Share

Specialiști din domeniul medical atrag atenția asupra efectelor adverse pe care medicația actuală folosită în tratarea infecției cu SARS-CoV-2 o produce asupra pacienților, precizând importanța actualizării schemei de tratament în concordanță cu noile date științifice disponibile.

Tratamentul actual

Experții în medicina bazată pe dovezi din cadrul Cochrane România (organizație reper internațional în medicina bazată pe dovezi, formată din cadre didactice din universitățile cu profil medical din Iași, București și Târgu Mureș) susțin că atât Lopinavir – Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform studiilor publicate recent.

Hidroxiclorochina, cunoscută ca Plaquenil, a fost folosită în protocoalele de tratamente pentru COVID-19 din întreaga lume, însă de la începutul pandemiei au început să apară studii clinice randomizate care demonstrează efectele pe care le are asupra mortalității, dar și asupra gravității bolii. Concret, în urma a 17 sinteze sistematice și cinci studii clinice randomizate făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina sau Plaquenil ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității.

„A fost o muncă de echipă, în care ne-am împărțit atribuțiile: Eu m-am focusat pe Kaletra și am căutat tot ceea ce înseamnă literatură pe aceasta și studii randomizate pe COVID-19, dl prof. univ. dr.  Cristian Băicuș s-a axat pe Plaquenil.

Studiile sugerează că aceste două medicamente nu sunt eficiente, în multe situații pot afecta negativ pacienții, în mod deosebit discuția fiind pe Kaletra unde efectele adverse digestive sunt de 10-13%, care e un procent foarte ridicat” a precizat dl Conf. Univ. Dr. Ionuț Nistor, directorul executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicală și Medicină bazată pe dovezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Specialiștii recomandă modificarea tratamentului       

Membrii Cochrane România solicită eliminarea de urgență a celor două medicamente și modificarea Ordinului nr. 487/23.03.2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-COV-2.

Citeste si   UMF IAȘI a participat la CONFERINȚA universităților de medicină din FRANȚA

În perioada ianuarie – octombrie 2020 au fost identificate trei studii care compară eficacitatea tratamentului cu Kaletra față de cel standard, adică fără medicamente antivirale. Cel mai recent studiu, publicat în revista Lancet la începutul lunii, a inclus aproximativ 1.600 de pacienți, la care nu au fost identificate niciun fel de beneficii în urma tratamentului.

„Aceste protocoale terapeutice publicate prin Organizația Mondială a Sănătății ar trebui să fie sub o formă de recomandare, deoarece medicina personalizată trebuie să existe și este singura care funcționează – deci, pot fi o serie de recomandări, însă nu un tratament obligatoriu.

Deoarece au trecut 6 luni și apar rezultatele studiilor suntem obligați să actualizăm protocoalele și la o frecvență  de săptămâni, însă protocolul actual este din luna August – e o perioadă mare de timp de când acest protocol a fost actualizat, și e necesar să se țină cont de ultimele studii, ceea ce nu funcționează ar trebui schimbat din cauza efectelor adverse.

Grupul Cochrane România își arată disponibilitatea către Ministerul Sănătății de a realiza aceste ghiduri terapeutice, noi putem contribui în modificarea protocolului terapeutic în măsura în care va fi considerat util acest ajutor. În alte țări (ca Anglia, Australia) ministerele sănătății lucrează împreună cu grupul Cochrane din țara respectivă pentru a realiza cele mai bune protocoale de tratament”, a declarat dl Conf. Univ. Dr. Ionuț Nistor.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ