Biserica din satul Pocreaca, în plin proces de modernizare

Monument istoric și arhitectural, Biserica din satul Pocreaca, comuna Schitu Duca se află într-un amplu proces de reabilitare.

Lucrările au fost demarate în vara anului trecut și vizează consolidarea și restaurarea lăcașului de cult în vederea introducerii lui în circuitul turistic, recondiționarea unei icoane pictate pe lemn și șase cărți de restaurat. Acestea sunt efectuate de societatea Tec Telecom din Iași.

Conform preotului protopop Mihail Roșu, proiectul a fost aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), în anul 2016.

”Lucrările la Biserica Pocreaca sunt începute de pe data de 4 iunie 2018. Procesul a fost unul mai larg pentru că noi am început din 2015 cu depunerea DALI și a apărut o oportunitate pe submăsura 7.6 de la AFIR PNDR. În 2016 am fost declarați eligibili din 49 de proiecte depuse, noi am fost al 46-lea și în 2017 în luna martie am semnat contractul cu AFIR-ul, apoi am început procesul de licitație pe SEAP și a câștigat firma Tec Telecom din Iași. Pe 4 iunie 2018 am semnat contractul cu societatea. Am predat amplasamentul la parohie, iar echipa s-a apucat de lucru, după proiectul deja aprobat ei își desfășoară activitatea și acum acolo chiar dacă este frig și ninge”

Acest proiect are trei laturi, respectiv consolidarea bisericii propriu – zisă, o icoană și șase cărți de restaurat, care fac parte din patrimoniu și pentru că este cu reintegrare în circuit turistic avem și zece activități culturale, respectiv 10 activități sociale la biserică”, a declarat preotul protopop Mihail Roșu.

Valoarea proiectului se ridica la suma de 482 000 de euro

Valoarea proiectului se ridica la suma de 482 000 de euro, iar termenul de finalizare este 27 martie 2020. ”Urmează ca pe data de 27 martie 2020 să fie făcută recepția lucrării. Valoarea proiectului este în sumă de 482 000 de euro, dintre care 392 000 euro sunt cheltuieli eligible și 12.000 cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le suportăm noi, parohia. Avem doi fii ai satului care ne sprijină mereu și domnul Virgil Băbii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Iaşi a donat o sumă de bani. Am întâlnit oameni extraordinari și la Consiliul Județean, ”, a adăugat preotul protopop Mihail Roșu.

Biserica de la Pocreaca a fost construită în urmă cu 200 de ani

Biserica din Pocreaca este monument istoric cuprins în lista monumentelor istorice, elaborată în anul 2004, la poziţia nr. 1464, cod LMI IS-II-m-B-04220, încadrându-se în clasa II de importanţă, conform P100/1992, categoria de importanţă B, coeficientul alfa 1,2.

Lăcașul de cult a fost construit în anul 1850 și a preluat funcţiile spirituale ale unuia din lemn care s-a ruinat. ”Monumentul este din 1850, de aproape 200 de ani, biserica din Pocreaca este monument istoric și preia funcțiile liturgice unei alte biserici din lemn care a datat în 1774. Una din cele patru icoane care ni se păastrează de la vechea biserică este dată la restaurare, este Icoana Mântuitorului Iisus Hristos. În repertoarele arheologice ale lui Chirica și Tanasachi, sunt două volume, la Pocreaca, în zona respectivă există o cetate dacică, un sit arheologic din neolotic și chiar la Palat există tezaurul de la Pocreaca, tezaur arheologic pe care îl prezintă la simpozioanele arheologice invitaților”, a adăugat preotul protopop.

Preotul Mihail Roșu este paroh la Biserica Pocreaca de 17 ani. Din anul 2012 acesta este protopop la Protopopiatul Iași 3 din Copou.

LĂSAȚI UN MESAJ