Share

Excesul de greutate și obezitatea sunt definite ca acumulare anormală sau excesivă de grăsime care poate afecta sănătatea. Indicele masei corporale (IMC) este un indice simplu de greutate-înălțime care este utilizat în mod obișnuit pentru a clasifica supraponderalitatea și obezitatea la adulți. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m2).

Cauze

Cauza fundamentală a obezității și a excesului de greutate este un dezechilibru energetic între caloriile luate din alimentație și cele consumate. La nivel global, există un aport crescut de alimente bogate în energie, bogate în grăsimi și zaharuri precum și o creștere a inactivității fizice din cauza naturii din ce în ce mai sedentare a multor forme de muncă, a schimbării modurilor de transport și a urbanizării în creștere.

Citeste si   INVESTIȚIE în localitatea COMARNA! FERMIERII vor beneficia de o platformă pentru GUNOI DE GRAJD.

Schimbările în tendințele de activitate fizică și nutrițională sunt adesea rezultatul unor schimbări de mediu și unor fenomene sociale asociate cu dezvoltarea și lipsa unor politici de sprijin în sectoare precum sănătatea, agricultura, transportul, urbanismul, mediul, procesarea alimentelor, distribuția, comercializarea și educația.

Efecte asupra stării de sănătate

Indicele crescut de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, cum ar fi: bolile cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral), diabet, tulburări musculo-scheletice, unele tipuri de cancer (inclusiv cel de sân, ovarian, prostată, ficat, vezică biliară, rinichi și colon); riscul pentru aceste boli crește, odată cu creșterea IMC.

Citeste si   Cosette CHICHIRĂU refuză orice asociere cu Mihai CHIRICĂ! Cosette CHICHIRĂU: „O alianță cu pesedistul Mihai Chirica este exclusă!”

Obezitatea infantilă este asociată cu o șansă mai mare de obezitate, deces prematur și probleme de sănătate la vârsta adultă. Dar, pe lângă riscurile viitoare crescute, copiii obezi întâmpină dificultăți de respirație, risc crescut de fracturi, hipertensiune arterială, markeri precoce ai bolilor cardiovasculare, rezistență la insulină și efecte psihologice.

Obezitatea a devenit epidemie, nu numai în România. Este o epidemie mondială. Un studiu făcut  în 2017 arată că obezitatea infantilă a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani. De cele mai multe ori cauza obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii, o reprezintă un regim alimentar şi un mod de viaţă nesănătos.

Consumul frecvent de snacks-uri, produse bogate în grăsimi de tip fast-food sau produse cu o cantitate mare de zahăr şi lipsa de mişcare sunt motivele pentru care obezitatea devine o problemă frecventă încă din copilărie. Mai rar, obezitatea are drept cauză existenţa unor probleme de natură endocrinologică. Cel mai frecvent, mai ales în cazul copiilor, obezitatea este cauzată de obiceiurile alimentare proaste şi uneori de moștenirea genetică”, a precizat medic primar endocrinolog, Prof. Univ. Dr. Veronica MOCANU.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ