Share

 

Ministrul român al apărării, Nicolae Ciucă, a început miercuri o vizită în Statele Unite, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper. Vizita se încheie duminică, 11 octombrie, informează MApN

Ministrul apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Cimitirul Militar Național Arlington.

“Vom avea mai multe întâlniri la Washington, D.C. cu înalți oficiali americani în care vom aborda preocupările noastre legate de evoluțiile din domeniul securității în regiunea Mării Negre, și, în context, necesitatea unei abordări coerente și consistente a posturii de apărare și descurajare în flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Vom reafirma angajamentul României de a continua pe direcția dezvoltării capacității sale de apărare prin programe de instruire și de înzestrare cu sisteme de armament și echipamente performante și vom discuta despre modalitățile de consolidare a Parteneriatului strategic cu SUA“, a declarat ministrul Ciucă.

Citeste si   Marcel Ciolacu a făcut anunțul. Când ajunge la promulgare Legea privind data alegerilor

Vizita ministrului apărării naționale la Washington survine într-un context militar și securitar mai larg, după ce SUA au anunțat în luna iulie o reașezarea consistentă de trupe, decizând să retragă 11.900 de militari americani din Germania, dintre care în jur de 5.400 vor fi relocați în state aliate.

La momentul anunțării deciziei, secretarul american al Apărării a precizat că această decizie presupune “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu s-a referit explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria. Ulterior, în lunile august și septembrie, România a primit vizitele a trei importanți generali americani: şefulForţelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, șeful Forţelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, și comandamentul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, scrie caleaeuropeana.ro.

Până în prezent, Nicolae Ciucă și Mark Esper au avut o singură întrevedere bilaterală, în marja unei reuniuni a miniștrilor apărării din țările NATO, în luna februarie la Bruxelles. Cei doi oficiali au avut în luna mai o convorbire telefonică, care a urmat sprijinului oferit de guvernul Statelor Unite – acoperirea costului unui transport NATO de echipamente medicale din Coreea de Sud în România și care a oferit țării noastre un ajutor de 800.000 de dolari în lupta împotriva pandemiei.

Citeste si   Cristian Rizea, noi dezvăluiri la Realitatea PLUS: Secretele din spatele investițiilor din zonele de lux. Legătura dintre Victor Ponta și clubul DIPLOMAT

Pe 13 mai, România a anunțat că trimite în SUA o echipă de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN (chimic, bacteriologic, radiologic şi nuclear), pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Ministrul apărării naționale este însoțit în vizita oficială din SUA din aceste zile de șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, și de Simona Cojocaru, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.

Citeste si   Nici #Colectiv nu i-a scos din politică. La 5 ani de la tragedie, Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu, din Guvern în Parlament. Mesajele de atunci și de acum

În altă ordine de idei, vizita ministrului Apărării are loc după anunțul infectării cu noul coronavirus a lui Donald Trump și a mai multor membri din echipa de la Casa Albă. Președintele american a fost spitalizat și supus unui tratament anti-COVID-19 timp de câteva zile la Centrul militar Walter Reed. Trump, în vârstă de 74 de ani, a fost externat din spital luni seara (5 octombrie – n.red.) unde a fost internat vineri (2 octombrie – n.red.) după ce cu o seară înainte fusese testat pozitiv pentru SARS-CoV-2. Donald Trump îşi continuă tratamentul anti-COVID-19 în izolare, la Casa Albă. 

De asemenea, au fost anunțate și infectări în rândul mai multor oficiali din sectorul Apărării americane. Generallul Mark Miley, șef de Stat Major, dar și alți membri ai conducerii Pentagonului se află în carantină după ce comandantul adjunct al Gărzii de Coastă, Charles Ray, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, luni, 5 octombrie, potrivit CNN.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ