Share

La data de 17 august, municipalitatea ieșeană a hotărât aprobarea studiului de fezabilitatea privind construirea unui nou stadion în zona Moara de Vânt, care va avea toate aprobările UEFA și FRF.

Valoarea totală a investiției este de 548.807.138,13 lei cu TVA (adică aproape 40% din valoarea Arenei Naționale) și va avea o capacitate de 24.179 de locuri (suficient pentru a deservi atât meciurile din cupele europene, cât și cele din liga națională de fotbal), facilitați la standarde europene și un hotel exclusiv pentru sportivi.

Din punct de vedere arhitectural, stadionul a fost gândit în așa fel încât forma sa să ducă cu gândul la coroana Regelui Ferdinand, fiind preluate o serie de elemente precum cele 8 lamele, care vor fi transformate în 30 de elemente de susținere.

Citeste si   Costel ALEXE continuă numirile POLITICE! Și-a angajat FINA fără concurs la Palatul CULTURII

Din punctul de vedere al dimensiunilor, suprafața desfășurată a stadionului va fi de 85.194,83 metri pătrați, pe un regim de înălțime subsol, demisol, parter și 3 etaje, scaunele vor avea dimensiunea de 40×50 cm și vor fi realizate din plastic rezistent.

Fiecare nivel va fi deservit de grupuri sanitare și de o zonă de alimentație publică, pentru a facilita acesul. Va exista, de asemenea, și o parcare subterană special amenajata pentru zona VIP, prevăzută și cu un foaier.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 9 localități se află în SCENARIUL ROȘU

La nivelul demisolului va fi amplasat și un muzeul dedicat echipel FC Politehnica Iași și mai multe magazine de tip suvenir/gift shop dar și un resturant și o cafenea. Mai mult decât atât, va fi amenajat și un hotel pentru sportivi, cu o capacitate de 24 de unități de cazare, în camere duble.

Durata estimată de realizare a proiectului Stadionului Municipal este de 36 de luni.

“Regiunea de Nord-Est nu deține nicio arenă sportivă reprezentativă la nivel național, care să respecte standardele marilor competiții internaționale, așa cum regăsim în Cluj-Napoca și în București. Credem că e momentul ca, într-un efort comun Guvern – autorități locale – fonduri nerambursabile să reușim să materializăm un asemenea proiect și în estul României. Iașul, de departe, poate oferi nu doar infrastructura necesară și fondurile de întreținere a viitoarei arene, dar este ofertant pentru a găzdui viitoarele competiții internaționale sau alte tipuri de manifestări care se pot desfășură pe o asemenea arenă, cum ar fi marile concerte.

O astfel de arena sportivă se va dovedi utilă și benefică nu doar din punct de vedere economic, ci va consolida poziția Iașului ca pol de dezvoltare în întreaga regiune.” a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei Iași.

Citeste si   Noi INTERVENȚII pentru deszăpezirea municipiului IAȘI

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ