Academicianul Mihai Cimpoi, noul cetățean al Municipiului Iași

Marți, 11 decembrie, primarul Mihai Chirica a înmânat diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași academicianului Mihai Cimpoi. Evenimentul a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu.

„Decernarea acestui titlu este o mare onoare și o mare cinste pentru noi. Distincția aceasta este un mic simbol de recunoștință, dar și o mare speranță pentru cultura românească. Sperăm ca acest titlu să ducă la întărirea legăturilor cu Moldova, legături de care țara are nevoie mai mult ca niciodată”, a declarat edilul Iașului în momentul decernării titlului.

În cadrul evenimentului au susținut laudatio academicienii Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Vasile Tărâțeanu, pof.univ.dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide”, și scriitorul Mircea Radu Iacoban.

„Mulțumesc pentru acest gest deosebit. Este un gest care mă onorează, mai cu seamă că are loc într-un context istoric deosebit: este Anul Centenarului Marii Uniri. De atunci și până atunci, legăturile Basarabiei cu Iașul, cu această cetate de cultură, au fost mereu prezente. Prima dată am venit la Iași în anul 1986. Cunoșteam orașul din literatură, dar unii au spus atunci că îl știu atât de bine încât sigur sunt spion. Acum spun, cu umor, că dacă se va îndeplini visul nostru de aur, Reunirea, atunci voi deveni spion în propria țară. De asemenea, pentru că orașul Chișinău nu are la ora aceasta un primar, propun ca domnul Mihai Chirica să cumuleze și postul de primar al Chișinăului”, a glumit academicianul Mihai Cimpoi.

Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași pentru academicianul Mihai Cimpoi în ședința din 30 mai.

Scurt CV

Mihai Cimpoi (n. 3 septembrie 1942, Larga, Județul Hotin) este un academician român, reputat critic și istoric literar, eminescolog, redactor literar și eseist basarabean. Două decenii ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova și deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1999 – 2001, Mihai Cimpoi este autorul unor opere fundamentale, cum ar fi: „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” (în mai multe ediții) și „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic” – o lucrare monumentală unică.

Este autorul și realizatorul proiectului de durată „Congresul Mondial al Eminescologilor”, lansat în 2012 și devenit o tradiție. Este director al revistei „Viața Basarabiei” și în colegiile publicațiilor „Caiete critice”, „Viața românească”, președinte fondator al Centrului Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău. În 2012 i-a fost conferit tilul de cetățean de onoare al Municipiului Chișinău.

A primit Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România (1997); distincția Maestru al literaturii din Republica Moldova (1992), Medalia jubiliară „Mihai Eminescu” a României și Republicii Moldova, titlul de Om Emerit al Republicii Moldova (2013), precum și Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Comandor (2014). Este membru de onoare al Academiei Române (1991), membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (1992), membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Organizației Mondiale a Scriitorilor PEN și Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Tiraspol.

Este autor a 60 de studii și eseuri monografice, a peste 3.000 de studii și articole apărute în publicațiile literare din spațiul românesc și de peste hotare, dar și a peste 200 de studii de prezentare a literaturii române apărute în toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ