Share

La Iași, cel puțin din declarațiile liderilor USR și PNL reiese faptul că aceste partide ar iniția procesul de ”unificare a Dreptei”

Totuși, necunoscuta reprezentată de posibila candidatură a lui Mihai Chirica din partea PNL la Primăria Iași tulbură planurile celor ce vor alianța. Liberalul Marius Bodea a declarat că o va sprijini pe deputata Cosette Chichirău, liderul USR Iași, dacă ”stă mai bine în sondaje”, dar aceasta spune că trebuie să se dezmintă oficial de către PNL orice apropiere de Mihai Chirica. Nici liderul USR Dan Barna nu privește cu ochi buni nici la PNL nici la liderul USR Iași. În plus, PMP vrea să devină al treilea partid din România după alegerile locale și parlamentare, adică să detroneze USR. Așadar, este cam greu de crezut că ”Dreapta”se va unifica, cel puțin la Iași.

”Dreapta” ar trebui să se unească pentru a putea învinge PSD

Devine tot mai evident că partidele de ”Dreapta” ar trebui să se unească pentru a putea învinge PSD.

A devenit tot mai clar că PSD nu mai este de mult un partid ”de stânga”. Are baroni, lucrători aserviți prin privilegii, pensionari dispuși să sară în autocare, la proteste pentru o sticlă de apă minerală și un sandwich, speriați că ”vin ăia și le taie pensiile”,  firme de casă conectate la banul public.

Citeste si   Tusimul din Judetul Iași este în continuă scădere

Orice greșeală e taxată cu pierderea privilegiilor de către cei căzuți în dizgrație. PSD este un partid conservator, care tinde să se situeze mult mai la dreapta decât partidele care se consideră de dreapta. Ideea este că ”Stânga” nu mai există în România, fiindcă în ultimii 30 de ani, politicienii au avut grijă să inducă ideea că ”Stânga” e sinonimă cu comunismul și că socialismul e tot una cu comunismul. ALDE și Pro România sunt un soi de ”PSD în miniatură”, de aceea afinitatea lor cu ”Stânga” e mai mult decât discutabilă.

USR a reușit în prima sa legislatură să arate că are methenele oricărui partid parlamentar românesc: invidii, conflicte, ranchiună, acuzații de părtinire, deși mult timp au spus că ei sunt adevprata schimbare, adevărata salvare. De curând, peste 90% din membrii USR au votat că USR este un partid de ”Centru -Dreapta”.

Marius Bodea a declarat că nu va avea nicio ezitare să o susțină pe Cosette Chichirău la Primăria Iași, dacă aceasta stă mai bine în sondaje.

Deputatul Cosette Chichirău a lăsat să se înțeleagă faptul că există discuții privind o alianță electorală cu PNL la Iași, ceea ce nu se știe cât de bine se încadrează în viziunea conducerii de la București. O eventuală nominalizare a deputatului Cosette Chichirău la candidatura unică a PNL și USR Iași și o eventuală victorie aici, i-ar netezi drumul spre președinția USR, Dan Barna fiind cam ”șifonat” după alegerile prezidențiale și după declarațiile în care a spus că ”ar prefera rămânerea Guvernului Dăncilă”.

Liderul liberal Marius Bodea a spus cu subiect și predicat că dacă nu va fi o alianță contra PSD la Iași, Mihai Chirica are prima șansă la un nou mandat de primar. Totodată, el a declarat că nu va avea nicio ezitare să o susțină pe Cosette Chichirău, dacă aceasta stă mai bine în sondaje.

Citeste si   El este MARICEL POPA, cel mai SLAB președinte al județului IAȘI

Cosette Chichirău a somat duminică PNL, pe pagina sa de Facebook să ”nu mai joace la două capete” și să spună dacă îl preferă pe Chirica la Primăria Iași, variantă care e tot mai plauzibilă în ochii electoratului ieșean.

Dan Barna: ”blat PSD – PNL”

O posibilă apropiere a USR, care a anunțat că va fuziona cu PLUS (nu s-a decis nici când nici cum, ci doar că se va face), de PNL nu pare să fie posibilă, deoarece Dan Barna, în recentele postări pe Facebook denunță un ”blat PSD -PNL”, un fel de USL 2.0. Cu asemenea declarații, șansele de apropiere scad, indiferent de cât de bine s-ar înțelege USR și PNL în teritoriu.

Citeste si   Mesaj de solidaritate pe zidul din fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași

O postare a deputatei Cosette Chichirău pe pagina sa de Facebook arată apelul acesteia la donații pentru a putea ”câștiga Primăria Iași”: ” Orașele din România se află într-o situație dramatică. Corupția, poluarea, sărăcia, degradarea și lipsa proiectelor mari sunt rezultatele dezastruoase ale administrațiilor orașelor de după Revoluție.Am nevoie de donația ta pentru a câștiga Primăria Iași și pentru a începe valul reformelor reale în România!”

Indiferent dacă va exista alianță USR – PNL la Iași, indiferent dacă va fi Cosette Chichirău candidata unică a PNL și USR, cert este că luptele interne între Iași și București din ograda USR contribuie la diminuarea încrederii electoratului în acest partid, iar acest fapt, într-un an electoral poate fi o piedică serioasă pentru un partid care și-a propus să schimbe radical imaginea politicii și politicianului român.

PMP a anunțat că vrea să devină al treilea partid ca importanță din România, după alegerile locale, semn că ar dori să detroneze USR din această poziție. Asta înseamnă că USR și PMP nu vor putea avea înțelegeri, ceea ce este încă o piedică în ”unificarea Dreptei”


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ