Share

În luna septembrie 2020, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a desfășurat Campania la nivel național pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, la angajatorii care își desfășoară activitatea în următoarele domenii de activitate:  fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cod CAEN 107 și întreținerea și repararea autovehiculelor – cod CAEN 452.

Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor

Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui raza teritorială angajatorul își are sediul social cât și  creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Citeste si   PRO ROMÂNIA SUCEAVA abordează cu ÎNCREDERE alegerile parlamentare! Analiza LISTEI pentru Camera DEPUTAȚILOR și Senat

Totodată printre aceste obiective se mai numără și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și întreținerea și repararea autovehiculelor, a prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă, securitate și sănătate în muncă, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare, luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID – 19 și  eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității și sănătății în muncă în activitățile specifice din societățile comerciale din domeniile vizate de acțiunile campaniei.

Grupul țintă au fost angajatorii și lucrătorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase și cele de întreținere și reparare a autovehiculelor.

 ”În cadrul acțiunii pentru activitatea în domeniul relațiilor de muncă și muncă nedeclarată au participat  un număr de 12 inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă și compartiment control muncă nedeclarată care au efectuat un număr de 51 controale, în urma cărora s-au aplicat un număr de 7 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în valoare de 6.000 lei și 5 avertismente.

Au fost constatate deficiențe precum neținerea evidenței orelor de muncă, nemenționarea în contractul individual de muncă repartizarea programului de lucru, în cazul contractului individual de muncă cu timp parțial, nemenționarea în contractul individual de muncă locul de muncă al salariaților, erori de transmitere în REVISAL și transmitere în REVISAL a contractului individual de muncă cu întârziere”, a declarat inspectorul șef ITM Suceava, Romeo Butnariu.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 43 de avertismente

La acțiunea activității în domeniul securității și sănătății în muncă au participat inspectori de muncă care au controlat un număr de 21 de angajatori cu 470 de lucrători, fiind sancționați 18 angajatori.

Citeste si   Suceava: 50 de mame au finalizat cursurile de antreprenoriat prin proiectul 'Mommypreneurs', implementat de USV

Totodată pentru deficiențele constatate au fost aplicate un număr de 43 de avertismente.

Principalele deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă au fost:

  • Neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate la toate locurile de muncă.
  • Neefectuarea controlului medical periodic de către toți lucrătorii.
  • Nu a fost revizuită evaluarea riscurilor.
  • Nu au fost elaborate instrucțiuni proprii de securitate și sănătate în muncă pentru toate activitățile desfășurate.
  • Nu s-a acordat echipament individual de protecției corespunzător activităților desfășurate.
Citeste si   SUMAL- noua versiune a sistemului de URMĂRIRE a trasabilității materialelor LEMNOASE! Mihai GĂȘPĂREL: „Transportul materialului LEMNOS nu se va mai face utilizând documente tip TIPĂRITE, totul va fi ELECTRONIC”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ