. Nu este normal să vedem românii din afara granițelor agresați la adunări publice în care iși strigă dorinșa de a trăi într-o Românie pe care o poartă în suflet cu mândrie, cu responsabilitate, cu iubire și cu un dor nesfârșit. Fiecare cetățean al României, din orice colț al lumii, trebuie să poată decide viitorul țării sale. Pentru că România exista în fiecare inimă care bate și simte românește.
O inimă mare cât o țară”
a transmis Mihai CHIRICA, primarul municipiului Iași.

Vasile Cîtea, deputat PSD: “Schimbarea vizează respectarea unui drept al cetățenilor români care trăiesc în Diaspora”

„Se votează pe parcursul a trei zile începând de vineri de la prânz, până duminică seara. Iar acolo unde la ora 21:00 nu s-a încheiat votarea, se va prelungi până la ora 23:59. Rămâne valabil și votul prin corespondență, acestea sunt variantele modificării. Nu văd în această schimbare că ar fi nicio pierdere, dar niciun beneficiu. Este un drept! Schimbarea vizează respectarea unui drept al cetățenilor români care trăiesc în Diaspora”, a declarat Vasile Cîtea, deputat PSD.

Costel Alexe, președinte PNL Iași: ”Sper și îmi doresc ca aceste măsuri implementate în premieră la următoarele alegeri parlamentare să fie adaptate și pentru alegerile parlamentare” 

,,Sper și îmi doresc ca aceste măsuri implementate în premieră la următoarele alegeri parlamentare să fie adaptate și pentru alegerile parlamentare și locale și treptat să găsim o formulă sigură și eficientă pentru a garanta secretul votului și în forma votului electronic!

Votul liber este un drept fundamental într-o democrație consolidată și iată că greoi, anevoios și cu multe obstacole din partea PSD, România intră în rândul țărilor civilizate, implementând metode moderne de vot: votul anticipat, votul prin corespondență, prelungirea perioadei de vot. Sunt măsuri care înlesnesc participarea cetățenilor la viața publică, tocmai pentru a conferi legitimitate celui/celor aleși!

Mă bucur că într-un final atât PSD, cât și anexa lor politică, ALDE, au înțeles că obstrucționarea dreptului de vot este inacceptabilă și oricâte bariere ar ridica, poporul se va întoarce împotriva lor! Modernizarea României se face greu, dar am speranța că ne vom alina și din aceste aspecte țărilor civilizate, căci înainte de toate este vorba despre respectul arătat propriilor cetățeni”, a declarat Costel Alexe, președinte PNL Iași.

Doru PĂNESCU, senator PSD: “Parlamentul va fi gata să ajusteze și să îmbunătățească în continuare legislația electorală

Conform modificărilor legislative adoptate în Parlament în această săptămână, putem spera ca procesul de votare să decurgă, în viitor, mult mai bine în diaspora și să nu mai existe niciun român care să nu-și poată exercita dreptul de vot.

De asemenea, prin ultimul amendament admis s-a stabilit ca și în ceea ce privește procesul electoral din țară să existe schimbări în bine. Astfel, persoanele care se vor afla în secțiile de votare la ora 21.00 vor putea vota, din acest punct de vedere creându-se un echilibru și condiții care să nu ducă la discriminare în ceea ce privește desfășurarea votării în țară și în străinătate.

Ar fi, totuși, de făcut o observație. Anume că procesul electoral din diaspora are un anumit grad de imprevizibilitate, din cauza faptului că nu se cunoaște cu exactitate numărul românilor stabiliți în străinătate. În acest context, dacă va fi cazul, Parlamentul va fi gata să ajusteze și să îmbunătățească în continuare legislația electorală, astfel încât să se ajungă la variante tot mai bune de desfășurare a alegerilor“, a arătat senatorul PSD, Doru PĂNESCU.

Camelia GAVRILĂ, deputat PSD: “Probabil că mulți neglijează procedurile anterioare de a-și semnala prezența înainte de a intra în procedura de vot prin corespondență”

,,În Diaspora, numărul de români este foarte mare și având în vedere așteptările deranjante, nepermise și frustrarea cetățenilor că nu s-a putut vota, s-au tot căutat soluții.

O primă soluție a fost dublarea numărului secțiilor de votare față de perioada anterioară, apoi s-a mers pe această idee, a votului anticipat. Sunt două tipuri de măsuri, votul anticipat pentru cei din Diaspora, începând de vineri, până duminică, plus posibilitatea de a se continua și în ziua de duminică, în cazul în care există persoane care se află la rând, deci un pachet de măsuri care încearcă să fluidizeze modalitatea și accesul la vot al românilor din străinătate.

Noi am susținut aceste modificări, am considerat că sunt necesare, există și votul prin corespondență, care nu a produs efectele pe care ni le-am dorit. Probabil că mulți neglijează procedurile anterioare de a-și semnala prezența înainte de a intra în procedura de vot prin corespondență.

Asta înseamnă că mai trebuiau făcute câteva demersuri și în condițiile în care trebuie respectată egalitatea de abordare între românii din țară și cei din afară. Trebuie să ținem cont și de situația în care în unele zone, cum ar fi Italia sau Spania, unde sunt comunități mari de români să fie accesul la vot, pentru că este o formă de legătură sufletească a celor plecați cu țara . Este un drept fundamental, un drept civic și care trebuie respectat”, a precizat deputatul PSD, Camelia Gavrilă.

evomag.ro

LĂSAȚI UN MESAJ