Share

A admite că Rusia ar fi putut încerca să-i ofere o mână ”discretă” de ajutor regimului de la Budapesta este posibil.

Protestele anti-guvernamentale de la București au fost susținute de proteste similare la Chișinău și Sofia. – Gabriela Ionita

Congruența acestor demersuri a condus la invocarea în mai multe publicații a unei implicări a Rusiei în protestele din România.

A fost invocată și o presupusă prietenie între președintele Klaus Iohannis și politicianul moldovean (autoexilat la Moscova) Renato Usatâi, prin intermediul omului de afaceri Michael Schmidt, prieten al președintelui și cumnatul celui din urmă.

Mai mult, pentru a-și argumenta raționamentul, publicațiile respective au adus în discuție un articol solicitat jurnalistei Gabriela Ioniță, redactor șef al Power&Politics World de către o importantă publicație din Rusia, Izvestia (urmașa renumitei ”Pravda” din perioada sovietică).

Cum publicațiile menționate s-au limitat doar la a cita o postare din data de 3 februarie a.c. de pe pagina de FB a doamnei Ioniță, ni s-a părut corect din punct de vedere jurnalistic să cerem un punct de vedere celei direct implicate și să aflăm dacă chiar așa stau lucrurile.

În răspunsul remis publicației noastre, Gabriela Ioniță admite că postarea din 3 februarie a.c. este corectă. O redăm mai jos așa cum există pe pagina de FB:  

Națiune, trezește-te!

Ieri, Izvestia mi-a cerut un articol. Dead-line scurt. Îmi spun că e în regulă în engleză și că îl traduc ei în rusă. Accept. L-am dat. Preventiv cer să văd forma finală în rusă.

Greșeli flagrante. Le remediez. Cred că mi-am luat niște “urări de bine și mamă”. Azi verific. Nu-l găsesc. Cer explicații. Nu a fost publicat.

Nu mi s-a explicat de ce. Dar e evident, opinia mea era contrară celei pe care o voiau ei. Voiau una care să justifice protestele de susținere organizate de Usatâi în Rep Moldova .”

În același timp, însă, domnia sa menționează că deși articolul ”Protestele din România – un déjà vu” era unul destul de critic la adresa protestelor din Piața Victoriei, nu a luat nicio clipă în calcul pretinsa prietenie dintre Klaus Iohannis și Renato Usatâi.

”Este deplin improbabil ca președintele României să fi cerut ajutor unui personaj precum Renato Usatâi. În schimb – și spun asta observând cum a reacționat presa din Rusia în general cu privire la protestele din România – cred că este posibil ca Federația Rusă să fi încercat să contribuie la escaladarea instabilității din România prin organizarea de proteste în Republica Moldova și Bulgaria. A vorbi despre instaurarea unui Maidan, cred de asemenea că este excesiv.

Dar a admite că Rusia ar fi putut încerca să-i ofere o mână ”discretă” de ajutor regimului de la Budapesta este posibil.

Viktor Orban se află după o întâlnire fructuoasă cu președintele Vladimir Putin și în așteptarea unei întâlniri cu noul președinte de la Casa Albă, Donald Trump.

O Românie cu tensiuni sociale, cu conflicte nesfârșite între președinte, Parlament și Guvern și cu o mare probabilitate de instabilitate sunt cel mai mare atu în mâinile lui Orban. Și nu neapărat pentru pretențiile secesioniste cât mai degrabă pentru a-și adjudeca rolul de ”punte” între Est și Vest, de putere regională și partener strategic al SUA” a precizat Gabriela Ioniță.

De asemenea, domnia sa ne-a confirmat că și cea de-a doua postare de pe FB din 6 februarie a.c. (pe care colegii din presă au trecut-o sub tăcere) este corectă.

Și în care se precizează că după o ”tăcere” de 4 zile, timp în care lucrurile la noi s-au mai calmat, Izvestia a publicat articolul, semn că deocamdată, dacă a existat un pericol grav pentru România – respectiv intenția de speculare a evenimentelor interne și organizarea unui Maidan după tipicul Ucrainei, acesta a fost depășit.

”Dincolo de anumite inadvertențe (pe care o să le pun pe seama traducerii și neînțelegerii situației interne de la noi) și de unele fragmente de text eliminate, pentru mine e important că Izvestia a transmis intact semnalul că protestele de la București (ba chiar și o posibilă cădere a guvernului Grindeanu) nu schimbă nimic privitor la politica externă a României, care continuă să fie un stat stabil, predictibil și loial pentru partenerii săi strategici, respectiv NATO și UE.

Mai ales că acest lucru este admis de o voce importantă în analiza politică de la Moscova, doamna Tamara Guzenkova, director adjunct al Russian Institute of Strategic Research, forum academic aflat sub patronajul Președinției Federației Ruse” ne-a mai precizat Gabriela Ioniță.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ