Legea a fost inițiată de PSD și prevede că admiterea la facultate în anul 2020, precum și susținerea tezelor de doctorat, se pot realiza online în 2020.

Motivele sesizării la CCR sunt pe procedură , și nu pe conținut.

Inițial, proiectul prevedea eliminarea calificativelor pentru clasele I – IV, eliminate însă din forma finală adoptată la Senat. Acesta este şi motivul pentru care şeful statului a contestat legea la CCR.

Președintele reclamă că nu a fost respectat principiul bicameralismului în modul de adoptare a acestei legi, pentru că forma adoptată de Camera Deputaților a fost complet modificată în Senat.

Citeste si   ANUNȚUL ministrului Economiei: REGULILE pentru deschiderea teraselor, publicate vineri seară

Proiectul inițiat de senatori PSD a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor pe 7 octombrie 2019, a ajuns în Senat pe 14 octombrie 2019 și a fost adoptat pe 15 aprilie 2020, cu un număr de 8 amendamente admise, potrivit raportului Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

„Prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluțiilor legislative nou introduse de Camera decizională. Apreciem că, în cazul de față, Senatul a realizat o modificare de ordin cantitativ care, prin ea însăși, este de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece aceasta este însoțită de modificări de concepție a reglementării. (…) În forma adoptată, Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 nesocotește principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, se spune în comunicatul de presă de la Președinție.

Citeste si   Marcel Vela: Ștrandurile și piscinele NU vor fi deschise de la 1 iunie. Cine va putea merge la bazin

Al doilea aspect reclamat este ce legat de intrarea în vigoare a legii. Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adoptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării, potrivit art. 78 din Constituție: „faptul că legea va fi pusă în aplicare la o dată anterioară intrării ei în vigoare este de natură a aduce atingere art. 78 din Constituție”

Citeste si   100% TU DECIZI! Ion Lungu, de 16 ani Vodă în cetatea Sucevei. O familie conectată la banul public
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ