Share

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, județul Iași a înregistrat un număr extrem de mare de contractele de muncă suspendate, mai exact de 29.621. În luna iulie însă, numărul acestora este de trei ori mai mic, înregistrându-se doar 9.204 contracte de muncă suspendate.

Contractele de muncă nu sunt același lucru cu numărul de salariați. Adică o persoană, pe care o considerăm salariat, poate avea, în același timp, mai multe contracte de muncă. În sensul acesta, o persoană poate fi suspendată din funcție la un anumit job, însă să figureze ca angajat la un alt job.

„La data de 10.07.2020 numărul contractelor de muncă suspendate se ridica la 9.204. Conform prevederilor aticolului 51, alineatul 1, litera C, numărul salariaților activi 194.042, adică în creștere față de luna ianuarie a acestui an când înregistram 191.904 angajați.

Atenția însă, la aceasta categorie intră și persoanele care au contractele de muncă suspendate. La data 03.07.2020 erau 1.246 de contracte de muncă suspendate pe motivul șomajului tehnic “, a declarat Costel Grojdea, inspector șef al ITM Iași.

Articolul numărul 51, alineatul 1, litera C prevede: „Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fară încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”.

Citeste si   Bilanț coronavirus 18 ianuarie. Informații oficiale: 1.509 cazuri noi, 50 de decese

Industria prelucrătoare, comerțul, repararea autovehiculelor, construcțiile și industria HoReCa au înregistrat cea mai mare scădere la nivelul salariaților activi

Daca este să discutăm despre domeniile cele mai afectate de pandemia de Coronavirus, putem observa faptul că industria prelucrătoare, comerțul, repararea autovehiculelor, construcțiile și industria HoReCa au înregistrat cea mai mare scădere la nivelul salariaților activi.

Pe de altă parte, mai multe firme din Iași au luat decizia să readucă numărul angajațiilor de la birou, aceștia continuându-și activitatea de acasă. A nu se confunda munca la domiciliu cu telemunca, prima dintre ele prevedere ca salariatul să își continue strict de acasă activitatea pe care o desfășură, în mod normal, de la birou (și este prevăzută în Codul Muncii), iar ce de-a doua reprezintă faptul că salariatul poate lucra de oriunde dorește, atât timp cât are acces la telecomunicații și la tehnologia informației.

Citeste si   Protest în ger, în fața primăriei din Galați. Ce îi nemulțumește pe oameni

Unele companii din Iași și-au regândit activitatea și și-au dat seama că nu este necesar să își readucă activitatea, atât timp cât angajații își pot face treaba la fel de bine și de acasă. Jurnaliștii ziarului Bună Dimineața Iași, au stat de vorbă cu angajata unei astfel de companii, care ne-a declarat:

„Nu cred că ne vom întoarce în curând la muncă. Practic, avantajul cel mai mare este că nu mai pierdem timp cu transportul, fiecare minut îl petreci la tine în confortul casei. Dezavantajele sunt că pierzi comunicarea și socializarea între colegi, nu suntem față în față, ci doar online. Acum avem dublul programelor, serviciul cere și mai mult să te perfecționezi în domeniu, pentru că și ei trebuie să se perfecționeze.

Inițial a fost o discuție să ne reîntoarcem în iulie dar momentan nu se aude nimic pentru că multe firme sunt în situația asta. Ei sunt în avantaj pentru că nu plătesc utilitățile. Noi suntem sute de angajați și este mult mai ok să stăm acasă. Rezultatele sunt aceleași cum erau și înainte, productivitatea mea este la fel. A trebuit să învăț multe lucruri în timp scurt, acum dam raportul online și ne ia mai mult timp.”


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ