Share

S-a împlinit un an de când Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență s-a închis, iar unii pacienți sunt în continuare nevoiți să meargă la Iași pentru tratamentul care îi ține în viață. Conducerea unității a pus la dispoziție apartamente pentru medicii tineri care ar dori să lucreze în Vaslui, dar nu s-a înghesuit nimeni.

„Am scos postul la concurs, am făcut adrese către toate institutele de medicină pentru a ne ajuta și speram ca și absolvenți din alte centre universitare să opteze pentru un post în Vaslui. Nu avem cum să ținem secția deschisă și bolnavii internați, dacă nu este medic. Situația este dramatică pentru bolnavii pe citostatice întrucât tratamentul se poate face doar într-un spital. Pentru ceilalți pacienți, care primesc tratament în ambulatoriu, prescrierea rețetelor este asigurată de medicul din policlinică, angajat cu o jumătate de normă”, a declarat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

Leafa unui medic specialist care ar veni să lucreze la Vaslui ar fi de peste 6.000 de lei, cu tot cu sporuri și gărzi. În plus, ar beneficia de transport gratuit, dacă este din Iași, din exemplu.
Inițial, bolnavilor care fac tratament cu citostatice li s-a asigurat naveta la Iași cu un microbuz pus la dispoziție de spital. Acum, însă, fiecare se descurcă așa cum poate. După ce ajung la Iași, trebuie să aștepte ore bune pe holurile Institutului Oncologic, unde sunt tratați pacienți din toată zona Moldovei.

„Cei care fac chimioterapie pot avea tulburări după tratament. Acestea se tratează ambulator, este imposibil să le dăm un cadru medical să-i însoțească, noi nu putem asigura așa ceva”, a menționat Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași.

Tratamentele durează până la ora 17.30. Abia atunci, vasluienii pleacă înapoi spre casă.
“Nu mai pot rezista așa. Asta nu este viață. Cum să nu mă pot trata aici la spital? Să fac naveta pentru citostatice?! Este groaznic!”, spune Maria Bujor, o bolnavă.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ