Share

Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 voturi

Guvernul Orban a primit vot de neîncredere, dar va rămâne interimar până la validarea în Parlament a unui nou Guvern. Acest evenimet are implicații profunde pentru ieșeni.

Ziua de 5 februarie 2020 a marcat succesul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban. Succesul PSD la moțiunea de cenzură va fi deplin dacă acest partid va reuși să nominalizeze un premier și să îi asigure validarea în Parlament.

Altfel, dacă au loc două nominalizări de premier și acestea nu trec în Parlament, urmează alegeri anticipate, pe care, evident PNL este cel care le așteaptă mai mult decât PSD care încă nu este suficient pregătit. Moțiunea a trecut cu voturile minorităților și ale Pro România, partid condus de Victor Ponta, adică exact ale celor care au trântit Guvernul Dăncilă. De aici și până la un vot de încredere pentru un guvern PSD, mai e cale lungă.

Silviu MACOVEI deputat PSD de Iași: ”Amețiți de faptul că s-au trezit la guvernare având doar 20% voturi în Parlament, liberalii au intrat într-un carusel haotic de acte inconștiente de guvernare”

Deputatul de Iași, Silviu Macovei a fost primul care și-a exprimat atitudinea față de succseul moțiunii: ” Era cazul să oprim beția puterii de la PNL. Amețiți de faptul că s-au trezit la guvernare având doar 20% voturi în Parlament, liberalii au intrat într-un carusel haotic de acte inconștiente de guvernare. Este inacceptabil să dai noaptea ca hoții peste 25 de ordonanțe de urgență, indiferent cât de bune sau rele ar fi ele. Mai mult, pentru a ocoli ordinea constituțională, au nu mai puțin de șapte asumări de răspundere. Asta nu este democrație!

Vom vedea ce se întâmplă mai departe. Până atunci avem de analizat foarte serios ce alt premier și ce cabinet vom avea la vot în Parlament. Eu sper să avem un om responsabil pe care să îl putem vota cu inima împăcată. Ideal este să nu avem jumătate de an de instabilitate politică, fiindcă țara asta trebuie guvernată! Din punctul meu de vedere, PSD va propune un premier din spectrul de stânga, dar preferăm un profesionist independent de partid, un specialist care să aibă competențe în politici publice și administrație și pe care să-l putem susține și politic în parlament”, a declarat Silviu MACOVEI, reporterilor Ziarului Bună Dimineața Iași.

Citeste si   VIDEO Ludovic Orban la Cluj-Napoca: Orașul are nevoie de metrou

Parlamentarul de iași Vasile Cîtea a postat și el pe Facebook o declarație acuzatoare la adresa Guvernului, invocând faptul că acesta a dat ”cadouri” băncilor care au trimis angajații la proteste începând din 2017

Evident, nu-i paraține, ci este o preluare a unei directive lansate mai întâi de către deputatul Lia Olguța Vasilescu, în 4 februarie 2020 și a unui text al lui Vasile Ernu: ” Protestele bancherului dau roade: a venit OUG-ul nocturn în viteză pentru a „legaliza” furtul. Vă mai amintiţi acum două ierni cum titra presa: „Şeful Raiffeisen România a protestat în faţa Guvernului”. „Lumea bună” se fotografia cu „investitorul strategic” faţa luminoasă a marelui business. „Băncile sunt cu noi.”Bancherul Groningen era şef la Raiffeisen România şi era în piaţă, avangarda revoluţiei.

Tot el era şef pe la Consiliul Consultativ care decide cine face parte şi cine nu din Consiliul Concurenţei, plus membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea, alături de fostul ambasador al SUA în România, Gittenstein, a scris pe facebook scriitorul Vasile Ernu.

Când un bancher de talia asta e în fruntea protestelor (chiar dacă sunt legitime şi PSD merita un protest) eu am mari reţineri. Nu pot protesta lângă bancheri, zona cea mai coruptă la nivel global şi nucleul dur al puterii globale. Ştiu bine că interesele omului simplu şi interesele bancherilor sunt diametral opuse.Şi iată că au venit rezultatele: bancherul Groningen a învins.Şi ziua şi noaptea.

După ce au trecut cele 25 de OUG PNListe aflăm că pe lîngă „privatizarea” sănătăţii mai avem o surpriză. Băncile – BCR Banca pentru Locuinte şi Raiffeisen Banca pentru Locuinte – care au fost condamnate de ICCJ, în baza unui raport al Curţii de Conturi şi care trebuiau să restituie Statului român suma de 1,3 miliarde lei, bani publici pe care i-a utilizat ilegal, acum este scutită de această datorie printr-un OUG. Iată că protestele #rezist ale bancherilor dau roade. De unde să ai bani pentru alocaţia copiilor cînd ai „asistaţi sociali” bancheri, de lux. Au şi bancherii copii. Noapte bună copii. Se poate dormi liniştit. În ţară e linişte totală. Iată un furt de milioane (300 milioane Euro), cu încălcări grave de lege, făcut pe faţă, acoperit legal, care nu deranjează pe nimeni”, mai afirmă Ernu.

Cosette CHICHIRĂU deputat USR de Iași: ”Astăzi, baronii locali au câștigat o bătălie. Războiul însă merge mai departe. Sunt revoltată, la fel ca și voi”

Alegerea primarilor în două tururi este în concepția deputatului USR de Iași, Cosette Chichirau, ”îngropată de PSD și UDMR”, dar ea speră că USR va câștiga alegerile la Iași din turul I:

Citeste si   ITINERAR prin religiile lumii. O nouă RESURSĂ EDUCAȚIONALĂ realizată de ISJ IAȘI

Vom câștiga Primăria Iași, chiar și într-un singur tur! Pentru ca avem nevoie disperată să aducem transparența în Primărie, să respirăm aer curat, să ne simțim în siguranță pe străzi și să facem investițiile necesare pentru a ieși din sărăcie. Voi depune toate eforturile pentru a câștiga alegerile.

Votul în două tururi a fost îngropat astăzi de PSD și UDMR. Cei care au ținut Iașul și România în sărăcie, și-au dat mâna pentru încă un mandat.

Astăzi, baronii locali au câștigat o bătălie. Războiul însă merge mai departe. Sunt revoltată, la fel ca și voi. Însă revolta noastră trebuie să se manifeste la vot. Ne vedem la vot”, a declarat Cosette CHICHIRĂU pentru Ziarul Bună Dimineața Iași.

            Evident, niciun politician nu estimează ce se va întâmpla după această moțiune

Practic, vorbim de o criză politică, iar Iașul și noi ieșenii vom fi afectați. Vor fi anumite mișcări pe piața bursieră, cursul leu-euro va fi și el influențat (un guvern social-democrat nu va fi prea prietenos cu mediul privat, iar mulți investitori vor fi afectați). Vom vorbi și de înghețarea proiectelor Autostrăzii Unirii și Spitalului Regional (recent, finanțarea acestui spital a fost ridicată față de nivelul inițial).

Ludovic Orban va fi premier interimar, conform Constituției asigurând mersul lucrurilor existente, până la validarea unui nou guvern în Parlament. Anterior, Ludovic Orban și Lucian Bode vorbeau de măsuri de reorientare a banilor europeni între axele de finanțare pentru a continua proiectul Autostrăzii din fonduri europene, de negocieri pentru viitorul buget multianual european 2021-2027. Ca Guvern interimar, Guvernul Orban nu poate să aibă inițiative care necesită vot parlamentar și în niciun caz nu va mai putea faceceva prin asumarea răspunderii.

Camelia GAVRILĂ deputat PSD de Iași: ”Moțiunea de cenzură a trecut ! Intrăm într-o nouă etapă de evoluții politice”

În spațiul politic înving uneori demersurile logice și raționale. Trei luni au fost suficiente pentru ca “seducția liberală“ să ia sfârșit, iar vălurile care ascundeau interese, diletantism, improvizații și impostură să cadă treptat. Mult mai grave au fost, însă, disfuncțiile guvernamentale, agenda și intențiile ascunse, insensibilitatea față de problemele cetățenilor – copii, elevi sau pensionari, profesori și funcționari, salariați, medici și pacienți…

Pentru cei care au considerat viabilă soluția liberală și au optat în octombrie pentru dreapta românească, perioada de guvernare a PNL a fost edificatoare asupra lipsei flagrante de competență, eficiență și bună credință. În cele 3 luni „negre” PNL a reușit să distrugă tot ce a construit PSD în trei ani de guvernare.

Sancțiunea votului, reconfigurarea atitudinii foștilor aliați ai PNL, nemulțumirea publică pe care o vedem peste tot sunt evidențe ale unei etape ce se încheie rapid și fără echivoc … Au fost sesizări din partea Comisiei de la Veneția, a Curții Constituționale, 261 de nemulțumiri din partea parlamentarilor, dar și mai multe dezamăgiri din partea cetățenilor acestei țari.

Ce trebuie făcut?

  1. Realizarea unor demersuri legislative de respingere sau corectare a unor ordonanțe aprobate de Guvern, dar prin dezbatere și analiză în Parlamentul României.
  2. Desecretizarea stenogramei privind adoptarea unor OUG-uri, pentru că există suspiciuni serioase că aceste acte normative au fost adoptate prin încălcarea legii și a deciziilor CCR.
  3. Numirea rapidă a unui nou guvern sprijinit prin votul majorității parlamentare, care să mențină stabilitate și echilibru politic până la alegerile viitoare.
  4. Susținerea unui climat politic decent, de societate civilizată, modernă și democratică în care contează valori, reguli, principii și legi”, a declarat Camelia GAVRILĂ.
Citeste si   Dan Barna, către PSD: Nu sunt voturi de la USR pentru o moţiune de cenzură

  În caz că vine un guvern PSD, este clar că acesta nu va mai fi interesat de ce buget va vota Uniunea Europeană în 2021, fiindcă PSD mereu a jucat cartea partneriatului public-privat

În plus, este pusă în discuție chiar soarta alegerilor anticipate, dorite de PNl și total neplăcute pentru PSD.

Un lucru este cert: Iașul și ieșenii sunt în vizorul politicienilor care îi vor asalta cu promisiuni. Toți vor să aibă oameni influenți la Iași, oameni puternici care să facă în teritoriu politica de la Centru. Rămâne de văzut și dacă ieșenii vor cădea în plasă sau vor dori să aibă reprezentanții lor la București care să lupte pentru proiectele lor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ