Share

Premierul consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei, potrivit documentului.

„Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției. Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban.

Citeste si   Costel Alexe, după vot: Avem o șansă istorică la dezvoltare

Declasificarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile Guvernului Ludovic Orban încă de la învestire.

Ministerul Afacerilor Interne a dus la îndeplinire acest obiectiv, în condițiile în care raportul a fost menținut clasificat de reprezentanții guvernului anterior deși anchetatorii au solicitat în repetate rânduri declasificarea datelor.

Mai mult, au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile : 10 şi 11 august.

Citeste si   Traian Băsescu: Avem primar general! Doamnă Firea, ați pierdut, mergeți acasă!

Reprimarea cu brutalitate a unei manifestații pașnice de către forțele de ordine nu trebuie să scape nepedepsită.” concluzionată comunicatul Guvernului.

Reacția de la Palatul Victoria vine la câteva ore după ce șefa DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus infirmarea soluției de clasare a acuzațiilor vizându-i pe șefii jandarmeriei care au coordonat acțiunile din 10 și 11 august, ceea ce deschide calea reluării urmăririi penale.

Citeste si   VIDEO Stelian Ion: „Suntem în fața unui moment istoric, în Constanța scriem istorie!”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ