Share

Concerte dedicate Centenarului

Un eveniment central din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei îl reprezintă Week – end – ul clasic “Centenar” care va reuni în perioada 19 – 21 mai, pe scena din faţa Palatului Culturii, orchestrele simfonice ale Filarmonicii de Stat din Cernăuţi, Operei Naţionale Române din Iaşi şi Operei de Stat din Chişinău. Toate concertele vor începe la ora 19.30, iar publicul va avea acces gratuit la acest regal al muzicii clasice.

Un alt eveniment muzical al week-end-ului 19 – 21 mai, de data asta într-un alt registru, va fi Rock’n’Iaşi Open Air care va aduce la Iaşi 25 de trupe de rock, dintre care 15 provin din străinătate. De remarcat este că duminică, ultima zi a suitei de concerte va fi sub genericul “România s-a născut la Iaşi”, pe scenă urmând să urce exclusiv trupe din Iaşi, Cluj şi Republica Moldova.

Teatru şi fotografie în festival

Două manifestări deosebit de interesante se anunţă a fi „Serile teatrale studenţeşti” şi „Expoziţia de fotografie cu semnătură regală”. Tinerii actori de la Asociaţia Cultural Artistică Studenţească LUDIC, Teatrul Studenţesc Ludic şi Teatrul Parc-Copou invită publicul pe 17 mai, ora 18.00, la spectacolul “Next”, de Terence McNelly, pus în scenă la Casa de Cultură a Municipiului laşi “Mihai Ursachi” şi, în aceeaşi zi, de la ora 20.00, la piesa “Medeea”, de Neil LaBute, montată la Sala Ludic, Casa de Cultură a Studenţilor.

Pe 19 mai, de la ora 20.00, va avea loc spectacolul “Barbă Albastră, speranţa femeilor”, de Dea Loher, la sala Ludic, Casa de Cultură a Studenţilor, pentru ca în aceeaşi sală, dar a doua zi, 20 mai, de la ora 20.00, să aibă loc reprezentaţia “Oameni ai nimănui”, de Dumitru Crudu.

Miercuri, 17 mai, Altaţa Sa Regală Sophia a României, cea de-a patra fiică a Majestăţii Sale Regele Mihai şi a Reginei Ana, va inaugura „Galeria Regală de Artă” a Ateneului din Iaşi, cu vernisajul expoziţiei de fotografie „La Biennale du Livre”. Lucrările de fotografie reflectă sentimentele artistei în faţa peisajelor ce sunt, la fiecare revedere, la fel de impresionante ca în prima zi.

Începând cu 20 mai, Ateneul Iaşi a pregătit un amplu program de spectacole de teatru, dedicate diverselor categorii de public care vor avea loc în săli specifice, dar şi în spaţii exterioare, neconvenţionale, oferind astfel acces la teatru unui public cât mai mare. Astfel, pe 20 mai, de la ora 19.00, la Ateneu va avea loc Spectacol de teatru “Libertate în doi”, susţinut de actorii Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca, pentru ca pe 21 mai, ora 19.00, tot la Ateneu, să aibă loc spectacolul ”Zelda (The last flapper)”, o producţie Teatrul pentru Puţini,  susţinut de actriţa Ioana Pavelescu.

Pe 1 iunie, de la ora 18.00, Grădina Botanică Iaşi va găzdui premiera spectacolului de teatru ”Alice în Ţara Minunilor”, pe 3 iunie, ora 10.00, în Piaţa Unirii va fi prezentat spectacolul ”Peter Pan”, regia Iulian Sandu, pentru ca pe 3 iunie, tot în Piaţa Unirii, să aibă loc de la ora 21.00, reprezentaţia ”Atenţie: aterizăm”, regia Daniel Onoae. Pe 11 iunie, de la ora 19.00, va avea loc la Ateneu premiera spectacolului de pantomimă ”De-ale Carnavalului”, iar pe 15 iunie, ora 19.00, în aceeaşi locaţie, va fi premiera spectacolului ”Alegerea” de Regele Mihai I, cu participarea Alteţei Sale Regale, Principesei Maria. În fine, pe 17 iunie, de la orele 10.00 şi 21.00, Piaţa Voievozilor va găzdui două spectacole, Peter Pan şi Atenţie: aterizăm!

Poezie şi explorări ale Universului

Poezia îşi va avea locul său de frunte în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei. Astfel, în perioada 22 – 28 mai va avea loc Festivalul „Poezia la Iaşi” care va include numeroase întâlniri ale publicului cu poeţi de renume, recitaluri de poezie şi dezbateri specifice. La această ediţie participă 50 de poeţi din 14 ţări: 21 de poeţi sunt din străinătate, iar 29 din România, din care 14 din Iaşi. La ediţia din acest an va participa şi cunoscutul poet român Mircea Dinescu.

Dintre cei 29 de poeţi români, şapte sunt laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” (din cei 26 care au primit suprema distincție, ce se acordă anual poeţilor români, din 1991). În festival vor fi susţinute 10 recitaluri extraordinare şi alte 40 de recitaluri individuale de poezie, în Aula Mihai Eminescu de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi. De asemenea, ziua de 22 mai va prilejui ieşenilor o experienţă unică: întâlnirea cu primul român care a fost în spaţiu, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, acesta urmând a susţine o conferinţă inspiraţională de la ora 12.00, în Aula Filialei Iaşi a Academiei Române.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ