Share

În sudul litoralului, la tot pasul dai peste clădiri în ruină, acoperite cu placaje şi plase verzi, care au rolul de a-i proteja pe trecători de bucățile de zidărie care pot să cadă în orice clipă.

Unele au fost restaurante de lux. Hotelurile sunt încă dechise, însă doar câte trei luni pe an, pe timpul verii, și reprezintă adevărate mostre ale turismului din perioada ceauşistă. Nu s-a investit mare lucru în ele şi au cel mult două stele. Cu indulgentã, ar spune turiştii.

„Sunt deschise an de an deoarece există un public ţintă, există oameni cu venituri foarte mici. Mai sunt de asemenea tineri fără mari pretenţii care vor doar să aibe unde să pună capul”, a declarat agentul de turism Cristian Bărhălescu.

Hotelurile cu probleme mari au fost vândute între 2002 şi 2003, din patrimoniul statului. Sumele tranzacţiei nu au fost fãcute publice, însă la acea dată, presa vremii vehicula ideea că hotelurile au fost subevaluate şi achiziţionate pe sume de sub 500.000 de dolari bucata.

“Cred că are, să zic… 27 de ani. A fost restaurant. Că aspect e foarte urat. Mulţi clienţi au venit şi-au spus că aspectul strică”, a declarat un patron din staţiunea Jupiter.

Autorităţile locale ar vrea să ia măsuri şi să scape de ruine, deoarece consideră că sunt dăunătoare pentru turism.

„Trag în jos percepţia turistului. În momentul ăsta legislaţia naţională a venit c-un instrument foarte bun pentru autorităţile locale prin modificare Codului Fiscal: avem posibilitatea să evaluăm dacă aceste clădiri sunt sau nu funcţionale şi ne oferă posibilitatea să stabilim o cota de impozitare a clădirilor de până la 500%”, a declarat viceprimarul oraşului Mangalia, Dragoş Angelescu.

Cea mai bună soluţie ar fi încurajarea investiţiilor. Astfel şi sudul litoralului ar ajunge să concureze nordul, cu Mamaia şi Năvodari.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ