Share

Piața imobiliară a fost afectată după pandemie, la fel ca majoritatea industriilor și serviciilor, însă nu putem vorbi despre un impact major, având în vedere faptul că oamenii și-au schimbat interesele, iar la nivel local, preturile au crescut.

Potrivit indicelui imobiliare.ro, la nivel național, prețurile au avut o evoluție pozitivă, în sensul în care, în luna august, s-a înregistrat o creștere cu 0,5% față de luna iulie. În ceea ce privesc ieftinirile, acesteau s-au situat sub un prag de 1,5%.

Citeste si   Proiectul ”Varianta de ocolire Bacău” a fost aprobat de Comisia Europeană. Anunțul lui Lucian Bode

La fel ca în luna iulie, indicele Imobiliare.ro relevă o evoluție pozitivă a prețurilor apartamentelor din Iași: acestea au crescut, per ansamblu, cu 1,7%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.080 de euro pe m.p. util (față de 1.062 de euro pe m.p. la finele lui iulie). Creșteri au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au înregistrat o creștere de 2,1% în perioada analizată (de la 1.073 la 1.096 de euro pe m.p.), iar locuințele nou-construite un plus de 1% (de la 1.051 la 1.061 de euro pe m.p.).

Am observat un trend ascendent în ceea ce privesc chiriile, acum cu începerea anului școlar și universitar, în rest nimic schimbat în ceea ce privesc volumele și corecțiile. Suntem la valoarea de 30% față de ce se întâmpla în anul 2019. Cred că anul acesta poate fi numit anul incertitudinilor, toată lumea tatonează, neștiind o direcție clară. Pricipalul factor decizional acum este venitul. Doar terenurile pentru case au cunoscut o oarecare corecție. Tot ce se întamplă acum e din cauza unei inerții sau a unei obișnuințe a anilor trecuți, dar nu există o certitudine.

Tragedia pe care o vad eu este legată de oamenii care intră în șomaj, pentru că aceștia nu își vor mai putea achita creditele imobiliare”, a declarat managerul TNT Imobiliare Iași, Paul TEHUTU.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ