Share

Începând de mâine, temperaturile vor crește brus spre 26 de grade urmând, ca în weekend clima să devină subtropicală. Astfel, de la 11-12 grade vom avea 24 de grade în Crișana, și 26 de grade în Muntenia.

De duminică, vrmea s eva schimba din nou, temperaturile vor scăde a cu 5-7 grade și va începe să plouă.

Libertatea a publicat încă de la începutul anului că vom asista la asemenea fluctuații și fenomene meteo violente.

Vara anului 2017 va fi punctată de fenomene extreme frecvente, cu valuri de căldură şi ploi torenţiale care ar putea produce inundaţii pe spaţii restrânse”, a explicat Gabriela Băncilă, şef centru naţional de prognoză în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

”Se modifică și tiparele vremii”

Anul 2016 a fost cel mai cald din istoria meteorologiei, semn că schimbările climatice au dat peste cap tot ce ştiam despre regimul meteorologic. S-au înregistrat 51 de grade în India în luna mai şi 54 de grade în Orientul apropiat, amândouă recorduri absolute. Anul 2017 va fi și el unul atipic, chiar dacă nu sunt de așteptat valori deosebite față de cele din 2016.

„Anvergura schimbărilor de vreme, contrastul termic, sunt mult mai mari în ultimul timp. Trecerile se fac mai frecvent de la perioade cu vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit la cele cu temperaturi mai mici. Datorită încălzirii globale, în sistemul climatic avem o cantitate din ce în ce mai mare de energie transferată între componentele sistemului mult mai intens. Avem astfel o creştere a frecvenţei manifestărilor extreme de vreme.

După martie 2017 care s-a plasat, la nivel global, pe locul doi în ierarhia celor mai călduroase luni martie, începând din a doua jumătate a secolului 19, aprilie 2017 a înregistrat un record asemănător – a doua cea mai călduroasă luna aprilie la nivel global.

Schimbarea climei nu însemnă doar creșterea graduală a temperaturii, se modifică și tiparele vremii, unele fenomene considerate extreme și rare ajungând să devină ceva obișnuit în noua stare climatică. Pe de altă parte, datorită dezvoltării fără precedent a aglomerărilor urbane, devenim și mai expuși acestor fenomene extreme”, ne-a spus climatologul Roxana Bojariu, expert al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei din România.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ