Share

Mosii de Vara, tinuti in ziua dinaintea Rusaliilor, este o sarbatoare importanta pentru crestini. Anul acesta, Mosii de Vara sunt praznuiti sambata, 3 iunie.

Se crede ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in Sambata Rusaliilor, iar oamenii trebuie sa faca anumite ritualuri prin care sa imbuneze spiritele.

In trecut, gospodariile se impodobeau cu ramuri de tei si se faceau pomeni. In satele din Bucovina, aceste traditii sunt respectate si astazi, potrivit realitatea.net. In Sambata Mortilor, oamenii merg in cimitire pentru a curata mormintele si pentru a da de pomana.

De Rusalii se dau de pomana vase si strachini de lemn si de lut, impodobite cu flori sau umplute cu lapte, vin sau apa.

Superstitii in Sambata Mortilor

Se spune ca in Sambata Mortilor nu ai voie sa dormi afara, sa mergi la raspantii sau la fanatana pentru ca bantuie mortii.

Pentru a alunga spiritele rele, trebuie sa pui la icoane si la streasina crengi de tei si frunze de nuc sfintite.

In aceasta zi nu ai voie sa speli si sa muncesti. In trecut, femeile nu aveau voie sa toarca pentru ca „se intorceau colacii impartiti pentru pomenirea mortilor”.

Totodata, trebuie sa imparti primul fel de mancare pe care il gusti in aceasta zi, altfel vei avea de pierdut.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ