Share

Startegia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020 a fost miercuri aprobata de guvern si pusa in dezbatere publica. Conform statisticiilor politiei rutiere, in Romania mor anual 1800 de oameni in accidente rutiere, insemnand o medie de 5 pe zi, iar 8000 de persoane sunt ranite.

 

Noi reguli pentru pentru obţinerea permisului de conducere – Pentru a intra în posesia permisului de conducere, românii trebuie să fi absolvit învăţământul minim obligatoriu, adică 10 clase, se arată în Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020.  Scolile de şoferi  ar urma să primească prelungirea licenţei de funcţionare doar dacă cel puţin jumătate dintre candidaţi au promovat examenul şi au luat permisul de conducere.

Şcolile de şoferi nu pot fi controlate în mod eficient dacă îndeplinesc cerinţele de formare pentru desfăşurarea numărului minim de ore de teorie şi practică. Datele din 2012 arătă că unele şcoli ar fi asigurat o instruire de 32 de ore / zi, pentru 365 zile pe an. ARR intenţionează să modifice legea pentru a evita astfel de situaţii în viitor. ARR intenţionează să introducă criteriul de promovare a examenului (min. 50%) pentru prelungirea licenţei de funcţionare a şcolii de şoferi pentru a controla numărul de candidaţi care pot lua examenul pentru permisul de conducere”, se arată în document.

Strategia îi vizează şi pe şoferii cu abateri repetate, permisul suspendat sau anulat. Aceştia ar urma să intre în programe de recuperare „voluntare sau obligatorii”

”Se va crea cadrul legal pentru iniţierea şi finanţarea unor programe complexe de reabilitare pentru şoferii cu abateri repetate, cu permis suspendat sau anulat, pornind de la premisa că aceste persoane ar trebui recuperate, mai ales în cazul conducătorilor auto profesionişti. Aceste programe vor fi voluntare sau obligatorii şi se vor baza pe faptul că încălcările repetate ale legislaţiei rutiere nu sunt cauzate atât de necunoaşterea regulilor sau de probleme de inaptitudine psihomotorie sau medicală, ci mai degrabă de atitudinea conducătorilor auto. Acestea pot fi corectate mai ales prin consiliere psihologică şi programe de conducere preventivă şi de schimbare a comportamentelor celor care încalcă prevederile legale. În cazul conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihotrope, de asemenea, ar trebui avute în vedere cel puţin acţiuni de asistare de tipul <<brief interventions>>, efectuate de personal specializat”, este menţionat în document.

Maşinile care au fost implicate în accidente rutiere vor trebui supuse unor inspecţii tehnice înainte de a putea fi folosite din nou de către şoferi reiese din Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră 2016-2020.

Maşinile implicate într-un accident grav şi reparate pot intra direct în reţeaua de drumuri, fapt care este văzut ca fiind problematic, deoarece acestea ar trebui să fie supuse inspecţiei tehnice auto – Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră.

bunadimineataiasi.ro

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ