Share

Într-un comunicat de presă, Mihai Chirica, primar în exercițiu și ales al Iașului și Costel Alexe, deputat, Ministrul Mediului și președinte ales al Consiliului Județean Iași au făcut apel la unitate și la o alianță politică între PNL, USR-PLUS și PMP.

Ipotezele pe care se construiește discursul comun al celor 2 sunt: 1. modelul politic de la București, rezultat după alegeri. 2. Respingerea ab initio a oricărei colaborări politice cu PSD, considerat ”inamicul politic nr. 1”

Argumentele pe care se bazează enunțul primei ipoteze demonstrează că între Iași și București nu există o analogie, bazându-ne pe fapte. În primul rând, la Iași, consilierii USR-PLUS au candidat luptându-se cu actual administrație Mihai Chirica, administrație rezultată din perspectiva faptului că Mihai Chirica a fost omul PSD, iar Consiliul Local era dominat de PSD. În plus, în consiliul local, din partea USR este un fost membru PNL, Răzvan Timofciuc. În a doua ipoteză, Mihai Chirica declară că la Iași nu poate coopera cu PSD, dar, la o analiză mai atentă a numelor diin PSD care sunt în Consiliul Local, există indicii că aceștia pot coopera cu PNL fără să li se ceară prea mult.

Citeste si   5.343 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV - 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

La Consiliul Județean, lucrurile sunt relative mai simple, dar și mizele sunt mai mari. Mihai Chirica susține că PSD este responsabilul pentru dezastrul ieșenilor din municipiu dar și din județ.  Oricât și-ar dori Mihai Chirica și Costel Alexe să înceapă munca, să unească dreapta, nu trebuie să uităm că USR-PLUS vor să câștige capital electoral pentru alegerile parlamentare.  Asta înseamnă că vor dori să fie ”o individualitate” în Consiliul Județean și în Consiliul Local

Implicit asta se poate deduce, în mod logic din discursul lui Mihai Chirica, atunci când spunea că ”s-a terminat campania electorală la locale și trebuie trecut la muncă”. A fost un atac subtil, voalat la USR-PLUS care au fost ăn permanență, în Parlament, într-un soi de campanie electorală mascată. Acum, consilierii USR-PLUS din Consiliul Local și Consiliul Județean vor vrea să iasă în evidență pentru alegerile parlamentare. La asta se referea Mihai Chirica atunci când afirmase ”este adevărat că vor urma și alte alte competiții electorale, unde într-o manieră civilizată fiecare luptă și muncește pentru voturi”.

“USR face parte din opțiunile noastre pentru primele discuții, alături de PMP. Sunt două formațiuni care, în mare parte, au susținut și victoria de la București, Iașul fiind al doilea municipiu ca mărime al acestei țări și are nevoie să-și contureze un drum similar cu Capitala. Este legitim să vedem în acest fel lucrurile. Este adevărat că vor urma și alte competiții electorale, unde într-o manieră civilizată fiecare luptă și muncește pentru voturi, dar pentru alegerile locale, competiția au luat sfârșit și avem obligația morală față de ieșeni să ne apucăm de muncă!“, a declarat Mihai Chirica.

Mihai Chirica și Costel Alexe, în realitate se tem de potențialul consilierilor USR-PLUS care vor continua să se comporte ca niște activiști de ONG. Asta s-a văzut în Parlament din partea parlamentarilor USR. Consilierii din aripa PLUS a USR-PLUS vor să aibă și ei parlamentarii lor, de aceea, competiția cu PNL, dar și cea internă va fi mare.

“Dorim să avem alături de noi oameni care să susțină proiectele județului Iași, de aceea răspunsul meu este da, vrem să ne vedem cu președinții celor două formațiuni politice, USR-Plus și PMP pentru a constitui o majoritate cât se poate de largă astfel încât în următorii patru ani să nu avem nici măcar o sincopă în ceea ce privește dezvoltarea municipiului și județului nostru. Sunt patru ani vitali, patru ani în care, dincolo de exercițiul financiar care începe anul viitor, fonduri guvernamentale, fonduri de relansare economică, ieșenii au nevoie de o echipă care să le susțină proiectele. Orice colaborare cu PSD, fie că vorbim de Consiliul Județean, Primăria municipiului Iași sau toate celelalte UAT-uri din județ este exclusă! Nu avem ce discuta cu principalul dușman politic al nostru și al ieșenilor, care a contribuit la starea de degradare în care ne aflăm astăzi“, a declarat Costel Alexe.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ