Share

 

Potrivit modificării Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, „orice persoana care se consideră vătămata într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art.8 alin.(3) poate introduce, în termen de cel mult 24 de ore de la data comunicarii deciziei direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, acţiune la judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are reşedinta ori la judecătoria în a cărei circumscripţie este situat spaţiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru”.

În forma sa anterioară, Legea carantinării, deși prevedea că atât măsura carantinării, cât și cea a izolării pot fi contestate în instanță, nu menționa un termen în care instanța poate fi sesizată. Proiectul de lege pentru modificarea Legii carantinării a fost iniţiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, senatorul USR George Dircă, senatorul PNL Daniel Fenechiu şi senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke. 

Citeste si   18 partide și formațiuni politice și 5 independenți vor candida la alegerile Parlamentare. Anunțul BEM

Potrivit proiectului de modificare a legii 136/2020, un pacient simptomatic sau asimptomatic poate contesta în instanță decizia autorităților privind izolarea în 24 de ore. În expunerea de motive a proiectului legii se arăta că „stabilirea unui termen scurt, de cel mult 24 de ore, pentru introducerea unei acțiuni judiciare este justificată de faptul că izolarea persoanelor nu poate depăși 48 de ore. Modificarea operată va permite creșterea eficacității mecanismului de contestare a actului administrativ individual, astfel încât soluționarea acestuia să se poată realiza de către instanța de judecată în interiorul celor 48 de ore.” Termenul de 24 de ore va fi valabil și pentru procesele aflate în curs de soluționare la momentul intrării în vigoare a noilor prevederi.

Citeste si   Nicușor Dan, validat primar al Capitalei

În noua Lege a carantinării, promulgată vineri de șeful statului, se mai prevede că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă în complet de 5 judecători constituit în cadrul secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în termen de 5 zile de la sesizare, prin hotărâre definitivă.

În acest caz, Apelul este soluţionat de secţia civilă a tribunalului, într-un termen care nu va depăşi 24 de ore de la data sesizării instanţei. Dispoziţiile acestei legi se aplică şi proceselor în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a legii.

„Dosarele se trimit, de urgenţă, pe cale administrativă, secţiilor devenite competente să le judece potrivit prezentei legi”, se mai arată în document.

Citeste si   Nelu Tătaru, întrebat dacă mai vrea să fie minsitru după parlamentare: Mi-aș dori să continui reforma începută în pandemie

Legea carantinării și a izolării (nr. 136/18 iulie 2020) a intrat în vigoare în urmă cu două luni, pe 21 iulie 2020. Guvernul a adoptat atunci Hotărârea propusă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență privind măsurile pe care le vor lua autoritățile în timpul epidemiei de coronavirus și a oricărei situații de risc sanitar. Potrivit Legii, persoanele care vin din zone cu risc epidemiologic vor fi obligate să stea 14 zile în carantină. De asemenea, în carantină vor sta și cei care au avut contact direct cu o persoană confirmată cu coronavirus. Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive. Aceasta se poate face la domiciliu sau la spital. 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ