Share

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu au sărbătorit Ziua Naţională din acest an la Iaşi, ca omagiu adus înaintașilor, Regele Ferdinand Întregitorul şi Regina Maria

Vizita Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, alături de membrii casei regale, a avut loc la invitația Primăriei Municipiului IAȘI.

1 Decembrie 1918 reprezintă un reper esențial în istoria României. În această zi, Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia a dat expresie adevăratei unități a românilor din întregul spațiu istoric locuit de ei, consfințind revenirea Basarabiei, Bucovinei și a Transilvaniei la Patria-Mamă, România.

La 1 Decembrie 2019, se împlinesc 101 ani de la Marea Unire din 1918, iar în orașul Iași, a avut loc momente religioase și artistice pentru a marca acest eveniment.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului de stat, urmată imediat de oficierea unui serviciu religios.

Ziua Națională a fost sărbătorită cu fast la Iași! Evenimentele petrecute în prezența reprezentanților Casei regale a României au numărat parada militară anuală tradițională, discursuri și ceremonii

Față de anii trecuți, anul acesta au avut loc mai multe evenimente, inclusiv unele care au marcat rolul Iașului în 1916, moment în care orașul nostru devenise capitală a României.

Citeste si   Mihai CHIRICA își dă arama pe FAȚĂ, uitând că nu mai este la PSD: începe să-și critice OMOLOGUL liberal de la CLUJ și vrea ”Cerbul de Aur” la IAȘI

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu au sărbătorit Ziua Naţională din acest an la Iași, ca omagiu adus înaintașilor, Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria.

 

 

Printre oficialitățile prezente la Iași se numără: primarul Municipiului Iași, Mihai CHIRICA, prefectul Județului Iași, Marian ȘERBESCU, subprefectul Județului Iași, Adrian BLĂNARU, președintele Consiliului Județean, Maricel POPA, Ministrul Apelor și Pădurilor, Costel ALEXE, Camelia GAVRILĂ, deputat PSD, Silviu MACOVEI, deputat PSD.

Evenimentul a fost deschis de o slujbă religioasă, urmată de discursurile oficialităților prezente. Ziua de 1 Decembrie la Iași, a fost marcată de depunerea coroanelor ca omagiu adus celor căzuți în luptă.

Publicată de Roxana Apetrea pe Duminică, 1 decembrie 2019

Momentul cel mai așteptat de către cei prezenți, a fost parada militară

Ce sărbătorim pe 1 decembrie?

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI și candidat la Senat: „MODERNIZAREA infrastructurii rutiere a fost o PRIORITATE pentru administrația SOCIAL-DEMOCRATĂ!”

Trianonul a definitivat granițele

Ungaria a cedat definitiv pretențiile sale teritoriale în 1920 prin Tratatul de la Trianon. Prin acesta, Ungaria cedează oficial Transilvania către România, dar pe granița actuală de vest, fără teritoriul până la Tisa.

Concomitent, Ungaria cedează Croația și Voivodina către Iugoslavia, iar Slovacia este inclusă în Cehoslovacia. O regiune numit Rutenia este inclusă tot în Cehoslovacia. Aceasta este Transcarpatia de azi și este inclusă în Ucraina.

Basarabia și Bucovina ceruseră deja unirea

Până la unirea Transilvaniei cu România, Basarabia decretase la rândul ei unirea în data de 27 martie 1918. De asemenea, Bucovina proclamase unirea cu patria-mumă cu doar câteva zile mai devreme, în data de 28 noiembrie. Aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,43 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Două state românești Uniunea Sovietică (URSS) a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța în 1940, în baza pactului Ribbentrop-Molotov. Sudul Basarabiei este acum, la rândul său, parte din Ucraina. Restul Basarabiei compune la acest moment Republica Moldova, alături de Transnistria.

Ziua de 1 decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990

După Revoluția din 1989 data de 1 Decembrie, a fost proclamată drept Zi Națională a României. Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989 ziua națională era data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În intervalul 1866 – 1947, ziua națională era sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.

Așadar, pe data de 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. De atunci s-a creat un singur stat național.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ