Share

Spitalul Regional Iași, Autostrada A8 Iași Târgu-Mureș, dar și materializarea promisiunilor electorale făcute în anii 2016 și 2019 reprezintă principalele așteptări ale ieșenilor în special și ale moldovenilor în general

            Căderea Guvernului Viorica Dăncilă în toamna anului trecut a dus la o relansare a promisiunilor privind reducerea izolării Moldovei în raport cu restul regiunilor istorice ale României.

Anul 2020 este un an electoral, urmând să fie organizate alegeri de maxim interes pentru români, alegerile locale și alegerile parlamentare. Moldova a rămas izolată de restul țării, întrucât marile investiții de infrastructură au cam ocolit regiunea despre care Ștefan cel Mare spunea ”nu a fost a mea și nici a voastră ci a urmașilor urmașilor voștri”.

 Urmașii au bătut apa în piuă vreme de 30 de ani. Iași, străvechea capitală a Moldovei a reușit să piardă și competiția pentru a fi capitală culturală europeană în anul 2021, titlul fiindu-i suflat de Timișoara.

            Două proiecte mari sunt pe buzele moldovenilor în general și ale ieșenilor în special: spitalul regional și autostrada care să conecteze Iași din Moldova și Târgu-Mureș din Transilvania

            Spitalul Regional Iași, care va fi amplasat pe terenul din Strada Moara de Vânt  Nr. 225, se află încă în faza de licitații și contractări. Autoritățile au afirmat că s-a finalizat etapa întocmirii studiului de fezabilitate, fiind înaintată, de asemenea și documentația pentru solicitarea finanțării din fonduri europene.

În luna decembrie 2019, Ministerul Sănătății a lansat o licitație privind achiziția serviciilor de proiectare, contractul depășind valoarea de 63 milioane lei fără T.V.A., candidaturile în cadrul Proiectului:

Citeste si   Klaus Iohannis, videoconferință cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19

”Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi” fiind acceptate până la data de 31 ianuarie 2020. Tot în luna decembrie 2019, Spitalul Regional de Ugență Iași a primit avizul Autorității Aeronautice Române, fiind situat în Zona 2 de servitute aeronautică civilă, acesta fiind valabil în perioada 3 decembrie 2019 – 2 decembrie 2020.

Maricel Popa, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a declarat atunci: „Ne vedem răsplătite eforturile depuse până acum. Când am preluat proiectul şi am făcut demersuri pentru urgentarea lui, lucrurile păreau că vor trena, dar iată că spitalul de la Iaşi este primul din ţară care are toate avizele. Sperăm să nu mai dureze mult timp până când guvernanţii să semneze contractul de finanţare”.

            Spitalul Regional Iași ar trebui să coste 500 milioane euro (din care 150 milioane euro vor reprezenta o finanțare europeană nerambursabilă) și să ofere 850 paturi pentru spitalizare continuă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 19 săli de operație

Evident, această capacitate va fi cu mult sub așteptările moldovenilor în general și ale ieșenilor în special, întrucât, la o regiune, precum Moldova, aflată la limita sărăciei, unde bolile sunt mai frecvente ca în alte regiuni, cu o populație îmbătrânită, necesarul era de cel puțin 2000 de paturi.

Rămâne o necunoscută dacă spitalul va avea condiții de cazare pentru aparținători, va oferi spații de cazare pentru medici și familiile acestora, cum se vehicula de către Guvernul Viorica Dăncilă, în anii trecuți. Nu se știe încă și dacă spitalul va avea heliport omologat.

            Cât privește Autostrada Iași-Târgu-Mureș, ea nu a fost până acum, decât un prilej de bășcălie și minciuni de campanie

Un om de afaceri s-a jucat de-a antreprenorul de autostrăzi, construind un așa – zis metru de autostradă, iar o candidată la mandatul de europarlamentar promitea că va face autostrada, probabil luându-i de fraieri pe urmașii lui Ștefan cel Mare. Se pare că figura nu i-a ținut, moldovenii arătându-i candidatei  cu  pricina că au mai citit și ei ceva legat de atribuțiile unui europarlamentar, în fișa postului de europarlamentar nescriind nicăieri că un europarlamentar face autostrăzi.

Citeste si   Alegeri în localitatea Moldova Nouă din Caraș-Severin

În toamna anului 2019, Guvernul Viorica Dăncilă a căzut, fiind învestit Guvernul Ludovic Orban, PSD, cedând conducerea către PNL. În România, schimbarea de guvern produce optimism, însă, dacă așteptările sunt înșelate, există și o sintagmă, care amintește de epoca fanariotă: ”Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor!”

            Președintele Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Parlamentul României, Deputatul PNL Marius Bodea, a declarat că Autostrada Iași-Târgu Mureș este pe deplin eligibilă pentru a primi finanțarea din fondurile europene:

Proiectul autostrăzii Iași-Târgu Mures este eligibil pentru finanțarea integrală din fonduri europene nerambursabile. Există voința politică necesară pentru a face proiectul, iar important este că în viziunea Uniunii Europene, Autostrada A8 este un proiect necesar de implementat“.

Parlamentarul liberal a declarat că tronsonul Târgu Neamț-Iași urmează a fi realizat din bani europeni, după ce Guvernul Ludovic Orban  a decis să abandoneze ideea păguboasă a parteneriatului public privat de care guvernarea PSD s-a tot agățat ca înecatul de pai.

            Evident, acestea nu sunt singurele așteptări ale ieșenilor și ale moldovenilor

Cu toții speră să fie construite creșele, grădinițele promise în campania electorală din 2016, speră ca parcul auto al transportului în comun să fie înnoit, speră ca tinerii să poată accesa credite pentru locuințe, speră ca statul să ofere posibilitatea construirii de noi locuințe pentru tineri, bătrânii speră să beneficieze de o infrastructură sanitară la standarde europene. Speră ca o călătorie cu trenul de la Iași la Timișoara să nu dureze cât o călătorie cu trenul de la Moscova la Vladivostok. Speră să nu mai moară oameni nevinovați pe șosele. Speră să existe legături aeriene între Moldova și restul țării, nu numai între Moldova și restul Europei. Într-un cuvânt, moldovenii speră că încă trăiesc într-un  stat național unitar român modernizat și puternic.

Citeste si   VIDEO Sorin Cîmpeanu, despre scăderea numărului de elevi de la 28 la 26 în clasă: Impactul este de peste 1.000 de clase. Discuțiile pe buget, deloc liniștite

            Moldova, alături de Oltenia și Muntenia este principala sursă de forță de muncă pentru Uniunea Europeană. Satele din Moldova s-au depopulat, agricultura de subzistență aproape că a dispărut, deoarece toți tinerii visează cu ochii deschiși să plece din țară, în state din Vestul Europei

            Ieșenii și moldovenii speră să se facă pași tot mai hotărâți în relația cu Republica Moldova, vecină și soră cu România. Studenții de peste Prut, dar și cei din Bucovina de Nord privesc cu speranță la unul din cele mai mari centre universitare ale României, care este Iași.

            Practic, ieșenii și moldovenii continuă să spere. Actualul guvern promite, noua Opoziție promite și ea: doar vin două rânduri de alegeri, iarna încă ne-a lăsat în pace, așa că bătălia politică este în toi. Oare se vor lăsa moldovenii amăgiți de promisiuni iluzorii? Rămâne de văzut.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ