Share

Cei 14 angajați ai fostului combinat de utilaj greu Fortus SA care au intrat luni în greva foamei au renunțat la protest după doar 24 de ore, din cauza frigului de peste noapte, dar și datorită intervenției subprefectului Bogdan Abălași.

Muncitorii susțin că au decis să renunțe la greva foamei din cauza temperaturilor scăzute și în urma discuțiilor purtate în cursul acestei zile cu subprefectul Bogdan Abălași.

“Acum, din cauza mult prea bunului simț al domnului subprefect am renunțat la greva foamei. Nici nu putem sta nelimitat. Nu avem condiții să facem greva foamei pe termen nelimitat. Nu avem unde să stăm. Ce fel de condiții aveați nevoie? Este foarte frig afară. Stăm și în picioare. Este greu. Noaptea temperatura scade și la 1 grad Celsius. E foarte frig. Noi am făcut acest protest spontan. Nu am fost foarte bine îmbrăcați. A fost suficient de greu deși au fost 24 de ore”, a declarat Monica Benea, unul din cei 14 muncitori de la fostul combinat de utilaj greu Fortus SA.

Greviștii spun că subprefectul le-a promis că va chema la Iași reprezentanți ai Autorității de Administrare a Activelor Statului, Ministerului Muncii, Ministerului Economiei, Primăriei, și pe cei ai administratorului judiciar pentru a discuta situația Fortus.

“Va fi un preambul vineri, în care noi vom prezenta foarte succint problema Fortus, pentru ca ei să fie pregătiți pentru miercuri. Deocamdată, pentru noi, salariații de la Fortus, nu se prevede nicio variantă posibilă. La Ministerul Economiei s-a spus că orice plată a salariilor se va face după darea în plată, că e o sintagmă la urma urmei. E un articol care va fi legiferat cine știe la ce dată. Cert este că noi în perioada următoare nu ne vedem banii”, a adăugat Monica Benea

În funcție de răspunsul pe care îl vor primi în timpul discuțiilor de săptămâna viitoare din cadrul Grupului de Dialog Social, muncitorii de la Fortus vor decide dacă vor intra sau nu iarăși în greva foamei. Cei 14 care au făcut greva foamei au vârste de peste 50 de ani. Greviștii spun că deși nu li se plătesc restanțele salariale, nici în șomaj tehnic nu sunt trimiși.

“Statutul nostru, pe hârtie, este de salariat activ într-o societate în care de doi ani de zile are utilitățile întrerupte, iar de patru ani și trei luni nu avem salariile încasate. Este paradoxal că nu putem pleca pentru că, sub diverse forme, avem gestiuni. Noi suntem cuprinși în planul de reorganizare, dar numeric. Suntem 544 de salariați pe care AVAS sub nicio formă nu vrea să ne dea șomaj sau o formă de protecție socială pe care noi am cerut-o în nenumărate rânduri.

Nu este comod ca la vârsta pe care o avem să nu avem niciun statut profesional: să nu fim nici asistați social, nici salariat. Noi suntem închiși ca într-o menghină. Nu putem pleca, pentru că toți care au plecat nu au avut lichidarea făcută la zi. Ei și-au făcut lichidarea către firmă, dar firma nu și-a făcut lichidarea către ei. Nu au primit niciun ban din salariile restante. Suntem supuși unei torturi psihice continue. Vrem să trăim în legalitate. Ne luptăm pentru bani”, a declarat Monica Benea.

Din cauza datoriilor de peste 4 milioane de euro, cinci creditori au solicitat, în luna iulie 2014, intrarea Fortus SA în faliment. De atunci a fost oprită producția, iar furnizarea utilităților a fost sistată.

La Fortus SA a fost declanșată procedura de insolvență, însă până acum Tribunalul Sindic din Târgu Mureș a refuzat de cinci ori declararea falimentului. Urmează ca la sfârșitul lunii iulie să fie stabilită o nouă pronunțare în acest dosar.

În prezent, creditorul principal al Fortus SA este Autoritatea de Administrare a Activelor Statului. Pavilionul administrativ al Fortus SA a fost vândut recent contra sumei de 1,8 milioane de euro, bani din care o parte ar fi trebuit să ajungă la salariați pentru plata sumelor restante.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ