Având în vedere opacitatea conducerii Institutului Spitalului de Psihiatrie Socola, este greu de stabilit în ce măsură acuzațiile formulate pe surse de personalul din cadrul Institutului  se verifică sau nu

Contactat de reporterii cotidianului Bună Dimineața Iași, Managerul Institutului de Psihiatrie Socola a infirmat în bloc acuzațiile care i se aduc și pe care le vom prezenta în continuare. Totuși, același manager a declarat faptul că angajații spitalului care câștigă rând pe rând procese în instanță împotriva conducerii, au fost concediați în condiții care respectă legalitatea. Prin urmare, păstrând un grad de scepticism referitor la onestitatea declarațiilor managerului Gabriel Oprișanu vom realiza o scurtă trecere în revistă a acestor noi acuzații care i se aduc.

Achizițiile de servicii medicale s-ar fi făcut total ilegal

  1. Achizițiile de servicii medicale (contracte de prestări servicii de asistenți medicali, infirmieri, medici, psihologi, asistenți sociali) s-ar fi făcut total ilegal. Declarativ aceste achiziții s-au făcut pentru acreditarea secției de paleație de la Bârnova cf OMS 253/2018.
  2. Caietul de sarcini (publicat la Anunturi diverse pe socola.eu) nu este semnat de nimeni la întocmit. Condițiile pentru asistenți nu sunt cele din OMS 253 adică nu sunt condițile minime de 120 ore cursuri în paleație și 3 ani experiență în clinică.
  3. La medici nu este condiția să aibă competențe în îngrijiri paliative. De fapt s-au achiziționat 4 medici din care numai unul are competențe în paliație.
  4. Fiica fostului deputat Cristian Nechifor – repartizată în spital centru și nu la secția exterioară Bârnova, reprezintă un exemplu în acest sens.
  5. Nici un medic nu este raportat la CAS astfel că primesc 7000 lei fără să facă nimic – rețete, internări etc .
Citeste si   Spațiile comerciale din IAȘI rămân ÎNCHISE pe perioada stării de ALERTĂ! DSP garantează SIGURANȚA tuturor cumpărătorilor

Asistenții nu au condițiile minime să lucreze în secții de paliație

6. Asistenții nu au condițiile minime să lucreze în secții de paliație. De fapt, sunt ”angajati,, pentru că au plătit din vara lui 2018 angajarea la Socola, însa fără să se mai poata efectiv angaja. Pentru a li se închide gura s-a gasit această soluție cu contracte prestari servicii. În timp ce se plătesc bani mulți pe aceste prestări servicii, asistenții de la Sectia Barnova – paleație – sunt transferați în alte secții.

Citeste si   Marius OSTAFICIUC: ”PSD l-a INVENTAT pe domnul Mihai CHIRICA, scoțându-l din jobenul ANONIMATULUI, învățându-l să spună ”Bună ziua!” și ”Mulțumesc pentru masă”

7. Pantia Lenuta, fostă infirmieră la Secția Șipote a luat în 2018 concursul pentru asistenți la Secția Bârnova și în câteva luni a fost transferată la Secția Șipote fără nicio motivație.

8. Paisvant Aurica ar fi fost asistentă la Bârnova și din februarie ar fi fost mutată la spital centru.

O altă problemă sesizată se referă la achiziția de arbori paulownia

9. Sub pretextul asigurării de lemen de foc la secțiile exterioare ale spitalului, Gina Grecianu ar fi propus achiziția de arbori paulownia ce s-ar fi plantat la Șipote. Numai ca această achiziție în loc să fie făcută pe investiții, asa cum era legal, s-a facut pe prestări servicii. De ce ? Pentru a se evita neincluderea acesteia în planul de investiții și în mod special pentru a nu se recepționa lucrarea la finalul investitiei.

Citeste si   MĂSURILE întreprinse în judeţul IAȘI pentru a COMBATE şi ÎMPIEDICA răspândirea COVID -19

Așa încât s-ar fi achiziționat pe ,,prestări servicii,, cultivarea a 5 ha de paulownia  și s-au plantat numai 1 ha de paulownia. Fără recepția lucrării  pentru a nu fi descoperite faptele. Prin schimbarea categoriei de achiziție, din investitie în prestări servicii, s-ar fi deturnat fondurile spitalului. Și toate acestea sub semnatura dnei director financiar contabil Alina Aștefanoaei.

Ar trebui să se verifice câți puieți de paulownia s-au cumparat, câți s-au plantat unde este diferenta și de ce s-au achiziționat din banii din buget de la prestari servicii și nu din cei de la investitii.

Menționăm din nou faptul că aceste informații au fost infirmate până la acest moment de către conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ