Share

“Cumințenia pământului”, celebra operă a lui Brâncuși a ajuns în sfârșit în România. Lucrarea este expusă în Galați, până la primăvară, iar alături de această lucrare, curioșii mai pot admira și bustul lui Mihai Eminescu. Toate aceste sculpturi au fost realizate din zăpadă și au fost cioplite cu un cuțit de bucătărie.

Petru Darie are 75 de ani și de peste 30 de ani, iarna, devine sculptor sezonier. În fiecare an, când natura e darnică și îi oferă zăpadă din belșug, gălățeanul construiește în fața blocului, în care locuiește, statuia lui Eminescu. Așa s-a întâmplat și anul acesta, numai că de această dată, lângă sculptura care îl înfățișează pe geniul poeziei românești a mai apărut o lucrare: “Cumințenia pământului”.

Citeste si   Volei masculin: Turneul de Liga Campionilor de la Galaţi, anulat după cinci cazuri de COVID-19 la Arcada

”Din zăpadă am realizat sculptura lui Eminescu, în primul rând. Încep cu Eminescu pentru că se apropia ziua de 15, am zis cu el să încep că o să-mi ia mai mult timp, iar cumințenia, ea e eternă, nu are dată anume. Am văzut că a fost popularizată, cu atâtea chestii, mult tam-tam și apariții la televiziune și atunci am zis: hai s-o facem ca și Brancusi este… Ce n-a reușit Guvernul, facem noi.

Am zis: scriem jos, la baza statuii “Cumințenia pământului. Eu m-am gândit să pun un mare semn de întrebare pentru cei care n-o cunosc să-și pună întrebarea și să afle, pentru cei care o cunosc și știu evenimentele care se produc, să se gândească și ei la rândul lor de ce atât tam-tam”, a spus Petru Darie, sculptorul lucrărilor din gheață.

Citeste si   Volei masculin: Turneul de Liga Campionilor de la Galaţi, anulat după cinci cazuri de COVID-19 la Arcada

Și uite așa, în cartierul Micro 21 din Galați au apărut și “Cumințenia pământului” și statuia lui Eminescu. Nu i-a fost ușor “sculptorului” să realizeze cele două lucrări, dar ajutat de câțiva vecini îndemanateci, operele au luat formă și chip, mai repede decât se așteptau.

”Eminescu mi-a luat cam 2,3 ore, dupa aia a venit căldura și s-a restrâns, a trebuit s-o refac, iar vreo 2,3 ore și mi-a reușit față de prima dată, mai bine. La statuia aceasta, ”Cumințenia pământului”, am lucrat acolo la atelierul de creație, din fața balconului. Am reușit să compactez bine zăpada. A fost zăpadă bună, de modelat”, a mai adaugat Petru Darie.

Citeste si   Volei masculin: Turneul de Liga Campionilor de la Galaţi, anulat după cinci cazuri de COVID-19 la Arcada

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ