Share

Expoziția “Marea Unire prin ochii presei de la 1918” a fost lansată Vineri, 5 octombrie la Muzeul Mitropolitan din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

În această perioadă Iașul se pregătește să intre în sărbătoare și ieșenii se bucură alături de pelerinii veniți din toată țara de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

În curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în interiorul Muzeului Mitropolitan dat recent în folosință, cei prezenți pot vizita și expoziția organizată în cinstea centenarului, denumită “Marea Unire prin ochii presei de la 1918”.

EXPOZITIA ''MAREA UNIRE PRIN OCHII PRESEI DE LA 1918''

Publicată de Roxana Apetrea pe Marţi, 9 octombrie 2018

Asociatia Comunicare Sociala în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași, PALAS Iasi desfășoară în perioada 05 octombrie 2018 – 01 ianuarie 2019 proiectul, Iasi Centenar: „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”.

Prin proiect au fost realizate 12 panouri care, prezintă sub forma unei expoziții, 12 momente din “facerea” Marii Uniri.

Aceste momente au fost surprinse în articole de către presa de la 1918, iar echipa de proiect le-a extras din arhive, explică organizatorii expoziției.

Iasi Centenar: „Marea Unire prin ochii presei de la 1918” (galerie foto)

Citeste si   Noapte cu surprize! Răsturnare de situație în PSD IAȘI

Imaginile au fost prelucrate grafic și artistic iar rezultatul acestui efort este prezentat publicului sub forma unei galerii de fotografie!

Printr-un efort comun al tuturor părților implicate în realizarea și prezentarea galeriei, ne dorim să dăm viață într-un format cât mai concludent pentru realitățile actuale, gândurilor și acțiunilor întreprinse acum 100 de ani de înaintașii noștri. Gânduri și acțiuni care au avut ca rezultat obținerea acestui deziderat de importanță fundamentală pentru națiunea română: actul istoric al MARII UNIRI de la 1918!!!“, a declarat Roxana APETREA, coordonatorul proiectului.

Expoziția „Marea Unire prin ochii presei de la 1918” va fi lansată astăzi la Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Vinerea trecută a avut loc deschiderea acestei expoziției care va putea fi vizitată la Mitropolia Moldovei și Bucovinei în perioada 05 – 12 octombrie.

Expoziția s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea celor prezenți la eveniment. Pe lângă studenții și elevii interesați de conceptul istoric tratat prin intermediul expoziției, la eveniment au mai participat profesori de istorie, reprezentanți ai mediului administrativ, politic și chiar pelerini aflați în vizită la Muzeul Mitropolitan aflat în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Iată ce au declarat cei prezenți la eveniment:

Liviu BRĂTESCU, curatorul expoziției:

“Vă mărturisesc că am primit această invitație, colaborare și realizarea a acestei expoziții din partea domnului Ștefanovici ca o provocare, deoarece nu am mai fost niciodată până acum curatorul unei expoziții, apoi, presa reprezintă pentru mine, ca istoric modernist una dintre principalele surse de informare pentru articole,  conferințele, cărțile pe care m-a ajutat Dumenezeu să le scriu.  Cred că  anul  2018 ar trebui să fie pentru noi toți un an de meditație si reflecție asupra trecutului și asupra unui an cu adevăral memorabil și anume 1918”. 

Pr Constantin STURZU, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a transmis mesajul IPS Teofan: 

“Este o bucurie să ne aflăm la această expoziție, este mai mult decât necesară, nu numai pentru că este anul centenar, ci pentru că evem nevoie să ne cunoaștem în general istoria și să înțelegem cum a fost posibil acest miracol, Marea Unire de la 1918”.

Camelia GAVRILĂ, deputat: 

“Mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a reflecta împreună asupra semnificațiilor acestui an. Un proiect al unui ziar este foarte important pentru că transcende senzaționalul momentului și dovedește preocupări solide de a trece dincolo de ceea ce presa înregistrează elementul și momentul cotidian, întorcându-se în trecut, proiectându-se în viitor și oferind  ancore de seriozitate, stabilitate, de reflecție asupra a ceea ce înseamnă valori  autentic românești. Evocarea Marii Uniri, proiectele spirituale, de credință sunt elemente de unitate, care pot să atenueze gândurile politice”. 

Vasile TOMA, senator:

“Vreau să dau un exemplu pozitiv. Există un proiect de suflet pe care l-am depus în Parlament, astfel încât Iașul să capete statutul de capitală istorică a României. Este în procesul legislativ. Fără să fim subiectivi, Iașul are cea mai mare importanță ceea ce înseamnă unitatea țării și Marea Unire”.

 Vasile Cîtea, deputat:

“În altă ordine de idei, vreau să-i felicit pe cei care au inițiat acest eveniment pentru că oricât de multe evenimente am face în ceea ce îi privește pe înaintașii noștri și actele lor de vitejie, nu vor fi niciodată suficiente. Raportându-ne la sacrificiile celor ceea ce ne-au lăsat astăzi, suntem datori să-i onorăm și să le mulțumim că astăzi existăm datorită sacrificiilor pe care le-au făcut și la 1918 și la 1944  și în toți ceilați ani unde au fost duse lupte, războiae pentru ca noi astăzi să existăm ca popor”.

 

Citeste si   338 de unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI sunt în scenariul GALBEN

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ