Share

Consultația la cabinet  sub 15 minute

Executivul a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede reglementări privind acordarea și decontarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, inclusiv a activităţilor cuprinse în cadrul programelor naţionale de sănătate, începând cu data de 15 mai 2020.

Astfel, până la data de 30 septembrie 2020, consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.

Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8  consultaţii pe oră. De asemenea, se păstrează prescripțiile la distanță, iar medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Citeste si   La USAMV IAȘI sunt studiate plantele ORNAMENTALE ce ar putea fi folosite în INFRASTRUCTURA urbană VERDE

Dr. Andreea AGHINIȚEI: ”Între programări avem pauză de 15 minute”

Măsurile de siguranță pe care le avem acum sunt mult mai stricte decât cele din starea de urgență. Avem lampă cu ultraviolete, combinezoane, măști, viziere, dezinfectanți, preșuri cu clor. Bineînțeles toată lumea poartă mască de protecție.

Între programări avem pauză de 15 minute pentru igienizare, aerisirea se face permanent, la fel am procedat și în lunile martie și aprilie”, a declarat dr. Andreea AGHINIȚEI, medic de familie Lețcani, județul Iași.

Toate serviciile medicale și farmaceutice vor fi acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate până la data de 30 iunie 2020 fără să fie necesară utilizarea cardului național de sănătate. După data respectivă va fi mentinută această reglementare până la 30 septembrie 2020 pentru serviciile acordate în medicina primară și ambulatoriul de specialitate.

Dr.Svetlana ANDRONIC:”Este adevărat că mă mai trezesc cu câte un pacient, doi la ușă”

”Lucrez conform normelor în vigoare cu programări. Este adevărat că mă mai trezesc cu câte un pacient, doi la ușă dar în mare pacienții sunt flexibili, au înțeles situația.

La cabinet dezinfectăm după fiecare pacient, încercăm să respectăm distanța ceea ce în situația noastră este greu, trebuie să luăm tensiunea pacientului, să-i ascultăm bătăile inimii dar avem viziere și măști.

Repet, după fiecare pacient aerisim și dezinfectăm. Pacienții cronici își iau rețetele direct de la farmacie, este o măsură bună de protecție, ca să nu mai vină la cabinet. Dacă avem o persoană suspectă de coronavirus iau legătura cu Direcția de Sănătate Publică și mă interesez unde poate să își facă testul pacientul respectiv” a declarat dr. Svetlana ANDRONIC, medic de familie Iași.

Asistența medicală primară a fost acordată și pe perioada stării de urgență.

Dr.Svetlana ANDRONIC:”Nu am lipsit nici o zi de la cabinet”

Noi am funcționat permanent, am lucrat în condițiile impuse de lege cu tot ce era necesar mască, combinezon. La cabinet am primit pacienții care au reprezentat urgențe și au avut nevoie de consultație”, a declarat dr. Andreea AGHINIȚEI, medic de familie Lețcani, județul Iași.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,64 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

”Programul cabinetului a fost normal chiar și în perioada de urgență, nu am lipsit nici o zi de la cabinet”,a declarat dr. Svetlana ANDRONIC, medic de familie Iași.

Actul normativ mai prevede și că serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea cazurilor COVID19 şi complicaţiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și sunt suportate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, până la data de 30 septembrie 2020.

Citeste si   Vești bune pentru ELEVII din Coada Stâncii! REABILITAREA și MODERNIZAREA școlii va fi FINALIZATĂ la sfârșitul acestui AN


Share

LĂSAȚI UN MESAJ