Share

Având în vedere actualul guvern, dizidența primarului Mihai Chirica și reproducerea unor stereotipuri negative față de Moldova și Iași, eu sunt sceptic în ceea ce privește progresul economic și social al Iașului în 2017.

1. Care au fost proiectele Dvs. cele mai importante în anul 2016?

Cel mai important proiect cultural din 2016 a fost legat de pregătirea unei cărți cu un titlu semnificativ: Religie și violență în Europa seculară.

Ea cuprinde 11 emisiuni pe care le-am avut în perioada 2013-2015 la Trinitas TV, București, împreună cu Nicolae Dima și Sorin Mihalache.

Cartea apărut la Editurile Trinitas din București și la Editura Universității ,,Alexandru Ioan Cuza‘‘ din Iași.

Cuprinderi dezbateri din perspective sociologice, antropologice și teologice pe teme de incontestabilă actualitate: Toleranța religioasă și seducția new media; Terorismul; Halloween-ul – neopăgânism profitabil; Familia în marile religii ale lumii contemporane; Secularizarea; Sacrul second-hand; Islamul și noua identitate a Europei; Sărbătorile pascale și singurătatea. Am avut multe lansări de carte și conferinte în 2016, majoritatea legate de subiectele amintite.

Un alt proiect profesional foarte important a fost prezentarea pentru traducere și publicare Editurii ,,Alexandru Ioan Cuza‘‘ din Iași a unei ,,Biblii‘‘ (adică o carte de referință) actuale în domeniul sociologiei religiilor.

Este vorba de lucrarea semnată de Peter Berger, Grace Davie, Effie Fokas, America religioasă, Europa seculară, Iaşi, Editura Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza‘‘ din Iaşi, 2016.

Am postfațat cartea cu un studiu despre ,,Ipostaze ale modernităţilor multiple: America religioasă, Europa (post)seculară‘‘.

  1. Ce planuri personale și previziuni aveți pentru 2017?

Teza ,,modernităților multiple‘‘ redevine de maximă actualitate după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Prin urmare, plecând de la acest studiu scriu acum o carte al cărei titlu spune foarte mult: Secularizarea nu l-a pensionat pe Dumnezeu.

Mai am în lucru câteva articole de specialitate despre sociologia și antropologia vieții religioase din România contemporană. Intenționez să le public în anumite reviste de specialitate din străinătate.

În toamnă vom organiza (o echipă de colegi din departament) o nouă ediție a Școlii Sociologice Franco-Române.

Nemaiavând acum obligații administrative, eu intenționez să plec în concediul din vară cu familia în străinătate.

Va fi o ieșire recreativă, dar și una culturală. Aștept ca împreună cu soția și fiica mea să reluăm anumite dezbateri private pe teme de istorie, cultură și civilizație la fața locului. Sper să-mi ajute bunul Dumnezeu să merg și într-un pelerinaj la Muntele Athos.

3. Cum vedeți evoluția Iașului în 2017?

 O văd ca pe una bună și foarte bună pe plan academic, universitar și cultural.

Având în vedere actualul guvern, dizidența primarului Mihai Chirica și reproducerea unor stereotipuri negative față de Moldova și Iași, eu sunt sceptic în ceea ce privește progresul economic și social al Iașului în 2017.

4. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs.?

 Multe, ca orice ieșean. Iubesc acest oraș. E greu să sintetizez. Îmi doresc mai multe locuri de muncă pentru ieșeni. Vreau ca Iașul să urce în topul orașelor cu cele mai bune salarii din țară.

Evident că îmi doresc și eu mult invocata autostradă. Visez ca ea să poată fi folosită și de Nicu Gavriluță, un intelectual iesen de 53 de ani.

Am în continuare încredere în instituțiile Iașului, în senatorii și deputații ieșeni pe care-i cunosc personal.

Îi prețuiesc foarte mult pentru că, înainte de a intra în Parlament, au confirmat profesional. Pe alții nu-i cunosc așa bine, prin urmare rămân rezervat.

Sper să-și dea mâna pentru că proiectele Iașului pot prinde viața doar prin efortul comun al forțelor politice. Nu sunt naiv să cred că așa ceva se va întâmpla imediat. Rămân, totuși, un intelectual lucid, atent și cu o consistentă doză de optimism ponderat.

5. Un mesaj pentru ieșeni în prag de primăvară.

  Dragi ieșeni,

Vă îndemn să vă prețuiți valorile și să credeți în ele. Întorceți-vă la cultul cărții! Luați ca exemplu de viață elitele și, în timp,  vom putea trăi mai bine. Investiți în educația copiilor Dvs. Numai așa ei pot avea un viitor bun.

Chiar dacă nu obțineți imediat după terminarea școlii ceea ce doriți, nu abandonați lupta. Credeți în Dumnezeu și în puterile Dvs!

Voința temeinic susținută prin muncă neâncetată și ,,focul sacru” din sufletul fiecăruia ne pot face viața mai bună!


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ