Share

PROFILUL RECTORULUI UMF IAȘI: Viorel SCRIPCARIU

SUBIECT 1: Starea spațiilor de cazare ale UMF IAȘI

Pentru orice student, venit la studii în Iași, condițiile de cazare oferite de către instituția în cadrul căreia învață sunt extrem de importante. Pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași, condițiile de cazare sunt cel puțin problematice. Acestea sunt concluziile preliminare rezultate din ancheta desfășurată de Ziarul “Bună Dimineața Iași” în rândul studenților mediciniști cazați în căminele UMF-ului.

În căminul 1 mai A situația este deplorabilă

În schimbul a 140 lei, studentul umefist primește o cameră mică, nezugrăvită poate de un deceniu, cu 4 paturi metalice și saltele cu arcuri. Pe lângă această sumă, pentru un minim de condiții, studentul trebuie să mai investească câteva sute de lei în produse de curățenie, var, covor, frigider, calorifer și lista poate continua. 

Când mi s-a predat camera, arăta ca după război. Praf peste tot, geam lipit cu scotch, 2 șifoniere dărâmate și 4 schelete metalice de pat. Nu am avut de ales, așa că am investit, cam vreo 500 lei să pot avea un minim de condiții.

La înscriere mi s-a spus că avem săli de lectură

E adevărat, dar ambele săli dispun de maxim 15 mese, iar noi suntem 300. Așa că de învățat, învățăm pe unde putem: pe jos, pe hol sau oriunde găsim un loc curat și liniștit. Eu mi-am improvizat o placă și o folosesc drept măsuță de studiu în pat” ne-a relatat Loredana, studentă în anul I la UMF.

Am vrut să ne convingem cu ochii noștrii, de aceea, un reporter a fost în vizită … la cămin. Am trecut ușor de pază și ne-am îndreptat spre prima sală de lectură. Localizată la subsolul clădirii, un miros înțepător și un fior rece ne-a trecut pe șira spinării. Am pășit timizi printre mormanele de scaune rupte și ușile de dulap ajungând în sala de lectură.

 O cameră tip boxă de depozitare, cu 5 mese și câteva scaune servește viitorilor medici drept sală de studiu

La etaj, situația este puțin mai bună. O sală modestă, dar îngrijită, cu 10 mese și aer condiționat, copleșită de mormane de cărți și studenți sârguincioși.

Câteva studente intră, aruncă o privire și se întorc dezamăgite. În sala de lectură nu mai poți arunca nici un ac. Sesizând prezența noastră, Camelia își ia inima în dinți și declară:

Este deprimant. Avem FOARTE MULT DE ÎNVĂȚAT, dar nu avem condiții. Sălile de lectură din cămin sunt mereu pline, iar la Biblioteca UMF-ului e aceeași situație. Pe weekend sunt deschise doar 2 săli, iar noi suntem câteva mii de studenți.

Sălile de lectură reprezintă de mult timp o problemă majoră printre studenții mediciniști, am făcut numeroase plângeri, dar nimeni nu le-a luat în considerare. În sesiune ni se pun la dispoziție 2 amfiteatre, dar noi avem de învățat tot anul!

O soluție ar fi ca pe tot parcursul anului universitar UMF să fie deschis non-stop și să ne pună la dispoziție câteva amfiteatre pe post de săli de lectură

Propunerea a fost respinsă pe motiv că studenții ar sparge laboratoarele 

și ar fura materiale. O scuză la fel de idioată ca și cel care ne-a respins cererea!

Camelia ne invită și în camera ei. O cameră prea mică, care adăpostește 4 fete „și câteva familii de gândaci. Noaptea, parchetul devine un mosaic mișcător” declară zîmbind amar tânăra. Declarațiile viitorilor doctori sunt șocante. Parchetul vechi, ușa cu zăvor ca pe vremea bunicii și pereții scorojiți ne fac să ne îndreptăm cu pași repezi spre ieșire.

Realitățile și plângerile stundeților ne-au determinat să continuăm această anchetă din interioul UMF Iași

Se discută tot mai accentuat despre un adevărat sistem de fraudare a examenelor și de încasat șpăgi.

Încercarea Ziarului Bună Dimineața Iași de a intra în contact cu Rectorul UMF Iași, Viorel SCRIPCARIU s-a lovit de un adevărat zid ridicat de secretariatul rectoratului și purtătorul de cuvânt al universității.

Citeste si   VIDEO l Zeci de HECTARE de legume din județul IAȘI distruse de GRINDINĂ! Neculai FEODOT: ”Recoltele rămase pe CÂMP au fost complet DISTRUSE”

 

PROFILUL DECANULUI FACULTĂȚII de MEDICINĂ DENTARĂ: Norina FORNA

SUBIECT 1: Suprataxarea studenților vs deconturi CAS  

În această săptămână, reporterii noștri au ajuns și la Bolta Stomatologică a UMF Iași, loc de practică pentru studenți și totodată soluție pentru afecțiunile dentare ale ieșenilor

La o scurtă analiză, nici aici situația nu este mai roz. Datorită condițiilor extrem de precare, clinica este dotată doar cu câteva unituri dentare (scaune stomatologice), unele de-a dreptul antice care fie nu funcționează, fie sunt active doar unele funcții.

Asemeni unui dinte cariat, Bolta Stomatologică a UMF Iași are nevoie URGENTĂ de un tratament restaurativ” declară Ștefan, student în anul III la Medicină Dentară

Adeseori, într-un laborator de 4 ore, abia reușim să facem un examen intraoral. Suntem 8 studenți în grupă, iar o examinare durează în jur de 30 minute. Din 4 ore de laborator, petrecem 30 minute practicând și mai bine de 3 ore stând la coadă. Ce e mai grav este că profesorii nu ne dau voie să ne folosim de ’timpul mort’ pentru a revizui la o altă materie. Pur și simplu, venim la facultate ca să rezemăm pereții!”.

O altă tânără, studentă în cadrul secției cu predare în limba franceză declară: “Lămpile uniturilor sunt lipite cu scotch sau adeseori sunt nefuncționale. Noroc de telefoanele mobile. În timp ce eu lucrez, un coleg îmi face lumină cu lanterna telefonului. Acestea sunt condițiile oferite de UMF, în schimbul unei taxe de 5000 euro!”.

Nici la Baza Stomatologică condițiile nu se ridică la nivelul taxelor plătite de stundenți.

Deși uniturile dentare au fost schimbate în urmă cu 2 ani, majoritatea sunt nefuncționale, studenții fiind nevoiți să vină din zori la facultate pentru a ocupa un unit funcțional.

Facem cu rândul. Dacă avem laborator de la 730, un coleg trebuie să ajungă la facultate de la 630 pentru a ocupa un unit funcțional”.

Calvarul studenților la medicină dentară nu se oprește aici

Ca și cum nu ar fi suficientă lipsa aparaturii medicale, studenții declară că practica îi arde la buzunare, fiind obligați să își cumpere singuri materialele necesare, care nu sunt deloc ieftine

„Nu ai, nu lucrezi! Nu lucrezi, nu faci baremul și nu intri în examen. Deseori mă simt depășită de situație și cedez psihic. Trebuie să scoatem din buzunare sume MARI de bani aproape de pe o zi pe alta. Spre exemplu, luni, la cariologie, ni s-a spus că fiecare student trebuie să aibă arcadă dentară (200 lei), turbină (170 lei) și freze (5 lei bucata). În total, o cheltuială de vreo 400 lei.

Miercuri a fost următorul laborator. Eu și jumătate dintre colegi nu ne-am putut lua materialele necesare. Fie din lipsa banilor, fie a stocului epuizat din toate magazinele de tehnică dentară din Iași. M-am simțit prost. Fără pic de interes, profesoara și-a continuat laboratorul cu studenții care aveau materiale, restul urmând să recupereze pe parcursul semestrului”.

Această declarație a impus o vizită la CAS Iași

În urma discuției purtate cu conducerea acestei instituții, am aflat că UMF-ul a semnat un contract cu CAS în valoare de 35.000 lei pe trimestru.

Din această valoare, o mare parte este redirecționată de către CAS IAȘI către alți furnizori. Motivul este halucinant! Conducerea Faculătății de Medicină Dentară preferă să oblige studenții să achite mterialele decât să deconteze 100% din valoarea contractului cu CAS Iași!

Pe măsură ce continuăm cercetările, concluziile se transformă în adevărate capete de acuzare la adresa actualei conduceri a UMF Iași și a Facultății de Medicină Dentară. Din păcate însă, Norina Forna – Decanul Facultății de Medicină Dentară refuză să ofere explicațiile necesare demonstrând o lipsă totală de transparență și întărind totodată percepția că situația în instituția pe care o conduce este mult mai gravă.

Citeste si   Direcția de SĂNĂTATE Publică IAȘI a lăsat BEBELUȘII fără lapte PRAF de 3 LUNI! Părinte: ”Suntem DISPERAȚI”

 

office@bunadimineataiasi.ro


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ